用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 樂基幼兒學校(駿景園) 詢問報讀2010年K1
go

詢問報讀2010年K1 [複製鏈接]

1    0    0    0

Hi Jennyhui,

嘗試回答你的問題:

1) 每年11月第1個星期六派表格(只限當天)
2) 表格上有寫明幾時前交回
3) 無記錯就應該係HKD30
4) 無open day的。但你可以打電話去學校約時間去參觀
5) K1是有分上下午班的。是沒有全日班
6) K1收多少人就沒有一定,但應該有90個位
7) HKPS係分中英文班同國際班,中英文班係有一位廣東話老師+一位外籍英文老師做班主任,每天有20-30分鐘普通話堂。而國際班就係有一位普通話老師+一位外籍英文老師做班主任,所以國際班就只會說普通話和英文。
8) 學費每年有所不同,大概學費是中英文班約HKD3300, 國際班學費約HKD3600
9) 沒有雜費,每學期書薄費約一千多元。已包括生日小禮物,茶點等。
10) 有校車來往馬鞍山的,我不是好肯定個價錢,好像每月約一千元。
11) 面試約在12-1月舉行
12) 收生結果約在1-3月

希望能解答到你啦!

you can visit http://www.hkpreschool.edu.hk/main.html

簽名被屏蔽

請問這間學校是否用活動教學?會否要好多讀書寫字? 著重品德 教育嗎 ? 謝謝 !

都算是活動、會分組上堂,而功課在nursery時下學期會連線、k1時開始寫字(每日一樣),k2 & 3就會每日都會有一至兩樣功課。但k3weekend會有類似週記的寫。品德教育亦會兼備。

原帖由 shuna 於 09-8-19 09:29 發表
請問這間學校是否用活動教學?會否要好多讀書寫字? 著重品德 教育嗎 ? 謝謝 !

不論nursery 或 k1 亦是11月第一個星期六報名的。你bb係12月出世,那麼如果收你個bb、但到明年的9月還未到2歲便會待足兩歲才要上學。亦有試過收12月份的bb,我相信都係睇interview的表現。係都係今年11月取form報名。

原帖由 joeywongmy 於 09-7-14 12:48 發表
請問n1報名日期是否一樣?
我個bb係08年12月出世架
屬於細b
讀到n1既機會係咪好細?
如果係我應該今年定下年11月先拇form報名?
thx

我bb 0901出世
如報讀nursery, 請問係咪應該出年2010年11月先攞form報名?
thx!

Hi, 係你應該係2010年11月取form

原帖由 MagicQoo 於 09-8-25 15:30 發表
我bb 0901出世
如報讀nursery, 請問係咪應該出年2010年11月先攞form報名?
thx!

Imak,

想請問樂基係咪唔會比家長觀課?  是否經常換外藉老師?N1面試會問什麼呢?

謝謝!

其實如果我個仔唔係樂基讀緊N1﹐想考入K1係咪機會好微﹖

醒目開學勳章

原帖由 bbliang 於 09-9-1 10:43 發表
Imak,

想請問樂基係咪唔會比家長觀課?  是否經常換外藉老師?N1面試會問什麼呢?

謝謝!

n1 頭5日都比家長一起陪的.  放心.

其實樂基係唔會安排觀課,除了你個小朋友有些特別既問題咁老師可能會安排家長去看看吓小朋友既情形。

其實nursery第一個星期家長會陪小朋友一齊上課。而k1-k3既第一日都會同小朋友一齊返。

至於是否經常換外藉老師的問題,我覺得都唔係,只不過有時外籍老師自己辭職咁咪會轉老師,學校都唔想既。希望你明白,係樂基這些外籍老師係唔同其他幼稚園,因為係樂基他們要擔當埋班主任,要兼顧多些。

面試會問咩:生果、動物、叫小朋友做些指令,如俾個橙媽媽,俾隻狗老師,其實入去既時候、家長與小朋友在後面既枱玩吓玩具,其實老師都會觀察既,跟著會問家長一些平時生活既問題,如小朋友識唔識講野、識講咩,平日邊個照顧小朋友等等。

原帖由 bbliang 於 09-9-1 10:43 發表
Imak,

謝謝!

我自己會覺得考入k1係會比較難,因為讀緊nursery既好多會繼續讀k1那麼剩出來既位應該係唔夠考nursery時多。給你參考吓:上年nursery共有3班, k1共有4班,當nursery有一班人唔讀那麼收k1既位就只有2班既位啦!

原帖由 lillymom 於 09-9-2 11:35 發表

試下啦,吾試無機會...我亞女而家K3,係12月細女,9月吾夠秤入吾倒n班,唯有慱下考K1,結果得左,開始左佢既happy school life....

原帖由 lillymom 於 09-9-2 11:35 發表

My girl also Dec small girl ar....
She jsut join HKPS for K1 this year (PN in another KG)....we are lucky to get a seat....

So, your girl is Dec small girl also?? and she is K3 now? Does she have any problem to catch up with other children in school life?? I am alway worry about my girl as she is the smallest girl in the class.....can you share your experience?

hi, 恭喜你,所以話試下真係有可能!
yes, my daughter is a dec girl, now k3 la, she is the smallest one in her class!
我覺得佢開頭認字方面最輸蝕, 樂基K1已經有reading scheme, 每1-2星期睇中英各一本story book, 曾經佢都有抗拒架,我諗佢可能未到認字年齡,不過都局住要睇啦佢又想老師chop多D印仔,加上我利誘下,曰子有功,好彩到K1下學期巳經上手,我同老師確定佢適應晒,而且中英都搞得惦,咁升K2我先轉國際班...

for細仔女來講,我諗寫字係挑戰,因為K1下學期已開始寫,K3中文仲寫得幾多下添,好彩我女女2歲已鍾意揸筆畫野所以Li方面無mug問題,你女女鍾吾鐘意畫野?你都可以引佢畫下綫,油下顏色咁,老師到時都會執下揸筆姿勢,如果真係寫吾倒都叫家長吾需要迫小朋友寫晒咁多個

同學相處方面,上堂時係一組組分枱坐進行活動,可以訓練到小朋友相處同合羣.我女一開始返覺係坐校車嘅,開頭都好怕羞,我就比D貼紙佢送比人,佢嘅友誼就由貼紙開始,自此想佢係校車靜D都幾難囉...

我女班內都有吾少細B都無mug問題,吾洗擔心啦,你比得佢2歲8讀K1而學校又收佢我諗佢都叻女黎啦!

原帖由 msquare 於 09-9-17 15:40 發表
My girl also Dec small girl ar....
She jsut join HKPS for K1 this year (PN in another KG)....we are lucky to get a seat....

So, your girl is Dec small girl also?? and she is K3 now? Does she have any ...

idy926,

Thanks so much for your sharing. It's helpful for me.

Yes, I agree HKPS K1 has lot of writting even int he begining 1-2 weeks. But luckily, my girl like drawing (but not properly draw sometimes). But at least she dont refuse to pick up the pen.

But, i find she is hard to control the pen for some "small area"....maybe she is still small. So, I am a bit worry about her writing skill.

Her memory is good and she know all A to Z and 1 to 10 already. But, her chinses word is poor....

The teacher just call me tonight. She said my girl not cry now. But she is a bit quiet, not speak up.

I may learn from you. Give her sticker to school....let her try make more fd around....I hope it would help.

Good luck to you....which Primary School in your planning??

Do you know if HKPS's child have big chance to培基
???

我女仲勁"she is
big quiet" <----When my girl is facing to the teachers (even until now)巳經由K1比老師話到K2都係咁話,我諗今年都係咁,基本上佢由歲幾上playgroup開始巳經係咁,一對住老師就硬哂太....

P1 school ? 我會試考D直資先,浸小,優才,陳守仁,吾得咪抽獎,不過只有15基本分咋...所以好可能要扣門囉!

培基校長係有講過,如果樂基小朋友黎會積極考慮,我諗樂基語文底子吾差卦,不過最終緊係要睇in時表現啦!同而家越來越多人揀培基了...
‹ 上一主題|下一主題