用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中華基督教會協和小學 09年9月入讀協和下午的家長~傾下...
go

09年9月入讀協和下午的家長~傾下... [複製鏈接]

醒目開學勳章

hi~~你們好嗎??你們知道大約買書要幾錢嗎??
   0    0    0    0
[

我囡舊年升小一是 九五折後 $1384.8

原帖由 dudu19812002 於 09-7-7 16:55 發表
hi~~你們好嗎??你們知道大約買書要幾錢嗎??

yvonne (^-^), 曉晴已經小五啦!

醒目開學勳章

原帖由 曉晴媽咪 於 09-7-7 23:30 發表
我囡舊年升小一是 九五折後 $1384.8

今年有83折....唔知太約要幾錢呢?想問下係咪一定係11號先有書單呀??
[

今年有83折....唔知太約要幾錢呢?
假設與去年一樣, 即約 $1213

想問下係咪一定係11號先有書單呀??
Yes

醒目開學勳章

原帖由 曉晴媽咪 於 09-7-8 00:05 發表
今年有83折....唔知太約要幾錢呢?
假設與去年一樣, 即約 $1213

想問下係咪一定係11號先有書單呀??
Yes

thks~~
[

大家好,我個女是叩門入的,昨日註冊了.
想問各位協媽做校服金記好定德記好?
書包有冇特別限制?
協和功課多不多?一日有幾多樣?
請各協媽多多指教.

醒目開學勳章

原帖由 kiu128 於 09-7-18 12:19 發表
大家好,我個女是叩門入的,昨日註冊了.
想問各位協媽做校服金記好定德記好?
書包有冇特別限制?
協和功課多不多?一日有幾多樣?
請各協媽多多指教. ...

恭喜你呀!我2號已經去左註冊,所以都有上左個家長日既!
校服我又真係唔知邊間好,倆間既價錢都唔同,我都仲未去門市!!可能下星期去買~~所以答唔到你!sorry!
書包就唔好用拖喼式既,因為學校範圍內係唔可以拖書包,而且學校話拖喼式比起唔拖既書包重好多!如果書包係有公仔既,唔好係打架既公仔,如超人,機械人等~最好有個名牌,怕同一款有好多人用,有名牌就易認!
功課就聽聞都多架~所以唔可以只依賴學校,都要家長幫助~~
你小朋友知道邊班未呀?我個女係1 I 呀!!!
[

想問下家長日有咩講? 因我無出席, 可唔可以share?  

我係hsbc 換咗個spi 書包, 不過未有得取, 唔知啱唔啱呀仔呢

原帖由 dudu19812002 於 09-7-18 12:56 發表

恭喜你呀!我2號已經去左註冊,所以都有上左個家長日既!
校服我又真係唔知邊間好,倆間既價錢都唔同,我都仲未去門市!!可能下星期去買~~所以答唔到你!sorry!
書包就唔好用拖喼式既,因為學校範圍內係唔可以拖書包,而且 ...

醒目開學勳章

原帖由 August07 於 09-7-24 18:43 發表
想問下家長日有咩講? 因我無出席, 可唔可以share?  

我係hsbc 換咗個spi 書包, 不過未有得取, 唔知啱唔啱呀仔呢

上次家長日都講左好多野:校服既規定,校車及褓姆車安排,返學放學時間,上堂節數有9節等等...其實我都唔係好記得,不過學校講8月尾都好似仲有1個家長日架~你有冇收到通告呀?
書包唔係拖keep型就ok架喇~最重要係配合返小朋友身型,唔好有打打殺殺既公仔,加多個名牌...
[

係未29/8 早上家長會? 校服既規定-? 有咩規定? 去番指定商戶買就ok 啦, 係未? 重有咩要同仔仔準備呢? 唔該先!

醒目開學勳章

原帖由 August07 於 09-7-28 17:03 發表
係未29/8 早上家長會? 校服既規定-? 有咩規定? 去番指定商戶買就ok 啦, 係未? 重有咩要同仔仔準備呢? 唔該先!

我估係講緊8月29日既家長日,上午10:00-12:00
校服上午校同下午校既有唔同架!但我唔記得下午校既款,所以我去左金龍買校服既,同左佢地講協下既校服,佢地就幫我搵囉!我諗唔會錯卦~因為當日講太多野,真係唔係好記得喇!sorry!咁你囝囝需唔搭校車或褓姆車嗎??如果要,早d向學校問喎!因為上一次既家長日係有登記埋校車及褓姆車既!!準備文具,小息用既食物盒,水壺!記得寫名呀!
你有冇收到學校既一份:"2009-2010年度小一新生入學須知"?
[

醒目開學勳章

你如果冇呢份野,不如我scan左之後,send mail俾你,咁都起碼知道大約既野ma~~~
[

好的, 謝謝你. 我email: [email protected]

原帖由 dudu19812002 於 09-7-28 17:55 發表
你如果冇呢份野,不如我scan左之後,send mail俾你,咁都起碼知道大約既野ma~~~

醒目開學勳章

原帖由 August07 於 09-7-29 14:24 發表
好的, 謝謝你. 我email: [email protected]

已經send左去你既mail了~你check下,希望暫時幫到你少少先啦~
[

收到! 唔該晒!

原帖由 dudu19812002 於 09-7-29 22:09 發表

已經send左去你既mail了~你check下,希望暫時幫到你少少先啦~

醒目開學勳章

原帖由 August07 於 09-7-30 18:43 發表
收到! 唔該晒!

客氣喇!!
[

以下可供參考/要準備 :
1.   手挽袋 -放食物盒及水壺
2.    A4/F4有拉鍊的 File - 放功課及通告, 最好 F4因有些通告是F4 size, 而我也發覺F4 size我囡容易些拿出放入去.
3.   申請公共圖書証 -學校圖書館也用此(copy only)去借圖書
4.   漿糊筆, 木顏色及剪刀(每天都要帶) -不要膠水, 因用漿糊筆貼小通告於手冊內, 比較快, 清潔及方便

文具方面 : (下面既資料由BK會員之前提供,我save咗)
1. 不要買鐵筆盒,因在堂上容易發出聲嚮,筆盒不要買多機關果d,因他們在堂上容易掛住玩筆盒,最好買布質,簡單那些.

2. 不要讓他帶筆刨,因他會玩刨筆,不專心,最好每天給他5支已刨好的鉛筆

3. 刷膠不要大大舊,因他們會用間尺切細粒來玩

4. 任何帶回學校的東西都要有寫上名字,以免遺失,為免肉赤,不要帶貴的文具\物品回校

Hi dudu19812002,

Pls check PM.  Thanks.

醒目開學勳章

原帖由 曉晴媽咪 於 09-8-1 14:31 發表
Hi dudu19812002,

Pls check PM.  Thanks.

我已經send左俾你喇~~係check下啦~ ^^
[

大家有無興趣係開學前比小朋友一個gathering 等佢地可以認識下先? 不過我未有頭緒攪咩, 因天氣一係太熱, 一係打風, 都唔知點好?
‹ 上一主題|下一主題