用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 德望小學暨幼稚園(小學部) 2009' 9月升小四家長請進
樓主: manmum
go

2009' 9月升小四家長請進 [複製鏈接]

原帖由 AM 於 09-9-4 13:36 發表
yes, it will be perfect if swimming course could be arranged on friday within school hours.  I think many classmates would like to join.

你地所講的swimming course 係mug東東?

我女都訂左飯, 唔訂都唔知可以食mug. 朝早6:30am上校車, 無可能煮到

原帖由 KristyMum 於 09-9-4 16:35 發表

你地所講的swimming course 係mug東東?

我女都訂左飯, 唔訂都唔知可以食mug. 朝早6:30am上校車, 無可能煮到

昨日派左單張, 係報名 join 一間泳會(唔記得個名)九至十二月o係德望學校泳池 run gei swimming course.  星期五 (好似17:00 後) and 星期六都有堂, GHS 學生仲有九折!

原帖由 wanyiumama 於 09-9-4 18:30 發表

昨日派左單張, 係報名 join 一間泳會(唔記得個名)九至十二月o係德望學校泳池 run gei swimming course.  星期五 (好似17:00 後) and 星期六都有堂, GHS 學生仲有九折! ...

睇到喇, 唔該晒.
如果有堂星期五3:30PM, 只限德望學生, 應該幾受歡迎.

星期五 (好似17:00 後)---> 小朋友回家後再回校?
原帖由 wanyiumama 於 09-9-4 18:30 發表

昨日派左單張, 係報名 join 一間泳會(唔記得個名)九至十二月o係德望學校泳池 run gei swimming course.  星期五 (好似17:00 後) and 星期六都有堂, GHS 學生仲有九折! ...
[img align=left]http://www.hk-laufamily.com/_287.gif[/img]

very nice swimming pool  

係lor, 我想比個女學, Fri schedule好差, Sat 又要甘遠返school, 真係benefit 唔到, 如果可以安排在平日school hrs嘅活動堂就好了!

原帖由 fionwong2707 於 09-9-4 20:54 發表
星期五 (好似17:00 後)---> 小朋友回家後再回校?

me too,可能要等暑假,才有機會使用新泳池了.
期待了多年, 相信很多學生及家長們,都盼望能早日享用新校舍完善的設施.

原帖由 Wnnieng 於 09-9-7 10:57 發表
係lor, 我想比個女學, Fri schedule好差, Sat 又要甘遠返school, 真係benefit 唔到, 如果可以安排在平日school hrs嘅活動堂就好了!
[img align=left]http://www.hk-laufamily.com/_287.gif[/img]

各位你好,

我囡囡係小一生, 想問吓你哋如果落大雨, 學校比唔比同學穿雨鞋返學? 可以的話, 要唔要都把黑鞋也同時帶返學校換 ?  thks

bbmummmy 你好~

通常小女會帶多一對白襪作後備用. 沒試過穿雨鞋返學.

原帖由 bbmummmy 於 09-9-9 07:40 發表
各位你好,

我囡囡係小一生, 想問吓你哋如果落大雨, 學校比唔比同學穿雨鞋返學? 可以的話, 要唔要都把黑鞋也同時帶返學校換 ?  thks

原帖由 bbmummmy 於 09-9-9 07:40 發表
各位你好,

學校不准許著雨鞋的。書包已經很重,再帶鞋更換只會令小朋友加重負擔。
蚊蚊媽

1. Locker: 我們可向班代表反映。Locker不可以儲物確實幫助不了她們的沉重書包。

2. 泳池:我昨晚很夜收工,未見有通告或傳單。

3. Lunch: 我選擇帶飯,工人要早d起身lu。我囡囡十分鐘意工人姐姐的食物。
蚊蚊媽

Manmum, Waishuen,

唔該哂!!!

學校剛剛發了通告, 大家要加強注意個人衛生.

甲型流澸 / 人類豬型流感

本校接獲四位家長知會校方其女兒確實感染人類豬型流感。

近日感冒非常流行,無論是甲型流感或其他類型流感都是傳染病,為了防止流感在校園爆發,本校已做足清潔及消毒功夫。請各家長也與我們合作,以減低學生感染。因此,請家長關注以下事項:

1)
如學生出現下列病徵:如腹瀉、嘔吐、發熱、咳嗽、流鼻水、喉嚨痛….等,請  勿讓  貴子弟回校上課,並立刻帶她到診所求診。且須通知學校及留在家中休息。

2)
如學生在發病中,更不應回校上課,請留在家中休息。

3)
家長應按照醫生給學生的病假指示,直至徵狀消失及退燒後至少兩天,才可回校。

4)
如子女有不適或需留院觀察,需立即通知學校。

5)
與學校合作,將患病子女從學校接走,並即時求診。

6)
為子女提供手帕或紙巾,並提醒子女不應與他人共用毛巾或紙巾。

7)
提醒子女保持雙手清潔,打噴嚏或咳嗽時應掩着口鼻及妥善棄置用過的紙巾。

8)
家長每天須在子女離家上課前為她們探熱、記錄並簽署體温記錄表,每天由        子弟交回學校。

德望學校 (小學部)
校長 梁銀禧

二千零九年九月九日

Manmum
We rec'd the swimming class schedules last week already.
I have ordered lunch at school because the schoolbag will be much heavier if she brings the lunch box.
食物要放在保温餐盒6個鐘, 我亦擔心會唔好食。

原帖由 manmum 於 09-9-9 13:04 發表
1. Locker: 我們可向班代表反映。Locker不可以儲物確實幫助不了她們的沉重書包。

2. 泳池:我昨晚很夜收工,未見有通告或傳單。

3. Lunch: 我選擇帶飯,工人要早d起身lu。我囡囡十分鐘意工人姐姐的食物。 ...

小四家長可否講比我聽小四都是除了英文及G.S.科之外, 全部都係用廣東話上堂呢, 其實咁學生的Speaking & Listening好不好呢?

各位媽咪,

最近有沒有留意到校車放學時間比以前遲了很多?那邊已經有家長講得熱洪洪。我覺得學校真要正視上課時間及校車安排。家住馬安山,將要每天5:45am起床。
莫講小朋友,大人都會倦啦!

若然上、放學時間安排有問題,學校真的要正視校車問題。

http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=2151091&extra=page%3D1

蚊蚊媽

原帖由 Schoolbus26 於 09-9-9 15:12 發表
小四家長可否講比我聽小四都是除了英文及G.S.科之外, 全部都係用廣東話上堂呢, 其實咁學生的Speaking & Listening好不好呢?

GS學生的英文程度好是無容置疑,學校絕對提供到應有程所需。
蚊蚊媽

AM,

Please check pm

留意到校車放學時間比以前早

學校已經正視校車問題,

下月lunch menu 已有, looks yummy and suit for child
蚊蚊媽

十月份張餐單睇落幾開胃, 我自己都想訂一份試下呀!
‹ 上一主題|下一主題