用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 無奈的7月 (發表一下個人不滿)
go

無奈的7月 (發表一下個人不滿) [複製鏈接]

妳的女兒不幸地做了學校的"報景板". 俾我就唔會理會學校喇!

仲有, 如果小孩喺校車度有咩事, 點算好?????

原帖由 pooh_eva 於 09-7-2 01:37 發表
本來安排亞囡係而間學校開開心心讀個N1, 點知一個H1N1就令所有幼稚園/幼兒園要停課, 7月唔需要返學啦, 即係已完成一個學期啦, 點知學校就係上星期五打電話比我話係6月29日至7月17日可以返學, 會安排佢地唱歌, 講故事 ...

學校講黎講去都係...no ,no talking....

原帖由 pooh_eva 於 09-7-2 23:44 發表
亞囡學校係非牟利, 邊一間學校我唔想講啦, 因為我同家人都覺得唔好再比亞囡返學, 所以係星期二已同學校講亞囡唔會再返學, 終於今日lunch時間就到班主任打電話比我, 話比我知學校有結業禮, 會點安排如果有興趣就出席 ...

me,too.我的情況跟妳都差不多....

之前我同學校既行政部小姐(不是老師)傾過, 佢話:學校一定要收到7月份的學費及沒有折扣給家長的,如果家長唔俾既話, 學校就唔會俾返成績表&習作等..., 之後佢就話, 妳(指我)可以慢慢諗下先囉!...說完我們使掛線了...我哋傾談是好平靜的 (可能佢已經同唔少家長講過呢番說話/及我已經預咗學校會咁樣處理的)

這是一單生意(買賣), 依家我只是想...是否值得以HK$3400買回小兒在這所"非常牟利幼稚園有限公司"的回憶而已... .

我要快些決定了, 因遲些便是家長日(單對單的), 如果唔要的話, 我想我會連家長日都不會出席(費事喇!). 如果我出席的話, 應該要帶備支票喇!!!!

PS:我丈夫是一個"熱血爸爸", 他是極力反對的(因他認為一所學校怎能如此不理會家長們的想法).
但小兒是非常喜愛他的老師(我也是, 即使我不太認同學校的行政處事, 但我是非常認同老師們的, 因錯不在於她們).
所以,依家真的是15/16了, 不知如何是好??!!

原帖由 rayeu160 於 09-7-6 13:06 發表
其實間學校比我印象唔差...係個書記唔得law...佢代表左學校架麻...咁落去, 真係好影響學校形象....

其實個file 同隻disc係我地私人財物, 唔比番我地, 我覺得佢唔可以唔比番我地law....

...

當然有,

係原校讀k1全部都話會俾錢 (佢哋話是無奈地焗住要俾).

而似我小兒既case(是主動不在原校升k1的), 就好似我咁15/16, (既想好來好去, 又覺得學校行政好差, 唔值得俾, PS:d老師都几好的).

最後堅決唔俾的, 就是原本想係原校升k1, 但學校不理睬她的 (現在她們已找到了別的kg了), 所以就堅決不付, 以示抗議及對學校的不滿.:;pppp: :;pppp: :;pppp:

小兒爸爸是一個熱血份子, 他對於學校的行政手法非常不滿, 我已經盡量跟他說明清楚, 不是老師不好 (我也是真心覺得的), 只是她們在一所"非常牟利公司"工作而已...

原帖由 pooh_eva 於 09-7-6 23:55 發表
簡直係天下烏鴉一樣黑, 好似比$3,400買一個回憶又真係好貴, 你有無同你個囝學校D媽咪傾過, 好似我咁因為覺得亞囡唔再係哩間學校讀K1, 當然唔比啦, 如果讀K1就無法啦, 再者D野真係我地先前比錢買, 我又唔係要其他唔係 ...

雙面人?????

原帖由 benalg 於 09-7-7 01:38 發表

呢位X書記有家長在場會四萬咁口對住啲學生, 但擰住背就成日好大聲咁罵學生, 我見過幾次, 仲有一次嚇到個小朋友喊左好耐都唔收聲, 我都睇唔過眼咁望住佢, 佢自己都知衰左, 即刻走去攬番個小朋友. ...

原帖由 rayeu160 於 09-7-7 16:14 發表
我同老c講左, 個files係我地既財物, 佢地無理由吞左我地既財物law!!! 佢話會同校長反映....睇下校長點答law!! xdddd

首先, 預先祝賀妳們(各位家長)革命成功!!

其實, 狐狸始終都會現真身, 因為這才是她的真面目,真性情. 甭怕! 相信其他家長都會"有目共睹"的!

Good news

原帖由 benalg 於 09-7-9 01:24 發表

YES !! 件事終於可以解決左, 我都會比個仔番埋 16日生日會 & 17日結業禮.  21號記得預埋我呀.
‹ 上一主題|下一主題