用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 中三升中四家長請進:一個分享中三升中四選科ge 一段文 ...
go

中三升中四家長請進:一個分享中三升中四選科ge 一段文章 [複製鏈接]

呢排睇倒forum入面好多中三同學問緊中四揀科o既問題,o係呢度都想分享D 心得。

首先,新高中話就話冇分文科定係理科,但係其實每間學校俾同學揀o既科目組合,
都仲係有文理概念。而大學大多數o既學系,亦都會考慮特定o既科目。所以同學揀科時,千祈唔好文科又揀、理科又揀、商科又揀。咁樣乜都唔精,大學學系又未必收。注意!

之後,講下揀科同大家o既前途o既問題:
如果同學揀理科組合,一般會揀Physics、chemistry、biology
揀得理科,大學o既出路會比較多,除左可以入讀大學理學院後,亦都可以揀商學院、醫學院、法律系。基本上揀咩都得。

至於商科組合,一般都係Econ、Account,business and admin。我會建議同學有能力的話揀CIT (電腦),因為將來o係商界電腦操作好的話會有好多著數。

至於文科.....唔好意思,我唔係好熟,幫唔倒大家,haha.......

此外,講下數學果兩個Module 1及Module 2。
Module 1係Calculus and Statistics。如果同學想將來做有關於統計學、金融分析等工作,呢科會好有用!如果同學想o係金融界大展拳腳的話,呢科唔好錯過,當然,同學o既數底要幾好先得。
Module 2係Algebra and Calculus。呢個module 同而家Amath差唔多 (其實即係淺版Amath)。
如果同學想將來做工程師 (即係地產商、電燈公司、港鐵、機電署果D 工程師或者IT 專業人員),一定要讀呢個module!但係呢科好難讀(我補果個BPS女仔都唔係讀得好好),同學對數學一定要好有熱誠先有好成績。

最後,想同學搞清楚一樣野:好多同學認為揀科揀D 有興趣o既科目就得,其實並唔只咁樣,同學揀科時,一定要清楚自己將來想做咩職業,同埋每一行業o既前景!
簡單D 講,香港比較有前途o既行業,除左傳統o既工作如醫生、律師外,得番金融相關o既工作!如果同學有留意新聞o既話,應該成日聽倒政府o係金融方面獲得中國大陸o既支持,因為政府官員心目中,只有金融呢兩個字!
其他工作呢?有的,但係前途不佳。先講工程同IT,讀完大學出來,好彩o既入倒大公司或者做政府工,待遇會較好。其他人大多數做sales、寫程式、或者要經常番大陸工作好少做研發工作,因為大把大陸人爭! 人工方面,同金融工作相差甚遠!
至於o係理學院畢業,多數唔會做番相關工作,有好多人會出來教書,而部份人會做番商界或金融界o既工作。
其他學系,例好文學院o既人,部份人都係出來教書,一般都難搵番自己所修讀學系o既工作。

總而言之,同學選讀科目時,都要仔細考慮將來香港o既前景!

希望以上分享能夠作為同學選科o既一個參考!

(版主按: 網址由版主刪除, 請注意不可以作個人宣傳, 多謝合作)

4    0    0    0

原帖由 kit_learning 於 09-7-1 00:23 發表
呢排睇倒forum入面好多中三同學問緊中四揀科o既問題,o係呢度都想分享D 心得。

首先,新高中話就話冇分文科定係理科,但係其實每間學校俾同學揀o既科目組合,
都仲係有文理概念。而大學大多數o既學系,亦都會考慮特定o既科目 ...

好清楚,好瞭解現況,現況!

原帖由 EVA222 於 09-7-2 18:38 發表
你說的我大部份同意,至於話一定要睇前景,一半半啦,我女大學時讀工程,她一早說是夕陽,我問為何要讀,她說如果讀的是自己無興趣,幾年大學生涯會好痛苦,而且不會有好成績,現在從事cpa,以前讀的全用不著,她的朋友好多都是 ...

不愧是過來人,所以我完全不會窒礙孩子的選擇,除非他的志向是一些專業工種,例如行醫,否則大學選科未必要和將來工作掛鉤 .....

老師話ng好只想將來行業, 最緊要係有興趣而讀, 敢至會讀得好, 所以我比我個仔自己選擇, 希望佢讀得開心la
時常開心要笑.....www.hklaufamily.com/icon30.html :-P

回覆 1# 0120 的文章

我囡囡分派去 BFSA & ECO & ICT z。請大家比意見,將來入大學是否好難呢 ??

話文中有理, 理中有文其實大話一個

我女果間的組合只有好少, 亦冇乜新科目

垃圾 Home Econ, Art 就 冇人想讀但係繼續開,

要保住老師份工亞嘛!

其實我都係有少少有感而發的。
我補開習的學生其實好幸福,父母可以俾便好多advice佢地,甚至幫佢地諗埋將來條路。
其實話就話子女有權決定自己條路,
但係其實咁細個,邊度識諗呀,有d 細路連新聞都唔睇,邊度會知道社會發生咩事呀?
所以,希望父母們真係要用多d心機幫仔女plan下佢地條路,唔好令仔女讀完大學後唔知做咩好,果時先來徬徨就太遲喇。

回覆 2# kit_learning 的文章

各位,
我兒子升中三,明年要選科。
Phy+Chem+Bio+m2  or
Phy+Chem+Econ+m2 ?

可否比一些意見?

原帖由 蘇太 於 09-7-13 16:06 發表
各位,

可否比一些意見?

Bio要背既野比較多
Econ最緊要明concept,
唔明就好難有高分.
但你兒子先升中三,唔洗咁快決定?

各位,

可否比一些意見?

睇埋中三成績先啦 .
你咁快問定 . 你個仔真係好大壓力喎.

講真,要睇埋你仔仔讀中三讀成點,
佢地年紀ge小朋友,覺得揀科其實會揀d 有成功感的科目,例如考得比較好ge科目架。
所以,o係上學期會係一個重要ge 時間,
如果你想佢揀呢幾科,例如Phy,chem咁,一定要睇實D,如果佢上學期呢兩科考得唔錯,咁佢就有信心揀呢兩科!
至於Econ同bio,我個人意見就想你仔仔揀Econ,因為讀完之後出來社會係有用D~

不過佢中三未接觸過Econ,可能會比較冇信心揀,所以家長要詳細D 同佢講解番呢科。

各位,

可否比一些意見?

請問如果沒有修讀 Math 的伸延 M1 or M2,
會有甚麼影響? 將來考大學會難D?
thx!

有些學系列明有讀 M1 / M2 先收學生。
原帖由 Apax 於 09-7-19 08:05 發表
請問如果沒有修讀 Math 的伸延 M1 or M2,
會有甚麼影響? 將來考大學會難D?
thx!

我是現職中學數學老師. 前陣子學校要為新高中選書, 所以都看了不少必修部分和 Module 2 的書.

個人認為 M2 比 AMath 深少許, 例如 M2 要學 e number, 在現時的 AMath 是不需要的. 事實上, 早前聽關於數學課程的Seminar, Module 2 主要是由 AMath 和 PMath 的內容統合而成, Module 1 則是 AMath 和 M&S.

至於關於大學選科方面, 大家可以到 EDB 的網頁參看, 以下是最 Update 的 File:
www.edb.gov.hk/FileManager/EN/Co ... ents_eng_090505.pdf
當中詳細列出各學系的要求, 一些學科, 例如中大的保險、財務與精算學, 是要求學生修讀 M1 或 M2 的. 不過相信遲一些這條 link 會改的, 到時再 Update 給大家.

醒目開學勳章

我女好怕計數, 但又不喜歡庸長要背誦嘅文學, 於是我隨她意願, 她就選了bio/chem, 還有就是選中史, 還是history, 我叫她想清楚那科較有把握, 因為選history確實要有好的英文撰寫能力, 而且選中史的話, 因我都考過, 所以有點經驗. 現在最大前題, 就是用最有把握的科目去取得入U的入場劵. 入到U時再選自己最心愛的學系. 我女好男仔頭, 佢話去當差.
福 ~ 來自一顆懂得布施的心... *_*

我囡囡唔鍾意計數, science都算ok, 佢想將來做醫生, 咁choose
chem + combined science(bio+physics),
其餘choose佢最鍾意&把握既eng lit & history,
咁又好唔好呢?
咁樣係米樓主所講既唔文唔理呀?

(學校規定/要求要讀8科)

關於大學入學要求, 補充 post #17, 以下是大學入學要求聯合公布的中文版:
http://www.edb.gov.hk/FileManage ... ents_chi_090505.pdf
大家可以 Download 來參考.

至於讀醫方面, 香港暫時只有港大和中大開設醫學院 (浸大設中醫課程), 根據334新學制大學入學要求, 港大和中大也要求同學讀 2 X.

中大 (page 11):
2 X, 其中一科為化學、生物、物理或組合科學; 如有選修科目則更佳, 即3 X.
港大 (page 18):
2 X, 其中一科為化學、組合科學(包括化學).

但有一點要注意的, 雖然入學要求沒有寫, 但如果同學選的 3 X 都是理科, 不排除會加分. (不過, 這絕對絕對純粹個人意見, 我的理由是, 現在醫學院所收的AL學生, 大多是 Phy+Chem+Bio 或 Phy+Chem+PMath.)
(~~再重申一次, 這是個人的看法而已~~)

不過坦白說, 如果讀得不愉快, 強行讀3個理科X, 到頭來考得差, 則得不償失, 所以考慮個人的興趣也是相當重要的.
‹ 上一主題|下一主題