用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 請問有冇小朋友學過公文式既媽咪可以分享一下? (Part 2) ...
樓主: 十月媽咪
go

請問有冇小朋友學過公文式既媽咪可以分享一下? (Part 2) [複製鏈接]

公文數

想請問有無小朋友讀過美孚間公文中心? 好嗎?

十月媽咪:
恭喜晒,真鄧妳開心呀!
入到心儀既小學,其實我覺得GH更合適妳囡囡,更能發展所長!
加油呀,俾心機呀!
妳知嗎,我真係睇得好緊張丫,諗起當年自己叩門既情景,好明白到妳既心情,其實我之前咪問過妳係咪將循既,如果我知既話,我會話傳統教學適合妳地一家多D,而且妳囡囡又係谷得既人,媽咪又好有心去教,依家就係一個最好既END!

素兒,

多謝你呀! 呢個女真係要畀GH既校長&老師治理一下, 等佢唔好咁放肆, 頭先面試嗰陣, 佢真係放肆到呢....對住我地&校長都無禮貌, 藐咀藐舌, 唔耐煩, 搞搞震, 郁身郁勢...過份指數奇高....搞到我同我佬畀校長教訓左一大餐...瘀爆程度難以形容, 總之嗰個MOMENT真係好想搵窿捐呀!

整個過程, 心驚膽擅, 一路傾, 一路見個女咁既表現, 心中冷汗直流, 內心無名火直起, 正當我地兩公婆都打定輸數嗰一刻, 校長話: 我理解你個女而家既行為, 我亦見好多, 不過你地放心啦, 我會畀機會佢既, 你地交個女畀我, 等我地教佢啦!

雖然聽到校長咁講, 已經放下心頭大石, 亦頓時鬆一大口氣...但內心嗰團怒火, 久久未能消退, 交完留位費, 離開學校之後, 狂抦個女一大餐, 佢亦知自己太過份, 一路畀我鬧, 一路喊到剝豬咁...成個過程, 真係死左我好多細胞!

原帖由 素兒 於 09-7-9 17:46 發表
十月媽咪:
恭喜晒,真鄧妳開心呀!
入到心儀既小學,其實我覺得GH更合適妳囡囡,更能發展所長!
加油呀,俾心機呀!
妳知嗎,我真係睇得好緊張丫,諗起當年自己叩門既情景,好明白到妳既心情,其實我之前咪問過妳係咪將循既,如 ...

阿十,

恭喜恭嘉!! 你囡囡可以同 fyeung 個小朋友一齊返學啦!

原帖由 十月媽咪 於 09-7-9 17:06 發表
各位,
多謝大家支持, 收左喇! 不過整個過程, 真係一額汗, EQ低D都會屍橫遍野呀! 詳細情況, 等我消左啖氣再同大家講!

"校長話: 我理解你個女而家既行為, 我亦見好多, 不過你地放心啦, 我會畀機會佢既, 你地交個女畀我, 等我地教佢啦! " - 真係一個好校長!

原帖由 十月媽咪 於 09-7-9 18:03 發表
素兒,

多謝你呀! 呢個女真係要畀GH既校長&老師治理一下, 等佢唔好咁放肆, 頭先面試嗰陣, 佢真係放肆到呢....對住我地&校長都無禮貌, 藐咀藐舌, 唔耐煩, 搞搞震, 郁身郁勢...過份指數奇高....搞到我同我佬畀校長教訓 ...

十,

恭喜您,唔好再閙囡囡了,小朋友interview大多係咁!

hi carina246,

你真係教得你囝囝好好,已經識自己分配時間,唔怪得你囝囝入到間咁好既學校啦!等我返屋企又試下教囝囝先。 Thanks!

題外話,當年囝囝3歲時,本來我都心儀你囝囝間小學,所以搬去 net 11一心想囝囝入讀,但經過幾年幼稚園生活,發覺 local 唔 arm 囝囝 & 我,所以最終無 apply。  

原帖由 carina246 於 09-7-9 14:10 發表
Hi Yau_ Cheung

仔仔數升C and 英升BI前,我係唔對功課的,依家會幫佢對,有錯就用sticker pinpoint,等佢第2朝旱起身改,但從沒有同佢一齊聽CD。

老公依家會assign tasks等佢每日完成,例如練piano45-60分鐘,做maths 及grammar exercises幾個chapters, etc. 但何時做什麽就由佢自己決定!你可以試下教佢練習分配自己嘅時間!

carina246,
我心入面嗰團怒火, 真係久久未退呀, 我唔介意佢面試表現唔好, 但好真係好介意佢嗰個態度呢! 本來今晚打算出街食飯的, 但我話左畀佢知, 我對佢既態度太失望, 我要佢反省下, 所以今晚唔出街食!

原帖由 carina246 於 09-7-9 18:43 發表
十,

恭喜您,唔好再閙囡囡了,小朋友interview大多係咁!

係呀, 出乎我意料之外的, 原以為個女咁既態度, 連校長都藐, 我地已經諗住校長會black list我地架喇, 殊不知...佢最後都畀個機會阿女, 真係太感動喇!

原帖由 Yau_Cheung 於 09-7-9 18:41 發表
"校長話: 我理解你個女而家既行為, 我亦見好多, 不過你地放心啦, 我會畀機會佢既, 你地交個女畀我, 等我地教佢啦! " - 真係一個好校長!

ansonrubby & yau_cheung,

好犀利wow,你地plan得咁好!我都要諗下我個plan先.
而家我都係比左d暑期作業+kumon,要囡囡係我放工之前完成.上小學,我要求佢要自動完成功課,我返來同佢對+溫書.

yau_cheung,

我以前有幫囡囡對公文數,而家只係6份對3份,見到錯左返黎,我會同佢檢討下.

阿十,

聽你咁講,加上我朋友同我講,我對校長+學校都加左分啦!

原帖由 Ansonrubby 於 09-7-9 11:34 發表
Yau_Cheung,
Sorry for late reply.
一兩天沒上來就跟不上你們了!

你問小學點分配時間?
其實沒怎樣分配,因為free time不多,我仔又早睡,9pm半前上床啦!
放學回到家約3:30pm, 吃下tea, take bath, TV 30 mins. 然後 ...

carina246,

上年參加過,囡囡又好鍾意,我見星期六有時間,咪比佢參加咯,係余duck淳訓練中心.每一堂有個topic,會有分組討論,角色扮演,魔術,小朋友舉手答問題.我覺得幾好玩,所以再參加咯.

原帖由 carina246 於 09-7-9 00:53 發表
Hi fyeung

你囡囡上什麼EQ班呢?

Hi Yau_Cheung

你太客氣喇,我知道你仔仔的學校也是很好的,我記得你之前分享過國際學校嘅優點,我係好認同的,而我亦struggle過很久,但始終唔certain仔仔local或IS會適合一些,加上老公很重視中文,便決定方向。今日睇報紙,知道今年IB攞full marks嘅兩個學生都係來自IS的!

希望大家可愛嘅小天使活出自己精采嘅生命!

原帖由 Yau_Cheung 於 09-7-9 18:53 發表
hi carina246,

你真係教得你囝囝好好,已經識自己分配時間,唔怪得你囝囝入到間咁好既學校啦!等我返屋企又試下教囝囝先。 Thanks!

題外話,當年囝囝3歲時,本來我都心儀你囝囝間小學,所以搬去 net 11一心想囝囝入讀,但經過幾 ...

我明白你嘅意思,亦覺得不能忽略discipline同EQ,AQ嘅重要,我亦想加强仔仔嘅AQ,正搜尋合適嘅course.

原帖由 十月媽咪 於 09-7-9 19:00 發表
carina246,
我心入面嗰團怒火, 真係久久未退呀, 我唔介意佢面試表現唔好, 但好真係好介意佢嗰個態度呢! 本來今晚打算出街食飯的, 但我話左畀佢知, 我對佢既態度太失望, 我要佢反省下, 所以今晚唔出街食! ...

聽落幾好喎,港島區有冇centre呀?

原帖由 fyeung 於 09-7-9 19:58 發表
carina246,

上年參加過,囡囡又好鍾意,我見星期六有時間,咪比佢參加咯,係余duck淳訓練中心.每一堂有個topic,會有分組討論,角色扮演,魔術,小朋友舉手答問題.我覺得幾好玩,所以再參加咯.

...

carina246,

無呀!只此一間,係油麻地.

原帖由 carina246 於 09-7-9 22:46 發表
聽落幾好喎,港島區有冇centre呀?

醒目開學勳章

阿十,

恭喜晒!
我一早批TT會係GH女,我的預感是否很準呢?

多謝晒! 不過真係心驚膽跳, 一額汗! 今日咁都收, 真係....神蹟唻呀!

原帖由 SumSumBB 於 09-7-10 00:17 發表
阿十,

恭喜晒!
我一早批TT會係GH女,我的預感是否很準呢?

阿十,

咁夜都唔瞓,我都戥你開心!!
咪搞咁夜,聽日唔可以晨早上黎say hi!不過我到lunch time先可以有時間chat, urgent架要e-mail比我先得啦!

原帖由 十月媽咪 於 09-7-10 00:32 發表
多謝晒! 不過真係心驚膽跳, 一額汗! 今日咁都收, 真係....神蹟唻呀!

fyeung,
我唔係開心到瞓唔著呀, 我係同個friend傾msn傾到點幾鐘呀, 跟住又update番阿女個blog, 所以咪搞到咁夜囉!

原帖由 fyeung 於 09-7-10 01:31 發表
阿十,

咁夜都唔瞓,我都戥你開心!!
咪搞咁夜,聽日唔可以晨早上黎say hi!不過我到lunch time先可以有時間chat, urgent架要e-mail比我先得啦!

醒目開學勳章

原帖由 十月媽咪 於 09-7-10 00:32 發表

即係話個校長都認同TT的公文/音樂能力啦!
‹ 上一主題|下一主題