用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 讀st.cat=會升到好學校??
go

讀st.cat=會升到好學校?? [複製鏈接]

0    0    0    0

回覆 1# 靚太太 的文章

Hi 靚太太,

無乜特別學校suport,好似好無保障咁!(這是我之前也想過的問題也!)

But I think that 學到几多是他自己的(指學生),得著也是他的, 誰也不能搶走的. 所以,既然自己有d能力及又被取錄, 為何不常試一下呢?!

主要睇你住邊

醒目開學勳章

我覺得: 唔一定要讀st. cat都可以考到好學校

係唔係讀 ST.CAT入直資的小學機會大D?

你呢個問題跟本就有問題.  

學生能升上大學, 唔係靠有幾叻...例如自己英文及學術水準...點解d人要比咁貴讀直資/私立學校(eg. dgs/dbs/spce...)  讀左呢D直資/私立學校係米包升大學?  如果答案係"YES", 你真係好

為什麼要爭論這問題呢?

入 St.Catherine只不過是家長希望小朋友有較多機會接觸英文,渴望他們的英語能力會好點吧.  (我沒說中文不重要,或不接受母語教學, 這只是選擇的問題.) 不論是St. Catherine或其他地區名校,家長的管教和督促也是非常重要的.

若認為只要考入了心儀的學校(不論是st Cat, KV 或培正), 就保證一帆風順, 可能將來會自討苦吃.

其實數年前,皇仁書院有兩個學生打劫,會考也低至2分和12分. 他們的父母可沒有想到自己寶貝兒子, 在小學時有 Band 1的成績,但5年後無論成績或品行也會趺至如此. 起初的歡喜若狂, 變成對學校的指責.

所以不要再爭論一些沒有答案的問題, 還是付出多些心力教好小朋友罷.

st. cat 是一所好學校, 但值唔值咁貴學費就見仁見智,
應該可以找到一D同佢差唔多但又有學卷資助,
省回幾千元, 用來和小朋友報其他課程

原帖由 chanez 於 09-6-26 11:09 發表
st. cat 是一所好學校, 但值唔值咁貴學費就見仁見智,
應該可以找到一D同佢差唔多但又有學卷資助,
省回幾千元, 用來和小朋友報其他課程

我覺得係第一輪自行之後就係咁逼人交間學校出黎做靚個report,好極有限,我fd話無學校收喎真係,佢地話交間私校/直資都好呀..........

我有好多朋友的兒女都讀ST CAT. 但我自己的不是(因我窮嘛)

但也有朋友一間私校直資的無收既個案, 結果, 我敢說是我教路, 入了灣仔某女校.

不能說沒有好小學收就是差幼稚園, 也不能說有好小學收就是好幼稚園. 是個別的"造化".

原帖由 Sindy 於 09-6-26 17:38 發表

我覺得係第一輪自行之後就係咁逼人交間學校出黎做靚個report,好極有限,我fd話無學校收喎真係,佢地話交間私校/直資都好呀.......... ...

原帖由 Sindy 於 09-6-26 17:38 發表

我覺得係第一輪自行之後就係咁逼人交間學校出黎做靚個report,好極有限,我fd話無學校收喎真係,佢地話交間私校/直資都好呀.......... ...

這的確唔係咁好,
不過排第一重要的是孩子學到野同學得開心.

原帖由 nicolemummy 於 09-6-26 23:58 發表
我有好多朋友的兒女都讀ST CAT. 但我自己的不是(因我窮嘛)

但也有朋友一間私校直資的無收既個案, 結果, 我敢說是我教路, 入了灣仔某女校.

不能說沒有好小學收就是差幼稚園, 也不能說有好小學收就是好幼稚園. 是個 ...

唔係呀,係我fd第一輪無學校收,有老師逼FD交間學校出黎,無人收就係無人收架啦,點死出黎啫

我明白呀. "獨立"幼稚園通常一定要畀呢D野先可以吸客嘛!!

我其實唔鐘意"獨立"幼稚園 (可能因為窮), 不過, 我身邊差不多所有朋友都對呢D幼稚園很崇拜似的, 所以我想一定有它們的好處

如說入學校定幼園好壞, 我一定要話我選的幼稚園好. 去年小女班中14小女孩, 6個MCS, 1個SH(PM), 2個HFCS, 1個APS, 1個SPCC, 2個SFA, 1個沙呂, 如果要報告, 一定令人另眼相看. 不過, 它是非牟利幼稚園, 所以只有自己家長們知道.
原帖由 Sindy 於 09-6-27 11:01 發表

唔係呀,係我fd第一輪無學校收,有老師逼FD交間學校出黎,無人收就係無人收架啦,點死出黎啫

原帖由 nicolemummy 於 09-6-27 14:19 發表
我明白呀. "獨立"幼稚園通常一定要畀呢D野先可以吸客嘛!!

我其實唔鐘意"獨立"幼稚園 (可能因為窮), 不過, 我身邊差不多所有朋友都對呢D幼稚園很崇拜似的, 所以我想一定有它們的好處

如說入學校定幼園好壞 ...

can u let me let us know this kinder?
Of coz there is no guarantee for those private kinders

check pm.

原帖由 anthony010103 於 09-6-27 17:16 發表

can u let me let us know this kinder?
Of coz there is no guarantee for those private kinders

原帖由 nicolemummy 於 09-6-27 14:19 發表

如說入學校定幼園好壞 ...

can you please pm your kinder to me? i'm interested in it too.

各位,

小女幼稚園是所天主教幼稚園, 因為陳日君二千年的決定, 它已於去年結業了 . 所以也不在此提名了.

我覺得唸幼稚園是純樸, 所以最喜歡小女幼稚園:
1. 它沒有很花巧的生日會, 只會每兩個月有一個雞蛋仔蛋糕作為生日蛋糕. 學生很純樸.
2. 它沒有車仔, 玩具, 只有桌子, 書本.
3. 孩子們的德育很著重. 小孩子都很有規距.
4. 老師們都很有經驗, K1一開學, 老師已提示我小心小女有斜視. N1在另一所獨立幼稚園時沒有人提我的.
5. 沒有老師會迫我參加甚麼課外活動. 因為學校根本沒有合作形式的課外活動.
6. 它的學費很低. 減去學卷只是二百多元.
7. 事實上, 因為學校一向成績理想, 很多附近天主教的小學也收它的學生插班.

因為這樣, 我比較喜歡非牟利幼稚園.

原帖由 iip00 於 09-6-28 18:49 發表

can you please pm your kinder to me? i'm interested in it too.

hi nicolemummy,

Could you please PM me which KG is that?

Thanks.

原帖由 nicolemummy 於 09-6-28 10:02 PM 發表
各位,

小女幼稚園是所天主教幼稚園, 因為陳日君二千年的決定, 它已於去年結業了 . 所以也不在此提名了.

我覺得唸幼稚園是純樸, 所以最喜歡小女幼稚園:
1. 它沒有很花巧的生日會, 只會每兩個月有一個雞蛋仔蛋糕作為 ...
‹ 上一主題|下一主題