用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 新政策的visa letter
樓主: msmchan
go

新政策的visa letter [複製鏈接]

醒目開學勳章

要到警署報到唔係新鮮事, 舊年/前年都已經有, 不過詳情我都唔知點解同點辦, 但我喺其他forums見到有人話國藉如果填chinese就會被要求到當地警署報到, 唔知係咪咁呢? 另外有啲學校係會幫學生搞哩啲手續, 如果擔心, 不如e-mail學校要求佢哋幫忙.
[img][/img]

醒目開學勳章

原帖由 msmchan 於 09-9-29 10:50 發表
其實都好想寄mooncake and 杯面, 但老公又話唔好寄, 給呀仔獨立, 不要讓他寄掛香港的食品.  如果呀仔見同學收包裹, 自己無, 一定不開心. 總知自己寄過去, 才同老公說.

msmchan ...

杯麵, 即食牛肉飯, 即食粥, 日本糖, 百力滋哩啲嘢全部都係小朋友o既加油補充劑, 佢哋最鈡意三五知己各自攞自己o既珍藏出嚟一齊食, 一齊傾, 唔好以為剩係得香港小朋友係咁, 上次阿囝同成班同學仔開餐, 個意大利同學攞risotto出嚟食, 其他人食杯麵又有, 食即食飯又有, 好鬼開心.
[img][/img]

醒目開學勳章

原帖由 Gracewu1219 於 09-9-29 15:41 發表

嘩! 千奇唔好俾佢地見到我地嘅對話, 唔係留哂口水!

哈哈~哈, 個個宿生都係咁ga, 所以點都要寄啲零食俾佢哋, 話我縱壞都係咁話  不過月餅我就冇寄, 因為試過帶去俾囡囡, 點知佢冇乜點食, 後尾仲帶返返嚟香港, 所以唔會再寄了.

[img][/img]

醒目開學勳章

原帖由 Pizza_Hut 於 09-9-29 17:25 發表
DoReMi,

sorry, 應該係你講至係, 佢地真係好中意食野, 上次囡仲煲湯tim呀, 請成班fd飲, 連"咋"都食埋呀

嘩 ~ 你囡囡識煲湯tim呀! 好掂喎!
[img][/img]

醒目開學勳章

原帖由 joenjac 於 09-9-29 17:33 發表
我個女同其他香港學生星期日係宿舍煮飯,炒餸時個火警鐘響,攪到個舍監鬼殺咁嘈.哈

炒餸? 有咁多裝備o既? 好犀利!
[img][/img]

醒目開學勳章

原帖由 Pizza_Hut 於 09-9-30 10:27 發表
Dear all mama,

d 湯包黎架咋, 係supermarket買舊肉放埋一齊, 好容易, 女仔點都會識少少....

仲有8珍茶/花其心...........

佢話中秋節成班人開賞燈+大食會

佢第一次吾係我身邊過中秋 ...

果然早有準備 我都有為小朋友預備咗啲花旗蔘, 板藍根, 保礦力等, 以防萬一.  上次囡囡喉嚨痛, 都係靠飲花旗蔘搞掂, 學校只係俾止痛藥食咋.
[img][/img]

醒目開學勳章

原帖由 Gracewu1219 於 09-9-30 12:00 發表
女仔會集合一大堆人一玩, 好開心!  男仔就比較少. 如果我寄燈籠, 佢實收埋, 驚俾人知道話老土.同埋佢地鍾意order 中國restaurant’s 外賣.唔會慳.

外賣係指定動作 週末又鈡意結伴去食中國嘢, 其實佢哋都好開心ga.
[img][/img]

醒目開學勳章

原帖由 Gracewu1219 於 09-9-30 13:22 發表

外賣好貴, 要計埋的士錢.都係寄多D即食食物俾佢.
雖然有D掛住佢, 但去了外國讀書, 會獨立D, 眼光廣闊D, 沒有後悔當初的決定.

我個囝直情冇home sick, 打親電話(你睇下~唔係佢每晚打俾我, 係我打鑼咁揾佢)俾佢都係喺common room同人傾偈玩緊, 都唔知幾開心.  你講o既好處我喺我囡身上體驗到, 佢眼光放遠咗, 冇以前咁計較, 自己獨立搞掂晒啲嘢, 見到咁我都好開心.
[img][/img]

醒目開學勳章

原帖由 Pizza_Hut 於 09-9-30 14:21 發表
Day 1 我地去到學校, 已經睇下周圍有無外賣, 以備不時之需, 但當然叮囑囡不要奢侈, 應節儉為主, 起初也擔心飲食不習慣, 幸好囡說無問題, 杯面一個都無吃, 當減肥wor, 可能係吾想我地擔心姐

佢papa口講等佢捱下 ...

哈哈~哈, 講到食咯喎, 唔駛為佢哋擔心, 自自然然會有學姐帶佢哋去學校附近揾嘢食
[img][/img]

醒目開學勳章

原帖由 Pizza_Hut 於 09-9-30 14:27 發表
點都吾夠你果D即食牛肉飯正  係咪吉X島買?? ,  使吾使寄speed post or air mail ?? 等我去入貨先

喺city super度買, 吉X島我唔知有沒有? 用微波爐叮熱, 味道同吉X家嗰啲薄牛肉飯差無幾 我次次都只係用普通空郵寄咋, 所以上次要問寄speedpost點做, 因為我未試過.  普通空郵約7-10日會收到, 多數7日度啦, 試過要10日, 但好小會咁情況, 上幾個月我仲試過幾次4日就收到, 都幾快.

[img][/img]

醒目開學勳章

原帖由 Pizza_Hut 於 09-9-30 14:55 發表
學校附近係荒蕪嘅town仔, 第一日去到, 我已經feel 到好鬼悶, 真係見到都無mood, 點知第2朝起身出街, 成街都係人, 仲要吾少自己友tim,  成條街有番d生氣

返港後幾日同囡失去聯絡, 等左2日都無電話好誓心, 咪打去宿舍囉, 等左好耐囡尷尷尬尬黎聽, 佢話人地打鑼甘周圍去搵佢, 佢係canteen成校一齊食緊飯, 之後佢叫我盡量吾好打佢手提 (好貴), 或宿舍(好尷尬), 之後佢就好乖甘準時打番HK 嘞

你囡囡好乖呀, 又識得為你慳 你囡囡宿舍好好, 會有人聽電話, 我囡嗰度係冇人聽ga, 冇人接電話的, 我哋只可以用cell phone聯繫
[img][/img]

醒目開學勳章

原帖由 msmchan 於 09-9-30 15:18 發表
Hi Pizza_Hut,

我仔由1/9/09 至現在只打過2次電話, 第一次說到了uk airport 啦, 第2次(都是send email 叫他打電話回HK, 因為想知他到了police station未)他說學校無安排到警局報到及不見了5隻socks, 要放假出去買,  ...

唔知係咪男仔同女仔唔同, 我囡囡嗰時日日都打電話返嚟, 傾兩句都好, 而家個仔就好似甩繩馬騮, 電話都冇個, 就算有電話, 傾唔得兩句, 又話要去踢波, 好鬼忙!:;pppp:
[img][/img]

醒目開學勳章

原帖由 msmchan 於 09-9-30 15:35 發表
我仔同你仔一樣呀, 傾兩句就話收線.

我老公噚日問我幾多日冇同個仔傾電話, 我話幾日啦, 我話都就嚟唔記得我有個仔LU.
[img][/img]

醒目開學勳章

原帖由 Pizza_Hut 於 09-9-30 15:44 發表
男仔吾同嘅, 如果好似女仔甘就搵你要囉

想問下有無人用skype?? 我有用, $45/月, 英國打香港, 幾ok喎

SKYPE我初初有用, 後尾略嫌質素唔理想(成日cut咗線, 再唔係就慢幾拍), 放棄咗lu, 而家都係用cell phone.

不過你講得啱, 如果好似女仔咁成日要揾屋企, 成日要揾媽咪, 又真係唔好, 似終男仔要有男仔豪邁o既性格.

[img][/img]

醒目開學勳章

原帖由 Pizza_Hut 於 09-9-30 15:47 發表

甘就要用絕招.....cut 零用

咁絶? 可惜我老公會偷偷做好人呢!
[img][/img]

醒目開學勳章

原帖由 msmchan 於 09-9-30 15:53 發表
本來都想用, 後來有同學仔話學校唔比用, block 了.

係呀, 有啲學校唔俾用ga, 我囡囡學校初初都唔俾用, 不過佢哋學生去爭取, 同啲老師傾, 又傾得到喎! 我覺得學校幾民主, 只要學生提出理據夠充分, 會接受意見, 唔會因為覺得冒犯而反對.  咁樣培訓到小朋友點樣去爭取, 點樣去present佢哋意見, 唔會怕事, good!
[img][/img]

醒目開學勳章

原帖由 KWY-WONG 於 09-10-5 14:44 發表
好耐無上BABY-KINGDOM. 原來大家好熱鬧咁係到講仔女經。

我個女無HOME SICK。好開心咁。不過好難先搵到佢。日頭上堂唔開電話,晚上舍監會收電話,所以只可在Saturday / Sunday 找她。

佢Visa 上無話要到警局報到,所學 ...

其實中午食飯時間都可以傾一陣o既, 晚上舍監收電話冇問題, 可以買多一個電話ga o麻, 當然睇你囡囡需唔需要囉.
[img][/img]
‹ 上一主題|下一主題