用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

一生一樂器 [複製鏈接]

王國長老

不如傾下樂器丫?

囡囡學左兩年鋼琴, 都係麻麻地, 應該八月考二級.

我屋企有枝單簧管(慚愧, 之前我買左學但冇恆心學落去, 經常OT不能上課係原因之一), 最近問下, 八歲可以學單簧管(clarinet)啦, 二年班都有兩個男生學緊, 而家打算幫囡囡報名學多一樣. 有少少擔心佢唔夠氣吹, 不過來日方長可以慢慢練.

二年級同學仔入面, 有個仔仔識二胡, 似模似樣

中樂其實都唔錯, 不過屋企附近冇, 帶佢出去學唔方便, 反正有枝單簧管唔好浪費.

你地小朋友學乜野樂器? 分享下

0    0    0    0

原帖由 edea 於 09-6-17 22:05 發表
不如傾下樂器丫?

囡囡學左兩年鋼琴, 都係麻麻地, 應該八月考二級.

我屋企有枝單簧管(慚愧, 之前我買左學但冇恆心學落去, 經常OT不能上課係原因之一), 最近問下, 八歲可以學單簧管(clarinet)啦, 二年班都有兩個男生 ...

Hi Edea,

您好,我兩個女都學左大約一年半鋼琴,也在四月底考了二級試,她們都喜歡鋼琴,所以現在不會考慮學其他樂器住,希望她們專心在鋼琴上.

我大仔學鋼琴, 小提琴, 自已玩口琴.  只有鋼琴在兩年前考過二級, 之後玩多, 無再考.

阿女只學剛琴, 來緊考二級.

細仔學緊口稍, 唔知邊度有得考級呢?

我仔k3 考到鋼琴2級, 小提琴佢興趣不大, 而家都係睇佢想玩咩樂器就咩.

八歲可以學單簧管喇~ 不過女仔小心初初吹會頭暈~
女仔我覺得學flute 好, 起碼個樣靚, 佢地有心機d .

王國長老

原帖由 軍魁星 於 09-6-17 22:42 發表
我大仔學鋼琴, 小提琴, 自已玩口琴.  只有鋼琴在兩年前考過二級, 之後玩多, 無再考.

阿女只學剛琴, 來緊考二級.

細仔學緊口稍, 唔知邊度有得考級呢? ...

哈哈, 原來軍女同小墨魚旗鼓相當, 都差不多二級! 記得上年一年級時已見班裡面有小朋友彈得很好, 現在的小朋友真聰明!

鋼琴和單簧管, 如果將來只有時間學一樣, 我寧可囡囡學單簧管, 比較有特色.... 其次是自己中學在加拿大試過一班同學一齊演奏,不同樂器出來非常美妙, 會覺得原來分開吹不太好聽, 合起來卻很動聽....所以希望囡囡有機會可以經歷一下.

軍b口哨, 我俾演奏級佢

王國長老

原帖由 KnN 於 09-6-17 23:26 發表
我仔k3 考到鋼琴2級, 小提琴佢興趣不大, 而家都係睇佢想玩咩樂器就咩.

八歲可以學單簧管喇~ 不過女仔小心初初吹會頭暈~
女仔我覺得學flute 好, 起碼個樣靚, 佢地有心機d . ...

係啊, 女仔吹flute看上去好靚, 不過我見當年女同學吹flute原來好難....clarinet容易上手, 而且太多女仔因為靚而吹flute, 其實clarinet音色都好動聽.

原帖由 edea 於 09-6-17 11:40 PM 發表

係啊, 女仔吹flute看上去好靚, 不過我見當年女同學吹flute原來好難....clarinet容易上手, 而且太多女仔因為靚而吹flute, 其實clarinet音色都好動聽.
我都係呢個原因學flute .

醒目開學勳章

亞仔只係學鋼琴, 出年先至考六級, 佢鍾意彈琴, 但係唔鍾意練琴。

王國長老

原帖由 meimeilam 於 09-6-18 14:27 發表
亞仔只係學鋼琴, 出年先至考六級, 佢鍾意彈琴, 但係唔鍾意練琴。

同我個女一樣.

六級, 好快喎, 再遲下跳八級~

醒目開學勳章

亞仔佢咁懶練琴, 我睇佢有排先至去到八級囉。  

原帖由 edea 於 09-6-18 18:12 發表

同我個女一樣.

六級, 好快喎, 再遲下跳八級~
‹ 上一主題|下一主題