用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 仔女經<<Part 33>> 之.........戰戰兢兢步入新高中 ...
樓主: sorlo
go

仔女經<<Part 33>> 之.........戰戰兢兢步入新高中 [複製鏈接]

在徇眾要求下真係有個新房喎.....跟著bk一起成長!!
我都係掹車邊來報到

alice你發達,大細山考晒試!!我有位同事仔仔五年級呈分試,昨日才考了第一天.......跟著都唔知要等到邊日考埋佢.佢話成日心掛掛有件事!!但身體健康最要緊!!

中學生就無謂停課,如停課可能的病毒傳播得仲快.的學生仔個個出晒街威!!

長老,
大家鴻福
依d係未叫做未學行先學走...先駛未來錢呀

呀孫公話
中三系統性評估都有機會唔駛考喎
當然要睇事態發展情況啦..

原帖由 布甸仔媽媽 於 09-6-12 10:08 發表

alice

您點止掹車邊, 簡直越哂級啦.......初中未到已到新高中, 快人一步, 理想達到

原帖由 alicetong 於 09-6-12 11:01 發表
長老,
大家鴻福

呀孫公話

...

格格

細 B 考唔考 TSA 都係平常心,點都唔會特別溫習 無您咁緊張

原帖由 alicetong 於 09-6-12 11:01 發表
長老,
大家鴻福

呀孫公話

...

alice

中三系統評估考唔考都不是我0地控制, just let him know he always ready for exam

太后,長老
好彩格格都無為過TSA而粗心0者.. 如果真係考
的話,會接住大考之後幾日..可能老師想佢地應該仍然
KEEP住戰鬥狀態掛
不過學期初書單老師叫我地買左0既..TSA中,英,數
又駛左畢..得物某所用咁解0者

原帖由 2bzmummy 於 09-6-12 11:26 發表

格格

細 B 考唔考 TSA 都係平常心,點都唔會特別溫習 無您咁緊張

Lmum
我地今次約定都某咁準... 考完剛好停課
好彩連小五呈分都考埋...直情收拾心情
提早放暑假心態..如果好似您朋友仔咁...正面d諗
多左2個星期溫習未仲發達.. 希望佢考到好
成績啦

兩個大小L,幾時考完晒試呀....

原帖由 Lmum 於 09-6-12 10:34 發表
在徇眾要求下真係有個新房喎.....跟著bk一起成長!!
我都係掹車邊來報到

alice你發達,大細山考晒試!!我有位同事仔仔五年級呈分試,昨日才考了第一天.......跟著都唔知要等到邊日考埋 ...

今朝動物園主管宣佈..
如果突然收到停課通知,未考完科目將會取消唔考...
以平時分代替喎....

原帖由 alicetong 於 09-6-12 11:47 發表
太后,長老
好彩格格都無為過TSA而粗心0者.. 如果真係考
的話,會接住大考之後幾日..可能老師想佢地應該仍然
KEEP住戰鬥狀態掛
又駛左畢..得物某所用 ...

格格

TSA 幾時考唔係老師決定,係考試局安排一日全港學生一齊考架

原帖由 alicetong 於 09-6-12 11:52 發表
今朝動物園主管宣佈..
如果突然收到停課通知,未考完科目將會取消唔考...
以平時分代替喎....

格格

所以我唔係好介意要唔要考期終試架 ....

仲有半日 。。。。

原帖由 alicetong 於 09-6-12 11:47 發表
太后,長老
又駛左畢..得物某所用 ...

格格

點會得物無所用呀, 知識係長久有用, 咪當多本練習俾小朋友做囉, 仲要唔使您勞氣要佢做

原帖由 2bzmummy 於 09-6-12 12:04 發表

格格

所以我唔係好介意要唔要考期終試架 ....

2b

我當然想神仔今次可以考得哂所有科目, 因為見到佢都比上次努力佐, 希望可以追番前少少啦, 不過人算不如天算, 平常心囉

原帖由 布甸仔媽媽 於 09-6-12 13:40 發表

2b

我當然想神仔今次可以考得哂所有科目, 因為見到佢都比上次努力佐, 希望可以追番前少少啦, 不過人算不如天算, 平常心囉

長老

盡人事,聽天命

升0左格唔知定添.....
"生定死"我無資格發言做其塘邊鶴.
[img align=right]http://xs511.xs.to/xs511/07021/dance009d23t.gif[/img]

原帖由 正46 於 09-6-12 19:17 發表
升0左格唔知定添.....
"生定死"我無資格發言做其塘邊鶴.

幫我地打氣囉

統計一下呢間舖今年行先做白老鼠既有:

布甸仔媽媽 :神仔
maba : 馬女
sorlo : sormui
smum : 大仔
rclamlam : 大女
2B : 細 B

大L 第2代334白老鼠(升到班的話 )
細L 第3代334白老鼠
大山就係第4代334白老鼠

而晨仔,細山及rclamlam細女的年代就唔知係咩白老鼠!!!

祝大家順利渡過!!!

原帖由 2bzmummy 於 09-6-12 21:24 發表
統計一下呢間舖今年行先做白老鼠既有:

布甸仔媽媽 :神仔
maba : 馬女
sorlo : sormui
smum : 大仔
rclamlam : 大女
2B : 細 B

我都想大L考埋,在考試前一日才"開始"唔發夢......但好過無 只有GEOG一科話唔夠時間.其餘"OK"喎......下星期只有HISTORY一科,其餘都係唔洗"讀"的科目

而細L話中英數都出奇地深,個個同學都叫晒救命!!! 而細L學校則調轉,下星期才考那些要"讀"的科目 所以這個周末扮晒勤力,整張書枱都"鋪滿"書同筆記,仲要睇埋大L的書才夠全面

原帖由 布甸仔媽媽 於 09-6-12 13:40 發表

2b

原帖由 Lmum 於 09-6-13 08:05 發表
大L 第2代334白老鼠(升到班的話 )
細L 第3代334白老鼠
大山就係第4代334白老鼠

而晨仔,細山及rclamlam細女的年代就唔知係咩白老鼠!!!

祝大家順利渡過!!!

...

Lmum

咁早晨 ?

咁多年後,肯定唔係鼠輩,等我地研究下先下定論

原帖由 Lmum 於 09-6-13 08:24 發表
我都想大L考埋,在考試前一日才"開始"唔發夢......但好過無 只有GEOG一科話唔夠時間.其餘"OK"喎......下星期只有HISTORY一科,其餘都係唔洗"讀"的科目

而細L話中英數都出奇地深,個個同學都叫晒救命!!!  ...

Lmum

世上本無事,庸人自擾之 。。。。

我覺得每位小朋友都有自己既定的一條路,係咪我地作為父母既諗得太多呢 。。。。

細 B 下星期先考試,我都係不停咁提佢溫書,其它既就乜都做唔到囉
‹ 上一主題|下一主題