用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 荔枝角天主教小學 09~10入讀小一的荔天家長請入
樓主: 愷琳媽媽
go

09~10入讀小一的荔天家長請入 [複製鏈接]

oh~~見唔到你 tim... 我因為30號上晝要去做 body check 所以咪順便請埋下晝去check 卷費事分兩日呀嗎.

原帖由 嵐嵐mimi 於 10-6-23 11:18 發表

我 click 左29號丫, 我見佢地 30號放半日就廢事擇.....

想請問各位茘天家長,學校是一至五上學,本人女兒逢星期六上午對外有其他活動,想請問學校星期六除左課外活動外,有冇其他活動一定星期六要小朋友上呢? 我怕影响她現在星期六的活動,因為是冇得改其他時間。

3E 嵐嵐

沒有!放心!

原帖由 namnam320 於 10-6-23 16:23 發表
想請問各位茘天家長,學校是一至五上學,本人女兒逢星期六上午對外有其他活動,想請問學校星期六除左課外活動外,有冇其他活動一定星期六要小朋友上呢? 我怕影响她現在星期六的活動,因為是冇得改其他時間。 ...

原帖由 HugoRainbow
沒有!放心!

thx 唔該晒  ^^
3E 嵐嵐

醒目開學勳章

我記得上年簡介會個時, 校長講過小一中文係用廣東話教, 到小二就會有兩班係用普通話教, 因為上次冇去 "家長懇談會", 唔知校長仲有冇補充 or 已更改關於小二普教中既資料呢???

我想知P1上P2會否重新編班呢?

醒目開學勳章

原帖由 HugoRainbow 於 10-6-24 11:26 發表
我想知P1上P2會否重新編班呢?

會重新再編過嫁, 所以就想知道係唔係有d 係普教中......

原帖由 嵐嵐mimi 於 10-6-24 11:28 發表

會重新再編過嫁, 所以就想知道係唔係有d 係普教中......
我諗可能會再編班.

是平均編班
例:全級第1名(男)              第6名(女)
           第2名(女)             第7名(女)
           第3名(男)             第8名(男)
           第4名(男)             第9名(女)
           第5名(男)             第10名(女)
女同學由A班開始,男同學由E 開始
第2,6,7,9,10名分別是A,B,C,D,E 班
第1,3,4,5,8名分別是E,D,C,B,A 班
如此類推.所以每班都很平均的.
到了5升6 就全班無變直升.
**全校沒有分精英班的**

若是這樣分班,又怎樣分普教中班呢?

原帖由 hcmswsy 於 10-6-25 17:21 發表
是平均編班
例:全級第1名(男)              第6名(女)
           第5名(男) ...

醒目開學勳章

原帖由 hcmswsy 於 10-6-25 17:21 發表
是平均編班
           第5名(男) ...

厲害丫.....你又會知道既??? 唔知阿女編左班之後會唔會係普教中呢?? 不過我就唔係幾想啦, 因為依家都幾好, 最主要聽得明老師係中文堂講 d 乜丫嘛......佢 d 普通話麻麻地, 廢事佢入左普教中既時候聽唔明, 就係堂上發白日夢就煩啦

嵐嵐mimi:係呀女P.1升P.2有家長問過學校,而我亦問過老師.只是上年流感提早放暑假所以編班有D唔同.
而普教中呀女P.1已經係,但P.2唔係P.3有係.其實好在乎那個老師教.

請問幾時派成績表和見家長呀?

7月9日呀!

原帖由 HugoRainbow 於 10-7-2 11:16 發表
請問幾時派成績表和見家長呀?

Thank you!

醒目開學勳章

原帖由 hinhin.mami 於 10-7-2 11:37 發表
7月9日呀!

好似淨係派咋喎, 都冇得見家長既??? 我初時仲以為學期尾都要見多次家長添......

唔係卦? Are you sure ?

醒目開學勳章

原帖由 HugoRainbow 於 10-7-2 14:28 發表
唔係卦? Are you sure ?

我都係估嫁咋, 如果要見家長, 點解上次份通告又冇講, 星期五見要請假嫁喎......而且個日係 p.1 - p.5 結業禮, d 班主任都唔得閒啦.......有冇其他家長知道要唔要見家長丫???

7月9日是老師派成績表予學生,不需要見家長.

呀女收咗書單,P.1-P.3中文書改用語文新天地的普通話版.應該全部普教中.
荔天一年得一次家長日(上學期派成績表)
7月9日派成績表會在成績表上知道升那一班.
而下學年英文會少用故事書升P.2用3本,再用朗文書.
‹ 上一主題|下一主題