用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 請問 Dr. Poon 同 Sam Sir 既playgroup, 邊個好d?? ...
樓主: pingu_k
go

請問 Dr. Poon 同 Sam Sir 既playgroup, 邊個好d?? [複製鏈接]

原帖由 amandamama 於 09-6-25 21:53 發表
上課地址是佐敦

囝囝上課時Sam sir 說7月中的課程會在新的活動室上課。

我真的很期待,聽講這活動室除了做playgroup外也是2009年全港最新的感統冶療室。 ...

請問這個新的活動室是否在同一個大廈?

原帖由 kerkermui 於 09-6-10 14:04 發表
聽講~ 係d差唔多嘅嘢
俾我就會揀邊度嘅時間位置方便d

同埋要睇下同個導師夾唔夾呢~~

原帖由 天行媽媽 於 09-8-25 07:39 發表
我的BB由12個月便開始上他的堂,現在已經是29個月大,所以孩子一路成長一路上堂,見看他真的心理健康和開心地成長,我本人也學到很多培育孩子成長的技巧。

從課堂留意Sam Sir的教導,他大蓋有以下專業資格及認知:

感統治療師( ...

我仔仔都上過一期(共6堂)o既sam sir playgroup. 我對呢個playgroupo既感覺就只是一般.

我諗,同幼潛一樣,我唔會叫呢個做幼兒playgroup,因為兩者都係缺乏遊樂氣氛,所以都似係一些家長學堂/parent workshop多一些.

係堂上面,sam sir 俾好多task(玩具)小朋友做, 但佢唔會好似其他playgroup咁逐個小朋友指導/鼓勵佢地做,而係會透過wireless speaker咁同d家長講下大部份小朋友o既問題,同時間亦會俾其他資訊d家長,但查實d家長又忙於同d小朋友做task,同埋打氣,話d小朋友叻叻, 做得好好呀….咁 (係sam sir 要求家長咁做), 所以d家長好忙, 而課堂上又好鬼嘈. 咁, 小朋友又點會專心同你做(玩), 佢地大部份都會望人地同四圍走lor. 但係sam sir對呢個情況似乎又唔會正視, 而相反會叫d小朋友"喂, 做野啦",(語氣好似老板叫d satff一樣) 但如果小朋友唔做, 佢只會問家長佢係屋企係點, 佢從沒有俾過任個有建設性o既advice, 所以我唔覺佢對小朋友有方法或有耐性.
相比其他playgroup, d導師一定會鼓勵小朋友做, 而唔係批評佢地.

所以我覺得Sam sir 對d 小朋友(家長)都幾demanding同嚴格, 任何犯錯都會俾佢話, 作為家長都會覺得好大壓力, 而小朋友就一定會唔開心, 因為佢都幾鐘意將d小朋友比較, 表現好同差的, 都會被他點名叫其他家長留意, 有一些小朋友 (包括我自己的), 因為上堂時扭計喊, 便比他批評一番, (是當著其他家長面前), 說他們是"戲子", 是扮哭的, 我看那位家長很無奈, 我和先生聽到卻很嬲, 因為試想小朋友哭, 那有真假呢, 他們不開心或扭計便會哭呢, 當然, 徐了批評, 他便沒有給予任何建議令小朋友不扭計.

如果小朋友是比較乖巧的, 上他堂應該會是開心, 因為他對這些學生同家長是比較關顧.所以有些家長能夠上完一期又一期,而我上完一期就算, 因為阿仔同我地都上得好唔開心, 好大壓力.
阿仔都返過4個playgroup, 呢個佢喊得最多. 相比佢而家返緊heep hong, 佢開心好多, 上堂好專心, 肯坐定定, 又肯做每個task, 而且我知佢地個個都係職業治療師, 課堂內容都有唔少感統訓練.所以好開心決定同仔仔轉playgroup lor.

我諗, 返playgroup我都係想仔仔開心, 如果唔係, 口碑幾好都假.

原帖由 minisheep 於 09-8-25 17:06 發表
Thanks for your sharing.

可唔可以PM heep hong playgroud website/info 俾我?  Thanks.

Please check the posts below:

http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=2138534&extra=page%3D6&page=3

原帖由 TaTa83 於 09-8-26 16:30 發表

Hi mianyang_99,

完全同意你所講ge野, 佢講野語氣係有d問題, 我覺得佢成日將d問題放大, 但又無好ge advise俾家長, 搞到d家長好worry, 成日覺得自已個小朋友有問題咁, 最搞笑ge係佢好鐘意教人做portfolio去interv ...

Hi, 多謝你o既分享.
我就係第一日上堂, 已經聽佢話有某小朋友係"過動", 叫其他家長留意佢o既表現(個小朋友遲到, 唔係個家長實好唔開心),但我留意佢好多堂,佢係坐唔定, 但又未至於四圍走同攪野lor,所以我好多時都好doubt佢o既comment, 有時直情覺得武斷, 通常上半堂已經話呢個咁...., 呢個又咁....,就算專業o既評估都唔會咁快la.

同埋佢叫家長影相, 呢個安掛就真係好有問題, 每次我身邊都有人用lens遠遠咁影佢地d小朋友, 仲要係我身邊同佢地d小朋友吶喊助威, 我有幾次頂唔順,
要將仔仔搬開d.其他playgroup未見過有家長咁緊張同唔considerate. 

除左profolio, 佢仲好鼓勵人去報kowloontongo既名校,成日問你報邊間,要知道有些家長是低 調的, 唔想公開討論呢:cry:

協康導師好好多,夠專業又夠愛心,起碼唔會成日將d小朋友比較. 

原帖由 yokolee 於 09-8-26 17:48 發表
同意 mianyang_99 的說法。我初初看見sam sir在這裡d comment幾好就join咗,但結果令我好失望。

內容好長吾想再講,只想講其實他們是否qualified trainers 呢?

唉, 我咪又係慕名而去, 結果...
所以, 雖然我知佢有好多fans覺得佢好好,但我想講d個人分享, 唔好一面倒lor.

原帖由 天行媽媽 於 09-8-26 20:04 發表
當然不同的playgroup,有不同的風格

我上幼潛時不能拍照,那刻很想拍拍下孩子的成長。到我參加Sam Sir的堂時可以拍照,真的很高興,當然有些家長拍得多一點令其他寶寶不專心(這些是家長的自律問題),Sam Sir 也建意拍完照後不 ...

唉, 其實我都試過同疑似"活躍"症的小朋友一起上堂, 就算而家返協康都有, 我說疑似, 是因為我唔係專業人士,所以難以作判斷, 而那裹的導師, 亦不會把這些小朋友single out 出來當case一樣與大家研究, 因為這是小朋友同家長的私隱啊! 當然這裹的導師是受過訓練, 那些小朋友看似有問題他們是知道的, 但他們不會單純看小朋友在堂上的表現就作出評估,以顯示自己有料, 要知道評估ADHD同自閉兒都有一些設定的評估工具, 不是片刻就可以有結論呢.

說到這些"過動"兒, 我上堂時真的見到他們無刻安靜, 時而四圍走, 時而大叫, 但其他家長都不覺一會事, 專心與自已的小朋友做task, 而導師亦一視同仁, 對每個小朋友都細心指導. ( 我見過有一位17個月都未識行o既delay小朋友, 係落堂後協康o既導師都同佢做幾分鐘o既訓練,係堂上當然唔會特別指導la).

但其實自已當初與這些"過動"小朋友一齊上堂, 都覺騷擾, 但看到家長有時一面歉意, 有時又要努力令小朋友安坐,我反而體諒他們, 心諗如果唔同小朋友返playgroup, 佢地咪仲差. :)
幸好我仔仔上堂都好專心,無受影響, 又跟到老師o既指令,我見到佢o既進步好開心. 相反之前返sam sir, 佢就愈返愈差, 唔知係環境太混亂定個老師harsh, 佢返到最尾, 就成日向住個門口要走, 又扭計, 又lur地, 個時真係好驚佢又會俾sam sir label有問題. :tongue:

其實在商言商, sam siro既"風格"是無可厚非, 但呢類商業味咁重o既playgroup就一定唔係我杯茶lor.

原帖由 yokolee 於 09-8-27 14:05 發表
mianyang_99 你個仔已經好有耐性啦.....我個仔第2堂上半部份已經向著門口要走,又扭計,又lur地,仲自己去著鞋要走呀....(我是6月份上舊課室的)。

哈哈, 我遲你一個月上堂(7月份), 你仔仔幾大?

原帖由 yokolee 於 09-8-27 14:52 發表
我仔仔係0704b, 當時2歲2個月。你仔仔呢?

其實我已經參加咗2次所謂"有口啤"的playgroup都好失望,反而之前在幼稚園的18-24個月playgroup亞仔係最開心的,一上上了半年。不過後來見亞仔大咗就比佢見多d野同玩下其他野... ...

我仔仔而家19個月啦, 你就好啦, 唔駛再安排playgroup.

我又係返過兩個你所說的所謂有"口碑"o既playgroup.一個係sam sir, 一個係"幼x", 兩個上完都覺得言過其實, 相信都係名牌效應至咁多人報.

原帖由 yokolee 於 09-8-27 16:43 發表
你都好呀... 找到協康,排得到又上得開心,加油 !

多謝!

原帖由 monkey05 於 09-8-27 23:05 發表

俾人地mami 做 ge portfolio你睇 ~ 呢一點我也覺得唔太好, 人地既野係人地既私隱, 無啦啦比人偷偷地公開, 要做PORTFOLIO 去IN  K1, n1, 似乎有D那過, IN 小學還講得通.  上堂影相我都係第1次聽.  實在令小朋友分 ...

其實我唔反對上堂影相, 我上其他playgroup都有家長影相, 但唔會係又影, 唔係又影, 又會坐埋一邊/角遠遠咁影, 自律得多 , 但呢個playgroupo既家長就....積極好多lor.

仲有佢地有個專責o既photographer, 又影埋一份, 有次仔仔好專心咁做緊task, 佢好近咁影我個仔, 我個仔知有人影佢, 就停左手對住個鏡頭笑,  個刻真係想c.

原帖由 Happy_JT 於 09-8-29 00:14 發表
我非常同意mianyang的看法。

我的小朋友兩個playgroup都有上過‧我們是上完Dr Poon之後上Sam Sir的,轉的原因是因為Dr Poon夾唔到班,又有朋友介紹才上Sam Sir。

上了一期 Sam Sir給我的印象是,課堂設施以至班上玩的各 ...

其實我都好欣賞sam sir的教具, 之前真係無留意同諗過買這些玩意給仔仔, 我之後都參考部份去搜羅.

但都係個句, 個環境咁嘈同滋擾. d教具幾好都無用,  令願係屋企同仔仔專心咁玩下.:)

原帖由 farnell 於 09-8-31 20:45 發表
因為抽唔到幼潛的關係, 所以選了 Sam Sir, 同個女上左 4 堂, 感覺唔錯, 會指出大家需要留意的地方, 同時, 教大家如何玩玩具, 而事實都唔知又可以咁玩, 得益不少, 重會話比家長聽在什麼地方買些什麼玩具, 用品, 書本, ...

唉, 有那一個playgroup的導師是會不留意學生上堂的表現呢?

但我同意TaTa83所說, sam sir會把一些小問題放大, 弄得家長緊張兮兮,有一次仔仔俟著我坐 (他不開心或沒有安全感便是這樣), sam SIR便說他會不會是肌肉張力低,幸好我知道”低張”是甚麼一會事,否則便會很緊張.

其實只要他再看看仔仔其他時侯的表現,(其實我仔仔10個多月已經懂行,其他playgroup導師都說他平衡同大肌發展很好)他就不會有這些comment, 當然我不否認他是善意提點的.

原帖由 pingu_k 於 09-9-1 13:09 發表

咁請問方sir係咪無咁好?

OH!NO, 方sir 親切好多呀!我對佢幾有好感.

原帖由 neko1234 於 10-4-13 11:37 發表
mianyang_99,

你提過協康的playgroup唔錯,唔知協康playgroup的上堂係點的呢?

Sam Sir 上堂又係點的呢? 你好似唔太喜歡..可唔可以講詳細少少?

我只上過Dr. Poon同幼潛...上Dr. Poon上得好開心..又有得著..當然 ...

Well, 其實內容黎講, sam sir同協康都係訓練大小肌同感統, 但大肌就一定協康優勝,同埋佢地有間感統室(係design for 訓練d自閉小朋友, sam sir都係舊年7.8月先有), 小肌就不相百仲, 可能sam sir一堂會有5,6件玩意來訓練, 協康就得3,4件, 而且好多係自製, 或比較原始, 所以sam sir個d就新d, 少見d, 學某些媽咪所講, 可以參考來買玩具. 但我亦會學協康導師自製教具lor.

我想最大分別係導師方面lor.  協康會好耐性咁指導"每"一個小朋友, sam sir就無,靠個家長同小朋友玩,佢地只係從旁觀察,有時又叫d小朋友”做野啦”....

其實pg教既野真係大同小異,但氣氛就好唔同,協康你唔會有壓力,因為導師唔會特別讚/話某個小朋友, 好一視同仁,但sam sir就唔係lor,如果小朋友性格敏感,會好唔開心,同埋佢會問大家升kinder既野,咁家長講完/聽完實有比較...所以overall來說,我上佢pg係上得好唔舒服.  

原帖由 neko1234 於 10-4-13 13:23 發表

THX~多謝你的解說

唔知協康的幼兒playgroup係點樣報名
我上左協康網站都只係見到for 特殊需要的兒童的課程

協康會既pg係under青蔥計劃.
你click入去就得啦.
‹ 上一主題|下一主題