用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 循道學校 2009年9月入讀循道小學下午校
樓主: cameltkk
go

2009年9月入讀循道小學下午校 [複製鏈接]

原帖由 Crabtree 於 09-7-18 19:02 發表
君媽,

下午校成績較好 - 我上次都係聽校長咁講, 原來真係好啲, 我見校網post出的升中成績都幾好, 起碼有24%係可以自行入到其他心儀的中學, 但想問銘基好過循道嗎?

...

我沒考慮過銘基啊! 亦沒有找過它的資料。

原帖由 ansontong 於 09-7-18 16:30 發表

君媽
Longman Brighter Grammar是否P.3先開始教,每本用兩年㗎?

是小三開始教。小四有一本,小五都有另一本。

原帖由 stellat 於 09-7-18 11:57 發表
hi 君媽,

呢part我都有d擔心.....,因為我地都唔識,幼稚園時既普通話,佢都係(諗口王),如我地唔係睇住佢本書,我地都唔知佢講咩!而且我個女好慢熱...!可以分享下你當年既經驗嗎?朗文網頁內的會有讀音嗎? 謝謝!

...

你是指併音嗎? 書上已經有。網頁有真人朗讀。
我不懂普通話,所以請了位老師教她。1對1到我家教,每星期一次,每次一小時。

原帖由 stellat 於 09-7-18 11:57 發表
hi 君媽,

呢part我都有d擔心.....,因為我地都唔識,幼稚園時既普通話,佢都係(諗口王),如我地唔係睇住佢本書,我地都唔知佢講咩!而且我個女好慢熱...!可以分享下你當年既經驗嗎?朗文網頁內的會有讀音嗎? 謝謝!

...

普通話上課...咪係。。。我都好擔心呀。幼稚園時的普通話堂,少得很呀 
基本上我仔一點也不懂....開課後點算好 

Carbtree,
3個小朋友之母。。。  
我對住一個仔都想。。。。

我對循道的感覺same as u.....  

君媽,
囡囡幾時開始一對一補習普通話?
主力是併音及會話嗎?

原帖由 Crabtree 於 09-7-18 18:57 發表
ansontong,

未入學已感到壓力係好大, 囡囡係仁立考入中普班, 要面試3.5小時, 考中英普, 還要交錢在暑假讀兩個星期的拼音班, 即使你日後成績可以入讀精英班, 也不可轉出嚟讀精英班.  

我不是得一個囡, 還有哥哥升小 ...

其實我都有朋友個囡囡讀仁立,佢講學校係好谷,但D老師都唔係咁cool喎!因為佢係一個超級緊張嘅人,一有D問題就打電話問老師,佢都無講D老師覺佢煩!
另我對循道的感覺是D老師好好,有愛心,有D咩野問題佢地都會幫。兩年黎亞仔寫字都好醜樣,兩年都有比老師投訴,但我話鬧完佢都係咁!但今年老師用另一方法同亞仔講,又OK喎!亞仔D字真係有進步。
至於讀書壓力,我都有㗎,因為想亞仔D成績唔好太差。但學校今年已經好咗,無咗考試默書,如果唔係又要溫默書,又要溫考試,真係人都癲!
仲有呀!循道D功課有時都唔少㗎!我記得最勁個次13樣(係平日,唔係星期五),果次亞仔做到...係咁話洗唔洗比咁多功課呀!
不過你要照有三個小朋友,真唔容易啊!勁!

ansontong,

唔係呀, 咁多功課, 你指係小二時才係咁, 還有是否包括埋改正呀, 簽名等.  其實最多功課係邊科呢? 請問你係上午班還是下午班呢? 還有返學是否須用八達通咭拍咭呢?

原帖由 ansontong 於 09-7-19 00:26 發表

其實我都有朋友個囡囡讀仁立,佢講學校係好谷,但D老師都唔係咁cool喎!因為佢係一個超級緊張嘅人,一有D問題就打電話問老師,佢都無講D老師覺佢煩!
另我對循道的感覺是D老師好好,有愛心,有D咩野問題佢地都會幫。兩年黎亞仔寫字都好 ...
禁止在戶名,頭像相片,自定義頭銜,個人簽名,使用帶有 商業/個人/團體 廣告或宣傳推介成份之字句/圖片/超連結

hi all,

今日買了書啦 ~

如果想預習中文先...跟其中一本 " 易學普通話" 開始先會好D 嗎 ?

君媽,

想請問夏季體育服的短褲如在國貨買,是和校服公司一樣的嗎? 國貨是否裕華? 如平好多,我都會在國貨買! 我都要學做個慳得一蚊得一蚊的媽媽.....!

原來你有三個..... 好勁呀!仲有時間上網! 相信你既時間管理一定好好.真係要指教我地!

原帖由 stellat 於 09-7-20 11:35 發表
君媽,

想請問夏季體育服的短褲如在國貨買,是和校服公司一樣的嗎? 國貨是否裕華? 如平好多,我都會在國貨買! 我都要學做個慳得一蚊得一蚊的媽媽.....!

原來你有三個..... 好勁呀!仲有時間上網! 相信你既時間管理一定 ...

macy03:
囡囡在小一,九月開學時我便請了普通話老師教她了。老師每堂約用20分鐘教併音,之後教讀中文課本內容,最後教普通話課本內容。

stellat:
我是在荃灣的中聯國貨買的。平20元左右啦! 大約是30多元,詳細的忘記了。學校的校服商有將價錢上網的,你可在學校網頁內找到,然後比較。

原帖由 stellat 於 09-7-15 12:56 發表

我女都是9月入讀下午校, 多多指教~
請問有無人和一樣,都是叩門入,而且聽日註冊?

你們好! 小兒亦是有幸本年度叩門入讀小一下午校,上星期四註冊了,希望大家多多指教!另本人一口氣在循道討論區閱覽了幾個topic,得到了很多有用的資料,實在萬分感激。

請問有沒有過來人知道29/8的家長會大約會是甚麼內容的?因大女兒的家長會也在當日的上午9至11時,而先生因工作關係未能抽空,我準備跑兩場。

另外,下午校的放學時間是5:50pm,而我從學校網頁的時間表上看到5:40-5:50pm是檢查手冊,那麼5:50pm是否已可接到孩子,還是要待搭校車的離去了才安排餘下的放學呢? 至於上學方面是12:40pm,但下午班的同學最早可以是甚麼時候回校?未上課前他們會到那裏去?
對不起!太多問題了,因為要安排接送。
Thanks!

taktakma

君媽,
唔該你......!
另可否給我你的普通話老師聯絡電話,每堂價錢等資料?如不方便,請pm給我, 謝謝!

原帖由 君媽 於 09-7-20 13:17 發表

macy03:
囡囡在小一,九月開學時我便請了普通話老師教她了。老師每堂約用20分鐘教併音,之後教讀中文課本內容,最後教普通話課本內容。

stellat:
我是在荃灣的中聯國貨買的。平20元左右啦! 大約是30多元,詳細的忘記了。 ...

原帖由 Crabtree 於 09-7-19 16:00 發表
ansontong,

唔係呀, 咁多功課, 你指係小二時才係咁, 還有是否包括埋改正呀, 簽名等.  其實最多功課係邊科呢? 請問你係上午班還是下午班呢? 還有返學是否須用八達通咭拍咭呢?
...

其實循道D功課都唔少㗎!好似係小二時,果次又好似唔無包括改正,當然唔計簽名啦。我仔仔係上午班,學校係有一張卡的,唔需要用八達通咭拍咭。

原帖由 君媽 於 09-7-20 13:17 發表

stellat:
我是在荃灣的中聯國貨買的。平20元左右啦! 大約是30多元,詳細的忘記了。學校的校服商有將價錢上網的,你可在學校網頁內找到,然後比較。

學校的網頁看了很多次, 但找不到關於校服的資料/價錢???

回覆 1# cameltkk 的文章

想問大家:

你們住在那裡呀...會否是左鄰右里?

有沒有機會小朋友以後同一校車?

我們是在旺角富榮花園的.

ansontong,

我囡囡都係讀上午校的, .

原帖由 ansontong 於 09-7-20 22:07 發表

其實循道D功課都唔少㗎!好似係小二時,果次又好似唔無包括改正,當然唔計簽名啦。我仔仔係上午班,學校係有一張卡的,唔需要用八達通咭拍咭。 ...
禁止在戶名,頭像相片,自定義頭銜,個人簽名,使用帶有 商業/個人/團體 廣告或宣傳推介成份之字句/圖片/超連結

原帖由 sukihob 於 09-7-21 09:27 發表

學校的網頁看了很多次, 但找不到關於校服的資料/價錢???

sukihob:
在學校網頁內,校章下的"昔日事件簿",按一下,找第10頁的"有關冬季校服事宜"2008-10-21,會找到兩間校服供應商的資料和其中一間的價錢的。

stellat:
老師會暈車浪,只去她步行可到的荃灣區。

原帖由 TakTakMa 於 09-7-20 16:42 發表

你們好! 小兒亦是有幸本年度叩門入讀小一下午校,上星期四註冊了,希望大家多多指教!另本人一口氣在循道討論區閱覽了幾個topic,得到了很多有用的資料,實在萬分感激。

請問有沒有過來人知道29/8的家長會大約會是甚麼內容 ...

家長會的內容,便是你們現在問的問題了。都是學校希望學生和家長怎樣怎樣? 功課﹑默書﹑測驗﹑考試﹑課外活動﹑校車﹑校服﹑成績表計分法,網上功課等問題。中英數電腦科及訓導主任和校長會分別上台講的。

下午班建議在12:15後到學校,但其實你幾時到,學校都有人的,早到的學生只可在接待處乖乖的坐著等,不可去電腦室或圖書館,所以很少學生早到。
放學是5:50,打鐘後各班便開始放學,乘校車的行去副堂集合,齊人才上停車場。自行放學的便自行放學了。大部分自行放學的在6:00左右便離開了! 校車在6:00後才開車的。

原帖由 君媽 於 09-7-21 14:05 發表

sukihob:
在學校網頁內,校章下的"昔日事件簿",按一下,找第10頁的"有關冬季校服事宜"2008-10-21,會找到兩間校服供應商的資料和其中一間的價錢的。 ...

君媽,

Thanks, 你不說, 我都不知有那麼多頁(資料十分有用)

TakTakMa,

小兒也是下午校, 多多指教....

君媽,
原來住荃灣區, 囡囡返am/pm class ?  校車車程長嗎 ?
囡囡從小一開始補習普通話, 直到現在嗎 ?

‹ 上一主題|下一主題