用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 小一統一派位方法係唔公平既 , 大家知道嗎? ...
go

小一統一派位方法係唔公平既 , 大家知道嗎? [複製鏈接]

原帖由 waswinlmo 於 09-6-9 17:47 發表
我都唔明佢地(教育局)如何抽籤..?????
我小朋友同學抽到第三志願, 但佢個第三志願系我第一志願, 為何唔派給我第一志願??????:;pppp:  即小朋友的電腦隨機早, 就跟佢地志願(第一, 第二....去派), ...

唔係ma? 佢抽到第三你抽唔到第一 ??? 應該唔會架wor,
以我所理解..應該係say 有100個小朋友la, 每人有一個random no, 咁首先係睇每一個小朋友ge第一志願, no. 1 小朋友到no. 100ge小朋友, 抽哂第一志願而未入到ge, 又跟no 抽第二志願...如此類推, 咁照計冇可能會第三志願入到, 第一志願入唔到架wor...如果我冇理解錯..

原帖由 waswinlmo 於 09-6-9 18:06 發表
真珠個真珠, 是我小朋友個老師話比我知,
我小朋友的電腦隨機很後, 如果唔系亞x同學抽到第三志願, 系我第一志願

http://www.edb.gov.hk/index.aspx?nodeID=1497&langno=2
同我所講ge方法一樣, 所以唔應該有人去到第三志願但你第一志願都去唔到, 要問清楚老師..

原帖由 yuenwa 於 09-6-9 22:12 發表
學生A抽到第三志願, 是學生B的第一志願是有可能發生的.

大抽獎是抽籤決定誰先選學校.

例如是學生A抽到好籤, 可先選學校, 但可惜到A選時, 佢既第一和第二志願都冇位, 於是派左第三志願.

根住論到學生B選, 咁啱學生 ...

但係根據教育署果條短片介紹, 係派哂所有學生ge第一志願先派第二志願..

sindy is correct !

‹ 上一主題|下一主題