用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖若瑟小學 2009 小一家長入黎傾下
樓主: ahpei
go

2009 小一家長入黎傾下 [複製鏈接]

Dear All

My son (Freddy) will be in Class 1B.  

1A -- CTSL
1A -- matt_mami
1A -- andybebe
1A -- Sheepie dad
1A -- Nayvaj
1B -- ahpei
1B -- MommyCynCyn
1D -- cecilia001
1E -- oknsca
1E -- hhmami (Denis)
?? -- Kitty0303

Just a quick question.... sorry, I remember that our class teacher recommended clear plastic ruler, but how long?  It has just slipped my mind... :-)

Hear from you...

Cheers
FreddyMa

原帖由 matt_mami 於 09-8-4 23:51 發表
The ruler should be around 20cm.

Thanks Matt mami.

原帖由 30624700 於 09-8-13 22:26 發表
Dear All

多多指教

1A -- CTSL
1A -- matt_mami
1A -- andybebe
1A -- Sheepie dad
1A -- Nayvaj
1B -- ahpei
1B -- MommyCynCyn
1D -- cecilia001
1D -- 30624700
1E -- oknsca
1E -- hhmami

WOW... 1A班好多人啊!

原帖由 ahpei 於 09-8-25 14:45 發表

Hi MommyCynCyn,

I'm Heaton's mom, I think we met before on registration date, do u remember me ? We exchange the phone number....

ahpei

Oh I c.... I of course remember you. Am sure we will chat later .... btw, how's heaton? Does he enjoy the class? Talk to you later.

Cheers
FreddyMa

原帖由 nayvaj 於 09-9-5 23:53 發表
我已經覺得有嘔血嘅感覺…

我冇嘔血...反而我担心亞仔唔太適應'太嚴格'嘅小學模式....因為佢話佢唔鍾意呢間學校...想快d放學, 小息唔比跑, 又短, 去完洗手間, 食完嘢, 已經冇時間.... 重有我都唔明白手冊嘅timetable 都冇中國語文科, 點解日日都要帶呢本書呢? 就係呢個reason...老師就同小朋友講...我比一次機會你, 下次再forget to bring this book, 你就要罰.... 咁不如叫我哋帶哂all books, 唔需要按timetable收拾school bag啦....

19 Sept am - gathering?  Good suggestion.  Count me in.

原帖由 cecilia001 於 09-9-7 15:07 發表

你囝是否由St.joseph 幼稚園升上?? 日日都有新嘢??

其實9/19, 幾點開始呢?? 我要帶囝去游水, 應該好趕吓...

另自己揍放學, 使唔使看証....話時話派咗學生証未呢?? ...

學生証重咪派...而家都係小朋友見到自己家長就走...

原帖由 ahpei 於 09-9-8 02:04 發表
Dear MommyCynCyn,

這些是Freddy 跟你說的嗎? 我阿仔又沒有這樣說,不過佢話日日都有被老師話....maybe he is so naughty ~
but the time table have "語文" = 中國語文, so please call me if u have any query....

另外 ...

Yes, 所以freddy話佢唔鍾意呢間學校..... 睡覺前又cry, 我好擔心呀! i think i need to call his class teacher...
19 sat, 得我一個去喳! 我可能會約其中一個1b mama 食早餐, 你有冇興趣呀?

freddyma

原帖由 ahpei 於 09-9-8 14:52 發表
咁慘...我其實昨日放工都有打比 Ms Tong, 不過只可留口訊, 都未有覆我, 我其實想問佢唔知阿仔在校的情況係點, 因為我阿仔都幾 naughty...唔係幾坐得定果隻, 我又怕佢影響其他小朋友上堂...所以我想打去問下 ...

我每晚已經同freddy傾計, 琴晚終於比我知道, 原來亞仔試過係洗手間比高年級嘅哥哥推撞同打尖, 所以佢話唔鍾意小息, 重因為咁佢話佢唔飲水, 咁樣佢就唔需要去洗手間...我而家好擔心, 因為佢一講起學校洗手間, 佢就cry.... 可能要帶亞仔去睇睇醫生, 我驚佢有"小一恐懼症", 我表妹個女曾經有呢個問題.....
有冇daddy or mummy 可以分享一下...or give me some advice on how to do...
Thanks indeed

原帖由 jjvccma 於 09-9-9 14:34 發表
MommyCynCyn,

你講起你囝囝既情況, 令我記起我囝囝都有同我提及過. 就係上星期, 我問佢點解水又唔飲, snacks又冇食到, 跟住佢同我講話去洗手間排隊排左好耐, 到佢去完洗手間出到黎想開食物盒之際老師就通知佢夠鐘啦 ...

咁我哋需唔需要同學校反映吓呢? 同埋學校有冇prefect 嘅呢? 攪到我亞仔唔"感"去洗手間...好nervous!

原帖由 GogoCheung 於 09-9-9 14:40 發表

睇到你d留言, 我都好傷心 , 希望你個小朋友, 可以快d適應到.  你最好儘快同班主任傾下, 因為今日開始就正常返學時間, 一個下午咁長時間, 唔飲水, 唔去厠所點得呀! ...

Yes, I will discuss this issue with his class teacher.

原帖由 jjvccma 於 09-9-9 22:19 發表
多謝各位mami既分享.

正如GogoCheung所講, 等我提提阿仔如果佢唔駛去廁所, 咁直接去洗手盆果邊洗手, 唔駛等咁耐, thanks!  

適應期既小息時間可能真係好短, 有機會d大哥哥知道時間唔夠, 所以佢地都會爭住去廁所,  ...

agree...所以我都同亞仔講, next year 你都係大哥哥, 你唔好捱推撞撞, 要守紀律...queue up...

原帖由 ahpei 於 09-9-10 09:42 發表
MommyCynCyn,
不要太擔心, 我想都是因為Freddy未適應, 我想可以先同老師講左個情況先, 昨日正式放6點, 有兩個 Recess, 相信應該可以食到野同埋去到洗手間...
我都有問阿仔, 佢話佢都無去洗手間, 我話成個下午你唔去, ...

freddy話試過同老師講想去tiolet, but 上堂唔比去, 佢要wait wait wait... 直到小息...哎!

原帖由 nayvaj 於 09-9-11 00:49 發表
我囝囝話D哥哥會推開佢,但佢同佢哋講下次小心D!
哈哈…

不過囝囝話有prefect 維持秩序噃

yes, 我亞仔話everyday.... 都出現呢個situation, 佢話佢唔"救胆"講, 我都唔明點解學校唔開埋其他層數嘅washroom比小朋友去tiolet during the recess....

原帖由 30624700 於 09-9-11 15:39 發表

琴晚阿仔話有小朋友在課室 "賴尿"...  : (

all,
中...背 (一)
係指邊課呀???
大家知唔知呀??
要幾時背識呀??

中...背 () -> 老師您早, 同學你好, 大哥哥.... 個兩頁
要幾時背識呀?? -> unknown, but 亞仔已識背, 我就算!

原帖由 30624700 於 09-9-11 16:03 發表

其實學校試過發生意外, 小朋友要連針, 所以學校group佢係一個area 放小息, 點解要有食物袋都係這原因, 要佢地free 對手出來
hold the handrail…

I see... so I have to keep my son informed...

原帖由 30624700 於 09-9-17 00:13 發表

e 家freddy去小息ok未呀???
阿仔時不時都會同我講有同學仔賴尿

唉! yesterday 先比d大哥哥撞佢個肚, 跟住亞仔重要去醫療室, 因為佢話肚痛, afterwards, his class teacher phoned me and suggested to take him to see a doctor coz he is not feeling well.  So we took him to see and doctor and diagnosed him with enterogastritis (just slight, not a serious one!).  But anyhow, I think I will report this issue to his class teacher this Sat.  As my son always says.... d大哥哥好冇禮貌, 成日推推撞撞.....

原帖由 30624700 於 09-9-17 00:24 發表
打完風...好彩學校都有send SMS比我地, 如果唔係我都唔知點算 ...你地有無去接佢地呀?

開始要默中文la...真係有d 擔心

重要係默兩課....

原帖由 kitty0303 於 09-9-18 00:13 發表

The 1B Class teacher: Ms Tong係我個仔小一班主任,呀仔話佢好好袈,唔會鬧人。
希望小朋友快d適應啦!

yes, Ms Tong is a very nice teacher.... my son said... Ms Tong is a beauty teacher too...

原帖由 lingchuling 於 09-10-5 23:13 發表
剛剛上了中文百達通網,話12號才開始,我想因為未開始住,可能所以老師都未有資料。

中文百達通網...c火, 我個login & password 唔知放咗喺邊....omg!

測驗卷已經派咗兩科, 成績比上學期退步咗,究竟係下學期測驗份卷深咗, 定係下學期課程d嘢深咗&多咗.....有冇d高年級家長可以教吓路...係咪真係要做好多好多其他練習..等個小朋友keep 住做做做, 熟能生巧呢????
mcc
‹ 上一主題|下一主題