用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖公會油塘基顯小學 09/10 小一家長交流
樓主: s991027
go

09/10 小一家長交流 [複製鏈接]

原帖由 hazelwoo 於 09-6-25 09:36 發表
Great! nice to meet you two mami (Elisa & Flora). See you on 11/7. How can we know each other?  

hazelwoo,

I pm my mobile to you. check
Elisa

小兒今年9月亦讀基顯小一,唔知7月11日除了交書簿費之外,還有什麼費用要交呢?預算$2000夠麼?

原帖由 麻鷹 於 09-6-26 16:22 發表
小兒今年9月亦讀基顯小一,唔知7月11日除了交書簿費之外,還有什麼費用要交呢?預算$2000夠麼?

hi 麻鷹 ,

校車 , 校服及少少什費 .
但書簿費己是1400 xxx

終於收到電話了!!
多多指教

BerniceBA

Welcome
多多指教

原帖由 BerniceBA 於 09-7-3 16:08 發表
終於收到電話了!!
多多指教

恭喜 s991027....

原帖由 s991027 於 09-6-6 15:17 發表
HI,

我個囡9月入讀小一

多多指教

老友記 Kwok330
有排煩住你喇 wakkaa

原帖由 kwok330 於 09-7-5 00:14 發表
恭喜 s991027....

小一舊書

My daughter will join Kei Hin family this September, would like to see if anyone have below book to give/sell me:

1. I Love My Family
2. A Monster Sandwich
3. One Teddy All Alone
4. Mrs. Wishy-Washy's Tub
5. My Cat
6. What Time Is It?
7. What's The Weather Like Today?
8. What Am I
9. It's Pink, I Think.
10. 來說普通話 (08第三版)
11. 郎文音樂
12.新編完美的人生

O, 我E+先睇到個POST, IF 下學期D 書, 你仲需要, 我可以SELL 俾你.
原帖由 Wing1101 於 09-7-10 20:15 發表
My daughter will join Kei Hin family this September, would like to see if anyone have below book to give/sell me:

1. I Love My Family
2. A Monster Sandwich
3. One Teddy All Alone
4. Mrs. Wishy-Washy' ...

有無家長知點分班呢?

原帖由 BerniceBA 於 09-7-14 11:07 發表
有無家長知點分班呢?

Hi, BerniceBA,

我諗要等到8月21日迎新先知咩班卦?
你個係囝定囡呀?你洗唔洗答校車呀?你係working mum定係full time mum呀?

原帖由 hazelwoo 於 09-7-14 11:30 發表

Hi, BerniceBA,

我諗要等到8月21日迎新先知咩班卦?
你個係囝定囡呀?你洗唔洗答校車呀?你係working mum定係full time mum呀?

是囡囡的! 我諗要搭了, 但未報, 係route 10,
同埋現在我係working ba ba ^^!因我和太太用同一account!
nice to meet you!
11/7 有無交工課呢?

回覆 10# ElisaCheung 的文章

多謝你的回覆,7月11日已去學校買了書,校服就要去其中兩間校服公司買,唔知邊間好D,另外個日亦拿了份功課,裡面有本英文書要借,(Clifford Goes To Dog School)
好難借到,若你有需要。請PM給我。

原帖由 麻鷹 於 09-7-14 14:08 發表
多謝你的回覆,7月11日已去學校買了書,校服就要去其中兩間校服公司買,唔知邊間好D,另外個日亦拿了份功課,裡面有本英文書要借,(Clifford Goes To Dog School)
好難借到,若你有需要。請PM給我。 ...

校服聽講 "豐" 好 d, 所以我個女都係幫襯呢間.  :loveliness:

原帖由 BerniceBA 於 09-7-14 12:37 發表

是囡囡的! 我諗要搭了, 但未報, 係route 10,
同埋現在我係working ba ba ^^!因我和太太用同一account!
nice to meet you!
11/7 有無交工課呢?

nice to meet you two!
我應該好似係12定13號車,我問了冠忠,他說是細車,上下車時間未知,如到時應為太早,他說可以退票囉,所以我交左票先。
功課交了,但借不到clifford書. 但今次的clifford書,我已在圖書館預約了,你地個日有冇聽講座呀,係咪真係要將d書收起晒,保持神秘呢?

其他p.1家長, nice to meet you too!

原帖由 hazelwoo 於 09-7-15 09:47 發表

nice to meet you two!
我應該好似係12定13號車,我問了冠忠,他說是細車,上下車時間未知,如到時應為太早,他說可以退票囉,所以我交左票先。
功課交了,但借不到clifford書. 但今次的clifford書,我已在圖書館預約了,你地個日 ...

唉!嗰日唔得閒聽呀!有無d咩緊要事, 可以講俾我知嗎?
佢地會唔會用暑假功課分班呢?

原帖由 BerniceBA 於 09-7-15 12:08 發表

唉!嗰日唔得閒聽呀!有無d咩緊要事, 可以講俾我知嗎?
佢地會唔會用暑假功課分班呢?

我老公就聽咗,佢話千奇唔好比小朋友睇左d書先,因佢地會失左興趣,d英文書係singapore訂回來的,出面書局冇得賣喎,仲有佢話英文grammar好重要,但佢地多d閱讀就知到幾時用咩 tense喎,所以唔洗咁擔心,要多閱讀囉。因為唔係我聽,所以我記得咁多jar,如果有其他家長補充下就更好啦。

原帖由 麻鷹 於 09-7-14 14:08 發表
好難借到,若你有需要。請PM給我。 ...

hi, 麻鷹 ,

I pm u la. please check.

我買咗校服 in tko.

原帖由 hazelwoo 於 09-7-15 12:44 發表

我老公就聽咗,佢話千奇唔好比小朋友睇左d書先,因佢地會失左興趣,d英文書係singapore訂回來的,出面書局冇得賣喎,仲有佢話英文grammar好重要,但佢地多d閱讀就知到幾時用咩 tense喎,所以唔洗咁擔心,要多閱讀囉。因為唔係我聽, ...

hazelwoo,

你講得好清楚 , 再有少少補充 , 佢哋如果學一本新書 , 就會有隻新歌, 所以, 老師叫我哋多d問佢哋, 同佢哋唱吓歌仔

各位P.1 家長 , 你哋好 .
我哋多d交留一下.

yes yes, me 2.
原帖由 babykiss 於 09-7-14 16:55 發表

校服聽講 "豐" 好 d, 所以我個女都係幫襯呢間.  :loveliness:

‹ 上一主題|下一主題