用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教材閱讀 剛剛買了dwe媽媽, 不如入來交流下
go

剛剛買了dwe媽媽, 不如入來交流下 [複製鏈接]

我兩星期前買了套dwe, 已開始讀咭(去到no. 30), 但我對twins 對讀咭無咩反應, 反而聽歌就開心d, 可以哼到兩咀, 播過一次dvd song, 都好似有d反應

其他媽咪, 你地進度點呢, 大家交流下, 希望大家都可以真係善用套教材, 唔好浪費佢
   2    0    0    0

hello! mrsko,

你好扺呀! 一套教材兩個bb用... good  , 你對twins幾大??  我個囡依嫁6個半月, 用咗products 差不多兩個月啦,不過又係對讀咭機無乜反應喎!!! 另外, 等佢大d先比dvd佢睇, 太細怕對眼唔好!!!!

my kids start use use DWE fm 3 month, she start to see VCD fm 10 month. Now she know many words. She specically like the card.Now she is 1.5 yr , she can say  about 50-60 words.

The most important is you play the card with her everyday.

kellychim

我對twins, 他們6個月大了, 我都知睇dvd唔好, 所以我暫時只睇過一次,
你用了兩個月, 依傢睇到第幾張咭呀, 同你點樣 repeat 之前d咭呀, 同你有咩心得呀, 請賜教

原帖由 KellyChim 於 09-6-3 13:31 發表
hello! mrsko,

你好扺呀! 一套教材兩個bb用... good  , 你對twins幾大??  我個囡依嫁6個半月, 用咗products 差不多兩個月啦,不過又係對讀咭機無乜反應喎!!! 另外, 等佢大d先比dvd佢睇, 太細怕對眼唔好!!!! ...

我對twins依傢唔係好鍾意d咭, 你有咩心得教到佢咁叻呀, 可否分享下

原帖由 channgaki 於 09-6-3 16:59 發表
my kids start use use DWE fm 3 month, she start to see VCD fm 10 month. Now she know many words. She specically like the card.Now she is 1.5 yr , she can say  about 50-60 words.

The most important is ...

hihi, 我BB 10個月大,我都係買了2個星期, 我現在比CD佢聽,DVD就每晚都比佢睇,每次一開DVD佢就好興奮,但睇咗一陣,佢開始唔睇,要玩PLAY ALONG個10個CUPS.比佢激死~~我發覺佢好似只係對個10個CUP有興趣.

另外我部讀CARD機真麻煩,流機油,攪到我要拿去維修,D CARD又DIRTY,我仲未開始同佢玩~~

rain621

流機油? 唔可以換個部咩, 你都係買了兩個星期!

我未俾玩具佢地玩, 因為他們都未係好坐得,而我就開始咗card先

原帖由 rain621 於 09-6-4 10:45 發表
hihi, 我BB 10個月大,我都係買了2個星期, 我現在比CD佢聽,DVD就每晚都比佢睇,每次一開DVD佢就好興奮,但睇咗一陣,佢開始唔睇,要玩PLAY ALONG個10個CUPS.比佢激死~~我發覺佢好似只係對個10個CUP有興趣.

另外我部讀CAR ...

hi! 我的BB六個半月大,剛開始用了三天,曾嘗試用play along 隻小蜜蜂和她唱 busy buzzing bee, 但她一見到隻蜜蜂就搶住放入口,吾比就哭。  

至於card,她都好有興趣咁一張一張放入口。。。哈。。救命,不過暫時都係用左幾日,不能太心急。

hello 1511

我估你bb係11月15日出世, 所以6個半月大lei, 同埋你個名....1511... haha , 其實我囡囡都係1115 嫁!!!

我未開始比play along d toys 佢玩喎! just give her to listen VCD, 暫時都ok嘅!!

ar!! have mami taken the course for how to use the product in World Family Club??   

原帖由 1511 於 09-6-4 11:46 發表
hi! 我的BB六個半月大,剛開始用了三天,曾嘗試用play along 隻小蜜蜂和她唱 busy buzzing bee, 但她一見到隻蜜蜂就搶住放入口,吾比就哭。  

至於card,她都好有興趣咁一張一張放入口。。。哈。。救命,不過暫時都係用左幾日 ...

hello KellyChim

you are right!. 哈 哈, 又會咁‘橋’,其實我個consultant 要明天才來教我,但我就心急比她試,或者吾應該咁快,都要問清楚個consultant點start.

原帖由 KellyChim 於 09-6-4 13:24 發表
hello 1511

我估你bb係11月15日出世, 所以6個半月大lei, 同埋你個名....1511... haha , 其實我囡囡都係1115 嫁!!!

我未開始比play along d toys 佢玩喎! just give her to listen VCD, 暫時都ok嘅!!

ar!! ...

1511,

點呀! 你個consultant ok 嗎?  有無想幾時會去World Family上個course ?

KellyChim

我個consultatn ok , 你有沒有比BBbedtime song and wake up song ?
BB 要聼
sing along + play along + reading book + DVD +
讀卡 + 數字卡
and
字母卡 (consultant 話可當 flash card ) 雖然不是日日做齊 但都 好多野做, 你是不是這樣, 各位媽媽呢?

至於course 我會一個月後去, 等我用耐的, 睇睇有什麼問題先

原帖由 mrsko 於 09-6-4 11:32 發表
rain621

流機油? 唔可以換個部咩, 你都係買了兩個星期!

我未俾玩具佢地玩, 因為他們都未係好坐得,而我就開始咗card先

我今天先有時間拿去修,要7至10天才可以取回~
冇得換新的~

原帖由 KellyChim 於 09-6-4 13:24 發表
hello 1511

ar!! ...

我join咗6月11日個course~

我每日都有比bedtime song and wake up song我個囡囡聽嫁, 但我個consultant 無叫我比reading book喎!!! may be later la, 而dvd佢都叫我等bb8個月才比bb睇喎!!!

原帖由 1511 於 09-6-6 11:59 發表
KellyChim

我個consultatn 都ok , 你有沒有比BB聼bedtime song and wake up song 啊?
BB 要聼
sing along + play along + reading book + DVD + 讀卡 + 數字卡
and 字母卡 (consultant 話可當 flash card 用) 雖 ...

我都買咗DWE俾我囝囝呀! 用咗一個月. 我囝囝好鐘意睇呀! 尤其係Play Along. 佢好鐘意D教材玩具呢! 另外Zippy 佢都好鐘意睇架!

大家交流吓心得呀!

Hello Gum

bb有幾大啊? 我個女差唔多七個月只用左一個星期, 0羊反應, 但我覺得play along 幾好, 可以同佢玩, 幾開心. 請問zippy 的容是什麼呢? 因我買了super micky, Agent 叫我加買電子書就送
zippy,
如果過左一個月先買就沒zippy 送啦 仲貴好多, 我都心大心細……..

原帖由 gum 於 09-6-10 17:27 發表
我都買咗DWE俾我囝囝呀! 用咗一個月. 我囝囝好鐘意睇呀! 尤其係Play Along. 佢好鐘意D教材玩具呢! 另外Zippy 佢都好鐘意睇架!

大家交流吓心得呀!

係囉!!  Zippy 係乜內容gar?

Hello 1511, Kelly

我囝囝仲有兩個月就兩歲啦!!

Zippy既內容大概係同日常生活有關既. 除咗主角Zippy之外, 仲有Froggy(青蛙), Bunny(兔仔), 同其他美國小朋友. 有部分內容會用歌曲去唱出黎.

內容之中包括:
Number: One-Ten
Colour
Fruit: Apple, banana, orange, etc.
Animal: Duck, Cow, Dog, etc.
Other Word: Hungry, thirsty, etc.

我囝囝最鐘意隻青蛙froggy...佢每次睇都會卡卡笑架!! 成日都要我開俾佢睇架!! 見到佢睇得咁開心, 又咁鐘意睇, 幾萬蚊我都覺得值得呢!!
‹ 上一主題|下一主題