用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教材閱讀 剛剛買了dwe媽媽, 不如入來交流下
樓主: mrsko
go

剛剛買了dwe媽媽, 不如入來交流下 [複製鏈接]

原帖由 1511 於 09-7-27 11:31 發表
can start with play along and sing along

Thanks! Now I follow the step 1 schedule, wakeup song in the morning, sing along in the afternoon (1 per week, bedtime song in the evening.

遲d大d既時侯,可唔可以唔睇video? 好唔想佢愛上睇電視.

我個女大約5/6個月開始接觸DWE,Play Along都已經聽同睇過好多次,對歌曲既rythem都好熟(即我唱時都表現好開心);Sing Along就聽左1-3碟,我早晚得閒就播啦,每日都會睇20分鐘DVD, Play Along or Sing Along either one la;我亦嘗試加插主課程(Story & Song 1-12) CD & DVD;不過阿女就表現無睇Play Along and Sing Along咁投入;間中我都放Story Book CD/DVD俾佢,亦好似無咁大反應. 不過蹝然佢無大反應或左望右望, 我都由得佢照播.
佢依家約9個月嗱, 這是否正常呢? 有經驗既mum & dad可否指引下至於Talk Along Cards我就每日都會碌,最初我就選身體,顏色,動物,食物,家居物件,交通工具,動作等分類去碌俾佢睇; 但到依家, 我唔知是否開始從頭(藍色)開始,每星期選10張來碌呢? 仲有你們是否會係星期尾選之前學的其中一組重溫一次呢?
希望有經驗既爸媽分烹一下啦!我真係想用得有效一點呀!
Thanks.

Gina

原帖由 tin123 於 09-8-11 11:43 發表

遲d大d既時侯,可唔可以唔睇video? 好唔想佢愛上睇電視. ...

吾好睇太耐,15分鐘一次,如果吾睇他不會明。

原帖由 1511 於 09-8-14 10:18 發表

吾好睇太耐,15分鐘一次,如果吾睇他不會明。

咁又係 ...

唔係bor, 我個教育顧問教我就算小朋友唔睇都要照播, 由佢行黎行去lor, 佢每日kum 樣睇d 睇d, 都可以學到野, 最緊要唔好迫佢睇, 由佢鍾意....
而玩個個card 機, 阿女都唔係點睇架, 不過都照"look", 而家用左幾日佢都識讀幾個字la....

而玩個個card 機, 阿女都唔係點睇架, 不過都照"look", 而家用左幾日佢都 ...

你BB幾大啊,咁快既。。。

hi,
我個女而家歲半, 我都原先無諗住會kum快有效果, 不過可能係佢對套教材好有興趣, 同埋無論我同工人姐姐都會同佢玩返教材裡面既野, 另外記住要保持一個輕鬆既氣氛, 等佢可以學得輕鬆d, 好似玩kum lor......

我都係要返工架, 不過每晚返黎都真係會同佢玩下套教材lor.....

醒目開學勳章

簽名被屏蔽

原帖由 cat_tam 於 09-9-18 23:24 發表
Anyone bought Mickey Set including Leap Pad and Let's Play?  I would like to ask for comments about Leap Pad and Let's Play.  Is it good?  Is it worth?
Suitable for child from aged 3-6?

我囡用左2年幾啦, Leap Pad佢可以玩到問答遊戲, 聽得明之餘, 又搵到答案, 可以睇到佢用左教材之後既成效。至於Let's Play係互動既遊戲為主, 做下小手工, 我囡都好like架, 3歲已經可以自己玩到啦, 如果細d, 就要屋企人陪佢, 因為手仔未發育得好好
‹ 上一主題|下一主題