用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教材閱讀 剛剛買了dwe媽媽, 不如入來交流下
樓主: mrsko
go

剛剛買了dwe媽媽, 不如入來交流下 [複製鏈接]

原來這樣, 謝謝! ok , 主教材都有,但沒特別將這些topic 分開教

我個囡都

Froggy
同卡通公仔, 但對真人就痲痲
.

你仔仔睇黎用得唔錯, 只要他喜歡和開心就學到野啦, 我起碼要等多七,八個月先知佢學到幾多

原帖由 gum 於 09-6-11 14:52 發表
Hello 1511, Kelly

我囝囝仲有兩個月就兩歲啦!!

Zippy既內容大概係同日常生活有關既. 除咗主角Zippy之外, 仲有Froggy(青蛙), Bunny(兔仔), 同其他美國小朋友. 有部分內容會用歌曲去唱出黎.

內容之中包括:
Number: ...

回覆 1# Cathy1223 的文章

唔洗心急啦! 只要你keep住比BB睇同聽, 佢慢慢會學懂架喇!!

我囝囝幾個月大既時候, 我都係間唔中播DWE既試聽板比佢聽/睇 (果陣我仲未買DWE, 亦都無打算買). 到佢大少少, DVD唱bellybutton song既時候, 佢就識得指住自己個bellybutton喇!! 好得意架!!

哎呀, 咁得意!
真係唔好睇小
bb
既吸收力

我知架, 現在是栽種期,只要有恆心有耐性, 終有一日會見到成績的.
大家一齊努力吧!

原帖由 gum 於 09-6-12 12:15 發表

唔洗心急啦! 只要你keep住比BB睇同聽, 佢慢慢會學懂架喇!!

我囝囝幾個月大既時候, 我都係間唔中播DWE既試聽板比佢聽/睇 (果陣我仲未買DWE, 亦都無打算買). 到佢大少少, DVD唱bellybutton song既時候, 佢就識 ...

你們覺得Main Program的內容如何? 多唔多真人? 因為我好怕mickey教英文睇唔到咀形. 其實市面有好多cd連story book, Disney這一套有什麼特別優勝的地方呢?

各位媽咪:

大家要珍惜入小學前時間學習, 因小學就比較多功課, 小女由兩個月大開始, 我就比CD佢聽, 半歲左右比CD佢睇, 除爸爸媽媽外第一個發音字就係, 指住窗外天空說 bird, bird....., 我成家人都好開心, 因之前買時c6覺得太貴唔值, 幾萬蚊買套嘢返屋企比c6話我, 當時真係覺得幾貴都值呀, 現在小女已p.3好少玩啦, 不過小女英文都o.k., p.1 ~p.3 學校成績全級十名左右, 可以同外籍老師溝通唔怕同外籍人士對話, 我覺得好大收穫, 如有媽咪唔介意用二手, 可以用一個合理價錢轉讓, 出手唔好太低, 當年over$50k以上買, 供咗好多年, 有意pm我. 最後提醒大家要在六歲前學習會易吸收好d快d.

Jessica

cc113

我剛開始用
sing along and play along, main program
未開黎睇, 至於睇口型可能未必滿足到你, 吾係好多大頭或zoom落個口到, BB 反而中意cartoon 和布偶多過真人; 買既原因是:

1)
讀卡機 is the best .
2)
不想BB太早用電腦
3)
歌好聽, 英文很易上口,

你重未決定到呀, 其實係你個
Disney or English time post,
好多媽媽都比左意見啦, BB 咁細, disney 先啦, 大的用
et
, 如果我BB完成
Disney,
我可能會用
et
或其它深的既教材, 但就吾會一齊用.

CC113,

我未買DWE之前都考慮到好多野, 講真幾萬蚊一套教材的確唔係平! 怕買咗之後阿仔唔知鐘唔鐘意睇, 又怕阿仔唔知係咪真係可以學到野!

所以我一路都只係播試聽板比阿仔睇/聽. 直到有一日, 阿仔响DWE個promotion counter到企定定咁睇佢地播既DVD. 果時阿仔大約一歲半. 我見阿仔比佢地既DVD吸引住, 好似好有興趣咁, 所以我就決定買DWE比阿仔睇喇!

我覺得DWE教材既好處就係:
1) 好有系統
2) 由淺入深
3) 有售後服務及支援
4) 有Guide book引導家長點樣去用尼套教材
5) 有DVD同CD (內容一樣既), 唔想BB睇咁多電視的話, 可以播CD; 又有書; 又有讀咭機; 仲有少少練習; 真係聽寫讀睇都有齊
6) Play Along DVD內容會跟埋道具(玩具)教材, 真係好週到!

雖然我都只係用咗個半月, 但已經見到阿仔明顯學到野. 我覺得好開心呀! 因為我既決定係無錯架!!

尼度有好多媽咪都在BB幾個月既時候就買咗DWE, 我覺得你地好醒呀!!

(以上內容只是個人意見)

現在才發現有topicDWE,我都想說說我的感受。我的baby現在21個月大。早於大肚期間,已從展銷得悉DWE,但由於價錢太貴,一直不為所動。反而husband覺得,日間我倆出外工作,只由工人姐姐照顧baby,如果能為baby提供一些有系統的教材,起碼baby不至於無所事事。結果baby未滿月,我們便買了DWE

購買時,我們對DWE並沒抱有很大期望,然而,在這21個月期間,我們一次又一次地為它施展在我們baby身上的神奇魔法發出讚嘆。由0歲至9個月,我們只給babyCD和玩拉咭機,10個月左右開始每天看15分鐘DVD。由於Baby當時對sing along play along的歌曲已非常熟悉,看了約2個月DVD(1),已跟上很多動作指令,如bye bye, put the hands up, jumping, clapping, running, stamping feet 等。15個月已正確指出A to Z,及發出部分音。而最驚喜的是,baby1歲左右讀出第一個英文字cat的時候,竟然有 “t”尾音的。那一刻的快樂,真是難以形容,亦慶幸為baby選擇了一套有用的教材。

Baby現在已認出或說出colour, parts of body, fruits, food, animals, shapes, types of vehicle, things at home 等類別約200300個生字(或圖畫),以及數數由130。一些較抽象的concept例如in and out, on and off, hot and cold, left and right都懂。每次聽到或看到world family便很開心地說 “watch, watch”。現在開始跟着唱歌仔和說一些短句e.g. Where is pa pa? I want to eat. So many people. How many? I’m running, etc.

現在很多爸爸媽媽都有能力教自已的小朋友說英語,就我個人而言,如果無DWE教材的幫助,相信都可以教懂baby英語生字,但卻很難教到一個0baby外國人英語accent,音樂感和對英語學習的興趣。

我不知道用其他教材會不會有相同的效果,只是個人對DWE的歌曲及卡通人物較有好感。不過,無論用什麼教材,爸爸媽媽的積極參與非常重要。我們會儘量陪babyDVDstorybook,一起唱歌和做動作,而日常和baby上街遇到和歌曲有關的情景,亦會一起唱歌,baby會很高興的呢!

最後,教育顧問的幫忙和提點亦很有幫助。其實,我已沒有生意可幫襯教育顧問,但她仍會定期跟進baby的學習進度,提醒我可以試用不同的方法刺激baby的學習興趣。

以上純粹和大家分享一些個人經驗和感受,並無利益成分。我現在才知道小朋友的學習潛能真的非常巨大,小小腦袋沒有一刻不是在接收新訊息,因此希望爸爸媽媽珍惜BB寶貴的學習時間!

pigpigco

見到你的baby學到咁多,真係替你高興,我對twins現在已七個月有多,每日玩20張咭同聽cd,但佢地對咭無咩興趣,周圍望,有時真的好氣餒,好似自問自答,但我都知唔可以放棄,如果我放棄,套教材呢世都會棄置一邊,你有咩建議可以俾到我地呀,尤其 around,behind,呢d字,佢地更加無興趣.......

原帖由 pigpigco 於 09-6-18 18:51 發表
現在才發現有topic談DWE,我都想說說我的感受。我的baby現在21個月大。早於大肚期間,已從展銷得悉DWE,但由於價錢太貴,一直不為所動。反而husband覺得,日間我倆出外工作,只由工人姐姐照顧baby,如果能為baby提供一些有系統的教 ...

原帖由 pigpigco 於 09-6-18 18:51 發表
現在才發現有topic談DWE,我都想說說我的感受。我的baby現在21個月大。早於大肚期間,已從展銷得悉DWE,但由於價錢太貴,一直不為所動。反而husband覺得,日間我倆出外工作,只由工人姐姐照顧baby,如果能為baby提供一些有系統的教 ...

pigpigco,
絕對同意,因我感同身受!
迪士尼嘅魔法,實在令我一家驚喜!
我baby現在22個月大,用咗DWE19個月喇!
BB大約14個月大A-Z識講,15,16個月大時A-Z大,細楷已能順序認到!
現在,已可謂出口成文!
雖然,未必句句聽得明佢up乜,但係都好開心!
講,聽絕對無問題,字都認到不少!
顧問跟進亦very good,今日至打過比我!
各位DWE mami,要有恆心用ar,有用ga!
唔好浪費Mickey magician 嘅 魔法呀!

千其唔好放棄, bb都係咁, 佢最中意食卡同撕書, 我都係自問自答, 仲要好開心咁, 表情豐富, 提高聲綫, 佢先會望望的卡.
佢地年紀細, 顧問話係正常架, 你吾好比壓力自己啦, bb 都會feel 到有壓力架, 就當玩游戯, 佢地心情好就玩耐的, 心情吾好,扭計, 就停, BB有時睇到十幾張, 有時得四五張乍, 無相干拉, 最緊要係享受同BB一齊既時間
你有兩個BB, 再過多半年, 就有相陪收獲, 比我地有多一倍既快樂…..

原帖由 mrsko 於 09-6-18 23:12 發表
pigpigco

見到你的baby學到咁多,真係替你高興,我對twins現在已七個月有多,每日玩20張咭同聽cd,但佢地對咭無咩興趣,周圍望,有時真的好氣餒,好似自問自答,但我都知唔可以放棄,如果我放棄,套教材呢世都會棄置一邊,你有 ...

仲要好開心咁, 表情豐富, 提高聲綫......我都係,出面條走廊都就快知道我地有套dwe...哈哈

反而d歌真係好好聽,佢地都咀旭旭....都有d安慰

原帖由 1511 於 09-6-19 11:43 發表
千其唔好放棄, 我bb都係咁’令’黎’令’去, 佢最中意食卡同撕書, 我都係自問自答, 仲要好開心咁, 表情豐富, 提高聲綫, 佢先會望望的卡.
佢地年紀細, 顧問話係正常架, 你吾好比壓力自己啦, bb 都會feel 到有壓力架, ...

真係唱K都未有咁投入:;pppp:

我個B好中意froggy, 見到佢就笑,
fing
哂手, 遲的可能要order froggy 公仔

BB太小,可能未能控制得好手仔腳仔,我的bb要到12個月左右才開始做動作。至於card, 每日會看2次,每次我只給她看7張(每個星期轉其中四張),她看的時候,亦會不停動,但她18個月時與她玩game cards,就會發現她已懂得大部分生字。請緊記,對bb來說,這是一個game,不要給自己和bb壓力,要開開心心地進行,亦不須經常想着bb學了幾多,到了適當的時候,你就會知道其實bb已不經不覺學會了很多東西,只是現在太小未能表達。加油呀!記得要陪bb玩呀!

原帖由 mrsko 於 09-6-18 23:12 發表
pigpigco

見到你的baby學到咁多,真係替你高興,我對twins現在已七個月有多,每日玩20張咭同聽cd,但佢地對咭無咩興趣,周圍望,有時真的好氣餒,好似自問自答,但我都知唔可以放棄,如果我放棄,套教材呢世都會棄置一邊,你有 ...

pigpigco

多謝你鼓勵,我對bb對mickey同minnie最有興趣,一見到佢地個樣,已經好興奮,其他就玩下手指望下天咁,我無你咁叻,我只佢地睇一次咭同聽cd,個agent叫我一定要俾spoken version佢地聽,唔係第日只鍾意聽歌,但佢地聽完之後發呆.....

原帖由 pigpigco 於 09-6-23 14:03 發表
BB太小,可能未能控制得好手仔腳仔,我的bb要到12個月左右才開始做動作。至於card, 每日會看2次,每次我只給她看7張(每個星期轉其中四張),她看的時候,亦會不停動,但她18個月時與她玩game cards,就會發現她已懂得大部分生字。請 ...

B得七個月大, 未比spoken version 她聼, 因為好似好悶, 不吸引, 請問有經驗既媽媽, 我需要比嗎?

hello :
我都買左剛剛昨天送來,我買左最平個套,箱就好多,拆開得好小野,個sales重話7月加價,不停叫我升級,lee set 都未開始玩,其實大家買左邊set?

我用super micky, agent 話基本上夠用到畢業, 你個套甚麽名

原帖由 winglok1212 於 09-6-25 12:57 發表
hello :
我都買左剛剛昨天送來,我買左最平個套,箱就好多,拆開得好小野,個sales重話7月加價,不停叫我升級,lee set 都未開始玩,其實大家買左邊set?
‹ 上一主題|下一主題