用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 香港電台電視部「天下父母心」
go

香港電台電視部「天下父母心」 [複製鏈接]

醒目開學勳章

為提高公眾對兒童發展障礙的認識,"衞生署兒童體能智力測驗服務" 與教育局及香港電台電視部合作,製作了一連十集的「天下父母心」,分享有關父母照顧有發展障礙的兒童及青少年的家庭個案。

節目由五月三十一日起,逢星期日晚上七時三十分於亞洲電視本港台播放。
誠意推介這輯節目給你和你的同事、家人及朋友。敬請屆時收看。
(註:節目播出後,可瀏覽http://www.rthk.org.hk/special/parenting2009,重溫節目內容。)
   0    0    0    0
Best wish,
(\~~/)           天下間沒有不受教的孩子,
(='.'=)           只有不懂教的父母。
(") (")~~O Derdad

尋日睇完第一集, 睇到我眼濕濕, 不過我係好眼淺既, 請問知唔知第幾集講自閉症

我都睇到喊,係聽到佢話以前會諗點解阿哥視力正常,聽覺正常,點解自己弱聽.....

其實有邊個會想自己有問題.... 不過見佢16歲,自理完全冇問題,又幾乖仔,都算好好喇.....

阿仔就黎4歲..... 冇人估到佢16歲果陣會點......

原帖由 mcdull888 於 09-6-1 11:17 發表
尋日睇完第一集, 睇到我眼濕濕, 不過我係好眼淺既, 請問知唔知第幾集講自閉症

醒目開學勳章

難得念澄找到自己的長處,仲攞到好多獎呀!

原帖由 annaanna 於 09-6-1 12:55 發表
我都睇到喊,係聽到佢話以前會諗點解阿哥視力正常,聽覺正常,點解自己弱聽.....

其實有邊個會想自己有問題.... 不過見佢16歲,自理完全冇問題,又幾乖仔,都算好好喇.....

阿仔就黎4歲..... 冇人估到佢16歲果陣會點......:na ...
Best wish,
(\~~/)           天下間沒有不受教的孩子,
(='.'=)           只有不懂教的父母。
(") (")~~O Derdad

回覆 1# Derdad 的文章

我都有睇,呢個特輯節目真係要支持吓!

兩集睇完都不禁流淚,他們對生命的珍惜和積極面對令我好感動

我同你一樣呀....睇咁耐, 咁耐...
亦另自己反省, 而家面對既問題 (囡囡有自閉傾向, 自己工作不如意等), 其實真係小毛見大毛!

原帖由 blueberry123 於 09-6-10 22:06 發表
兩集睇完都不禁流淚,他們對生命的珍惜和積極面對令我好感動

下集好似分享自閉兒童,希望你能從中得到支持,加油呀!

原帖由 catyam 於 09-6-11 13:38 發表
我同你一樣呀....睇咁耐, 咁耐...
亦另自己反省, 而家面對既問題 (囡囡有自閉傾向, 自己工作不如意等), 其實真係小毛見大毛!
‹ 上一主題|下一主題