用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 蘇浙小學(全日) 06年9月入讀蘇淅幼稚園K1既家長, 入唻交流下啦! ...
樓主: GIPW
go

06年9月入讀蘇淅幼稚園K1既家長, 入唻交流下啦! [複製鏈接]

咁即係呢個中五生幫阿悠補晒普通話&英文? RIGHT? 咁收費貴唔貴呀?!

哈哈...我佬落左ORDER, 如無必要, 絕唔畀阿女補習呀, 佢話我真係教唔掂, 就叫佢出馬搞掂個女D野喎!

原帖由 joeytcy 於 09-6-15 20:19 發表

hehehe...其實阿悠之前係去出面上d外籍老師英文堂...跟住我想阿悠針對d拼音...點知個到..同埋第二到都full晒....甘我咪搵私補...另外再搵左個中五生同阿悠補普通話....呢個姐姐把聲好好聽架...而且羅過幾多奘.... ...

原帖由 十月媽咪 於 09-6-15 20:25 發表
下? 無? 咁...唔係淨係得我地嗰班咁...咩咩..., 要山長水遠返學校拎功課下嘛?!

岩岩接到電話....通知番去羅功課啦....

哈哈, 呢頭講完, 嗰頭輪到你收電話! 係咪又係攞工作紙呀?! 你有無入KCS個網頁? 入面有呢兩個星期要寫既中文功課既資料, 今日阿女一見到, 已經將四個詞語完全做晒喇! 聽日可以交埋, 哈哈哈!

原帖由 joeytcy 於 09-6-15 20:34 發表

岩岩接到電話....通知番去羅功課啦....

原帖由 CanKan 於 09-6-15 19:14 發表
Sorb,

I have talked with some parents who lived in the area other than North Point, such as TKO, Stanley, etc..  They told me that they have to leave home between 0625 to 0635 for their children stud ...

Maybe the intention is to let parent send the kids to school then they can go to work themselves.  I once thought I could do this but ........      seems that I still very much like to stick to the bed in the morning.

原帖由 十月媽咪 於 09-6-15 20:26 發表
咁即係呢個中五生幫阿悠補晒普通話&英文? RIGHT? 咁收費貴唔貴呀?!

哈哈...我佬落左ORDER, 如無必要, 絕唔畀阿女補習呀, 佢話我真係教唔掂, 就叫佢出馬搞掂個女D野喎!

...
...

係呀...一堂全英...一堂全普通話....$40一堂....
不過佢補到7月炸....因佢8月整月番暑期工....另外阿悠都番黎將軍澳...所以阿悠同佢緣盡於7月止...不過我地送左d小禮物比佢...作為紀念....但又甘wor....與此同時...我又搵到另一個係將軍澳架wor....暫約左下個月試堂.....

原帖由 十月媽咪 於 09-6-15 20:09 發表
咁係咪即係EVEN今年揀左讀半日班 (小一), 升到小二嗰陣, 都要轉番全日班呀?!

No.  They will still have half day class for this year student until they are P6.  But no longer a choice for next year student.  But this year there will be 3 full day classes and one half day class.

原帖由 十月媽咪 於 09-6-15 20:07 發表
話時話, 你地班既老師, 有無打電話畀你地, 叫你地聽日返學校 (0900-1300)拎呢兩個星期既功課呀?!

Yes yes.  The teacher said go back to their classroom to take the homework.

悠媽,
嘩, 四十蚊一堂, 超抵喎! 當請個姐姐返唻陪阿女玩都抵呀!

你好勁呀, 話咁快又搵到另一個, 想唔寫個服字畀你都唔得咯!

丫...聽講將天會用英文教科學科, 是嗎? 其實係咪即係用英文教常識科呢!?

我聽朋友講, 將循今年小一開始, 會係勁谷, 搞到我有少少打冷震!

話時話, 將天幾多錢書簿費呀? 將循八百幾蚊, 仲要英文書可以用番蘇幼嗰兩本longman express添!

原帖由 joeytcy 於 09-6-15 20:41 發表
...

係呀...一堂全英...一堂全普通話....$40一堂....
不過佢補到7月炸....因佢8月整月番暑期工....另外阿悠都番黎將軍澳...所以阿悠同佢緣盡於7月止...不過我地送左d小禮物比佢...作為紀念....但又甘wor....與此同 ...

原來係咁! 明白明白!

原帖由 GIPW 於 09-6-15 20:43 發表

No.  They will still have half day class for this year student until they are P6.  But no longer a choice for next year student.  But this year there will be 3 full day classes and one half day clas ...

嘿嘿...我已經叫左我老公聽朝晏d返工, 上一轉學校, 拎左功課先, 然後至返工! yeah, 唔駛我行一轉!

原帖由 GIPW 於 09-6-15 20:44 發表

Yes yes.  The teacher said go back to their classroom to take the homework.

原帖由 十月媽咪 於 09-6-15 20:35 發表
哈哈, 呢頭講完, 嗰頭輪到你收電話! 係咪又係攞工作紙呀?! 你有無入KCS個網頁? 入面有呢兩個星期要寫既中文功課既資料, 今日阿女一見到, 已經將四個詞語完全做晒喇! 聽日可以交埋, 哈哈哈!

...

不過明天唔叫姑媽去lor....等多一兩日先...班主任呢個星期一至五上午都係班房

原帖由 十月媽咪 於 09-6-15 20:47 發表
悠媽,
嘩, 四十蚊一堂, 超抵喎! 當請個姐姐返唻陪阿女玩都抵呀!

你好勁呀, 話咁快又搵到另一個, 想唔寫個服字畀你都唔得咯!

丫...聽講將天會用英文教科學科, 是嗎? 其實係咪即係用英文教常識科呢!?

我聽朋友講,  ...

之前出去上個d..要成180一堂...相比40一堂真係好抵.....不過中五生價錢都係呢個價.....
另將天除中普英數常外...另有一science...英文課本....我係bk網問人...佢地話係英文常識...至於中文會小二先用普通話教....但係幾多錢書費我未知呀...今日收到將天通告...叫我地小一家長星期六去第一次家長會....(以我所知呢封信本身應該係7月頭先收...我唸都係因豬流關係)

十媽..
聽人講之前將循係小一係唔谷...升小二就谷..
依家小一開始就谷....不過我唸你個女實無問題啦.....

悠媽,
將循以往係用廣東話教中文科架, 今年開始, 都改晒用普通話唻教中文科喇, 仲會每星期額外有兩堂普通話堂專教拼音添!

我FRIEND話校監下左指令, 話要小朋友有好成績, 目標係以九龍塘嗰D名校為目標呀! 又由於係津校, 學生唻自五湖四海又雜, 總會有成績唔好既學生, 我FRIEND話, 佢地有補底, 唔識補到你識咁話! 希望阿女唔係呢類, 咪日日留堂補底, 真係乜鬼都唔駛再學咯!

我見將循張書單又無科學呢家野喎, 不過會有D乜野校本課程, 唔知係乜東東唻呢?! 最衰將循個TOPIC無乜人講野, 真係想問多D都唔得, 下星期六家長日 (希望唔會改期啦) 可以問到究竟係乜野一回事啦!

原帖由 joeytcy 於 09-6-15 21:46 發表
十媽..
聽人講之前將循係小一係唔谷...升小二就谷..
依家小一開始就谷....不過我唸你個女實無問題啦.....

十月媽咪, 有沒有聽說 Housewife actually 是世上最忙的工作,你是工人,也是 the Accountant and Fund Manger of your home, 也是the teacher of your children.....etc.... so, being a full time housewife, you have no excuse to have a 補習jiejie loh.  

$40 per hour is very cheap, can consider this when my kid starts to have homework.......so that there is no need for me to review her homework after work.  Cannot imagin how life will look like if I need to supervise my kid to do the homework after work.  So, my first question when I met the KG teacher was:  when will my kid start to have homework.  So released when I heard the teacher said only a little bit starting from K1 2nd semester.  Goooooood..............

原帖由 十月媽咪 於 09-6-15 20:26 發表

...

Cancan, 算啦!  6年前KG 畢業的小朋友 are poorer as they could not have their KG gradudation cereomony in 2003 due to Sars.  Now, they cannot have primary graduation ceremony due to Swine Flu.   Hope there will not be another outbreak 6 years later so that they can have their secondary school graduation ceremony.
原帖由 CanKan 於 09-6-15 19:02 發表
會唔會遲 d 補返呀?一班同學相處左三年,唔通連講聲再見、影張相既機會都冇?亞女已經同我講話好想派紀念冊俾同學填,我心裡都擔心緊會唔會因為我太遲幫佢買﹝其實佢之前已經叫左我成個月有多﹞,而導致得物無所用?

Cankan ...

原帖由 Sorb 於 09-6-16 00:30 發表
十月媽咪, 有沒有聽說 Housewife actually 是世上最忙的工作,你是工人,也是 the Accountant and Fund Manger of your home, 也是the teacher of your children.....etc.... so, being a full time housewife, you have ...

總之做人呀媽...24小時都唔夠用......

所以當初辭左份工, 個個都話我係傻架, 我老細直頭見親我就問: 你幾時至捨得返出唻做野呀?! 我永遠個答案都係: 我真係無打算返番出唻做野囉!

全職媽雖然係好辛苦, 但我真係放心好多, 個女既野, 我乜都可以自己跟番晒, 唔駛假手於人, 佢有咩依郁, 我都係第一個知道, 呢D野, 多多人工都代替唔到 (何況我根本就搵嗰雞碎咁多多)!

不過我諗初小階段我真係唔駛假手於補習老師既, 不過高小嗰D就......好似公文數咁, 阿女下個LEVEL就去到LEVEL E, 我試過計LEVEL E嗰D數....嘿嘿...一條都計左半粒鐘, 我佬話我仲要計錯數....到時我都唔知點教個女...哈哈哈!

原帖由 Sorb 於 09-6-16 00:30 發表
十月媽咪, 有沒有聽說 Housewife actually 是世上最忙的工作,你是工人,也是 the Accountant and Fund Manger of your home, 也是the teacher of your children.....etc.... so, being a full time housewife, you have ...

回覆 1# 十月媽咪 的文章

魚與熊掌不可兼得,being a housewife, 唔駛假手於人, 佢有咩依郁, 都係第一個知道。But being a housewife, the financial burden will be all born by your husband......unless your husband  is earning a lot.  Very difficult to choose.....I think it will be ideal if I can find a part time job so that I can go to work for half day (more balance in term of the social circle) and the rest of the day taking care of my girl.

Oh!  NO!!!

Can

原帖由 十月媽咪 於 09-6-15 19:52 發表
我響網上睇完話取消, 已經即刻打返學校問, 我問接電話嗰個"老師", 究竟係取消定 延期? 我好肯定佢係斬釘截鐵咁答我: 取消!
‹ 上一主題|下一主題