用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 自閉症的固執行為
go

自閉症的固執行為 [複製鏈接]

自閉症的固執行為
可否給我些例子? thanks
   0    0    0    0

http://www.autism.hk/asd/asd_syndrome.htm

可否給我一些活生生的例子
thanks
原帖由 ahjoechan 於 09-5-21 12:58 發表
http://www.autism.hk/asd/asd_syndrome.htm

例如:每天都要行同一路線上學,回家.
只用一種colour的東西,不可以change
一些日常生活的習慣,不能接受改變

搬左新屋唔肯入......

醒目開學勳章

去啲陌生地方會不安, 發脾氣, 喊
唔肯剪指甲, 頭髮
有啲塲景會好記得,例如見到戴口罩嘅人會大喊, 因為記起醫生打針....

- 喜歡看風扇轉, 見到會好開心
- 喜歡玩車輪, 唔鍾意正常甘推車仔
- 喜歡乘電梯, 就算出左電梯, 都要望住電梯門關上才肯走
- 喜歡看電梯門開同關
- 喜歡只聽某首歌, 隻歌播完即發脾氣
- 喜歡玩merry-go-round, 轉好耐都要繼續玩.

我想問:我的小朋友很喜歡繩和筆, 當他在不適當的場合時想拿繩或筆, 我們會阻止他, 他起初也不停手, 要講多兩、三次"no", 才停手。但冇幾耐, 又會出手再去拿。這是否一項固執性行為?

原帖由 shanyeungbb 於 09-5-29 14:03 發表
我想問:我的小朋友很喜歡繩和筆, 當他在不適當的場合時想拿繩或筆, 我們會阻止他, 他起初也不停手, 要講多兩、三次"no", 才停手。但冇幾耐, 又會出手再去拿。這是否一項固執性行為? ...

算係
但要多d information 先知
同埋個小朋友幾多歲
我大女無問題, 細仔就係a

到我仔評估完係a之後, 醫生話果d 固執性行為, 其實係我個女身上都有, 但佢就吾係a wor, 其實我覺得, 要加加埋埋其他的行為, 例如eye contact, 社交問題etc, 醫生先會判斷個小朋友係吾係真正'有問題'

我個女的固執行為:
1. 排公仔, 將d 細細隻的公仔, 排係床邊, 前後左右的位set c 左, 有時我落床時吾小心郁左位, 佢都發現到, 發晒脾氣
2. 看黎看去都係果一隻小丸子cd, 吾肯轉碟
‹ 上一主題|下一主題