用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 番唔番N1好 ?
go

番唔番N1好 ? [複製鏈接]

我仔仔係08年6月出世既~
而家諗緊比唔比佢番N1
請問有冇媽媽可以分享下番同唔番有咩分別 ??
因為又想佢番左自己計劃生多個舒服D
但又怕番左都學唔到D乜...學費又貴
同埋大埔有咩好介紹呢 ?? THANKS
   0    0    0    0

醒目開學勳章

你無返工自己湊架?
如果係~ 就唔駛返N1都得, 多d帶佢去公園玩吓就得
不過你話想生多個嘅話, 就返學好d, 無咁痴身~ 仲有老師幫手摧眠佢!

番n1都唔expect 佢學到好多嘢, 主要都係學吓獨立啲和享受吓羣體生活囉.

唔一定要番n1, 但如果你想生多個, 佢番咗學你會舒服啲.

一啲啲學校,私校或全英語國際班個啲,一定可以令小朋友嘅語言能力有所幫助,不過普通個啲就多數學自理,同埋相處,不過呢兩樣都好重要,自己教同比老師教真系唔同。
阿女叫我地做:爸BB同媽媽C!

如果你小朋友講嘢未係好叻, 咁返 n1 會幫到好多.  我又唔覺返 n1 冇嘢學喎, 我囡學咗好多英文生字, 仲有同人相處之道都係一定要學校先學到的.

其實我有番工既~ 不過PARTIME
我番星期三星期六同星期日
其他時間自己湊~
我預計下年開始陀左個B~ 2011出世
我都諗緊自己陀果時佢番學舒服D
因為我姑仔個朋友係果間學校教~
佢果到有得學普通話~湊佢全日都得
但佢話佢入到去除左學照顧自己同溝通外
佢學123同ABC 果D野去到K1都會重複
所以其實唔番N1都可以入K1~

但我又怕佢一番就番K1會唔會唔識同人溝通
又唔識聽老師講野~最怕佢痴身.....
所以想問下呢到D有經驗既媽媽
你地小朋友番左之後有冇學到野 ??
學費貴唔貴 ?? 係唔係大埔架 ?
我姑仔朋友果間番 N1 要 $ 2700 1個月

我囝囝有番n1,因為我自己有返工,平日婆婆湊,所以比佢返,我覺得番學,學咗好多野,同埋我間學校係活動教學,所以囝囝成日都跟學校出外活動,我見我囝囝返得好開心,所以我覺得返n1都係好.
學費當然貴啦成2600.所以亞囝一個月開資好都大.

睇黎原來番N1其實都有好處~
但其實簡學校點選擇呢???
有咩要注意同埋佢08年6月應該幾時報 ?

謝謝各位媽媽

你住邊區呀????

http://chsc.edb.hkedcity.net/kindergarten/index.php

上綱睇睇.

我覺返得N1好好喎, 我個女中英文字都認得好多個, 分享學校生活反映佢係學校既生活都好開心, 佢又成日扮老師, 可以講到比我知有個同學仔扮BB, 0係學校爬地, 又"娟"枱底, 全班同學都笑佢...等等
相反我同事個仔大我個女3個月, 宜家2歲10個月仲講疊字, 成日0係屋企行黎行去, 睇電視, 玩玩具....
人 若 賺 得 全 世 界 、 賠 上 自 己 的 生 命 、 有 甚 麼 益 處 呢 . 人 還 能 拿 甚 麼 換 生 命 呢 。

我住大埔既~ 我考慮既原因都係因為
老公覺得個仔太早要番學好似好辛苦好慘咁
所以佢睇下如果唔番會唔會對比好大
但如果聽你地咁講都係番好過唔番

另外我係唔清楚幾時同佢報呢?
有咩手續 ?  選校應該用咩做準則 ?
因為間間幼稚園都好似差唔多咁..

雖然我要返工, 不過諗住唔俾佢返N1, 花多D時間陪佢, 自己教佢, 等到夠年齡先返K1

+3金熱血 貢獻勳章

原帖由 loklok200866 於 09-5-22 09:07 發表
我住大埔既~ 我考慮既原因都係因為
老公覺得個仔太早要番學好似好辛苦好慘咁
所以佢睇下如果唔番會唔會對比好大
但如果聽你地咁講都係番好過唔番

另外我係唔清楚幾時同佢報呢?
有咩手續 ?  選校應該用咩做準則 ?
...

間間唔同. 由一出世就報得, 到 要夠 18個月大至報得都有.

最好直接問心目中的學校.

+3金熱血 貢獻勳章

原帖由 stefi 於 09-5-24 22:09 發表
雖然我要返工, 不過諗住唔俾佢返N1, 花多D時間陪佢, 自己教佢, 等到夠年齡先返K1

既然要返工, 又何來多 d 時間陪佢 (尤其是一至五), 自己教佢

番play group啦...2yrs比佢番low..真係好d ka...我個哥個女2.5yrs..去明雅讀..我果個7月2yrs..6月去play group,因為我要番part time...仔仔一個月番8-9日,有好多play group都好好ka

我都係08 6月mami, 我就打算比個女返N1
1) 佢太唔聽話, 我想佢學下紀律, 自治能力
2) 我今年10月就生第2個, 就係出年第2個都開始唔止食同訓, 到時驚工人handle唔到, 所以更加要大女返N1

哈哈哈...我的原因除咗上述理由之外.....因為我唔想我62 & 99 有藉口上黎我屋企...哈哈哈

而家個個都興返PN,我驚囡囡唔返第時考K1時唔夠人地咁competitive喎

I have 08 year mami, if you go to you like n1 school , pls try , I have plan your baby to n1, because I want to train the baby good manner and independent
‹ 上一主題|下一主題