用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 馬鞍山主風
樓主: ada_pmlo
go

馬鞍山主風 [複製鏈接]

我囝囝o岩o岩介紹我睇呢個網址:
http://download2.mers.hk/primary/pth/ebook/student/111s/index.html

佢話係今日普通話堂老師SHOW過畀佢地睇.
揭去第66頁, 個聲母韻母表都會發音的.

各位早晨!!

KatherineMaMa,
今朝喺巴士站同你及你囡囡打招呼嗰個人就係我.

功課量我暫時都覺得 ok, 因為我放工返到屋企, 佢多數已經做晒功課(有時甚至喺學校已經做完), 係有時有 d 佢唔識做先等我返來教佢.
不過平日就真係無乜時間再溫書.
我8點開始同佢睇功課, check 佢書包執得o岩唔o岩, 跟住同佢睇每日一篇.
之後九點已經要趕佢入房準備訓覺.

原帖由 maymaywong0417 於 10-10-6 09:59 發表
monkichi: 游泳興趣班果度你係咪諗住比你個仔游晒呢個上學期呀? 工人尋晚同我講話佢游完水行去搭馬鐵既時候, 居然行行下攰到訓著左呀, 真係可憐, 所以我諗緊或者學埋明天就唔比佢學喇, 再加埋天氣又咁凍... ...

游泳班, 我會畀佢上晒九堂.
跟住如果佢仲想游, 我都會幫佢報, 如果佢話唔游就唔報. (暫時佢都話好鍾意上游泳班)

行行下攰到訓著....咁佢真係好攰!!

你地住沙田, 每朝係咪好早起身準備上學?? 囝囝夜晚幾點訓?

原帖由 VenusLee10 於 10-10-6 10:41 發表
你o地D小朋友肯合作, 肯自動自覺做功課, 真值得讚賞; 我在開學前, 很理想化地設計好阿女的時間表, 現在完全失去預算, 原本希望阿女放學回家後, 吃點東西, 休息半個小時, 便開始做功課, 識做的先識, 不識做的, 等我返 ...

VenusLee10,
記得你之前話囡囡放學返屋企會追電視. 宜家仲有無掛住睇電視唔做功課?
我囝睇開d卡通片我地會錄起佢, 等我地放工返來先 play back 畀佢睇.

另外, 囡囡話唔識做功課, 係咪唔識自己睇題目呢?
我囝放學後, 有姑媽睇佢做功課, 可以讀題/解題畀佢聽, 所以先可以喺我放工返屋企前做晒.
如果無人讀題/解題, 小朋友真係未必識做 d 功課.
如果照顧小朋友的人唔識睇中文, 咁可能真係要等家長放工先可以教佢地做功課.

我幫囝囝 check 功課時, 雖然佢做o岩晒(我知因為姑媽教佢), 我都會捉住佢, 教佢認題目的關鍵字.

宜家開咗學只係一個月多d, 大家都仲係適應緊.
比d耐性指導佢地啦.

大家都要努力加油 !!

今日第一次中默.

中文係我囝最弱的一科.
昨晚同佢溫咗幾次.
溫完一次, 隔一陣再問佢, 佢已經唔記得咗.
再溫一次, 識咗, 但隔多陣再問佢, 佢又唔記得咗!!

我提佢可以第一個小息再溫多次....唔知佢會唔會咁做.

今次要靠佢自己, 希望唔好第一次就唔及格啦.

原帖由 maymaywong0417 於 10-10-7 09:42 發表
佢係唔識默課文? 啲中文字寫多幾次就會記得呀. 今次第一次啫, 萬一真係唔合格, 下次再努力啲啦...

有幾個字佢成日都唔記得點寫, 例如 "對", "樹", "說"

原帖由 zimpy 於 10-10-7 16:05 發表
我個囝一樣, 同佢默又係唔識 "樹" "對"

另外d 聲母  " n" " l" 好似成日亂左.....
所以今次都係比佢試下..都唔知會默成點了...

我個囝到宜家都未習慣默書的形式/規矩 (無論中默定英默).
好似昨日派返來的英默, 佢d字全部寫得o岩, 串得o岩, 不過攞唔到100分.
因為佢寫的唔係老師講嗰d字.
佢背咗課文的句子. 但係老師默書時講的句子係唔跟課文, 但佢寫時就寫返自己背咗嗰d.

今次第一次中默, 當係畀佢試下適應下, 但求唔好唔及格就得.

希望佢能夠喺錯誤中學習.

原帖由 maymaywong0417 於 10-10-7 16:42 發表
我個仔話今日唔駛默聲母呀,淨係默左一句課文" 天亮了, 我對爸媽說: 「早!」同埋作左 3 句"小 x "咁咋..

maymaywong,
Zimpy 囝囝係讀普通話班, 所以要默埋聲母.
我地班就唔駛.
你咁快就問咗囝囝嗱.
聽你咁講, 又唔係好難喎.

我上內聯網睇到話「明天係首次活動課,請同學留意自己所屬組別及上課地點,資料已張貼課室壁報板上。如有需要,明天可穿體育服回校。」

不過我剛剛問過我囝, 佢話唔知自己分咗咩組喎 (其實都預咗佢話唔知)

原帖由 maymaywong0417 於 10-10-7 16:56 發表
你同佢講, 老師講乜佢就寫乜....

佢經過今次的"教訓", 以後應該會

原帖由 zimpy 於 10-10-8 10:34 發表
我個囝英默又係..第1次100分, 第2次得60分, 第3次 88分...  佢好大意 英文 MiKe,佢寫又大楷又細楷....好多扣晒分....

中默因是普班, 要聽普通話默. 默了聲母...因未派成績, 未知佢識唔識.....真係好彩唔計分, 比佢 ...

我囝都係, 幾時要大楷, 幾時細楷, d 標點符號叫咩名, 佢都未係好搞得清楚.
不過咁都係正常o既, 話晒佢地幼稚園都無學過.
宜家一下子要記咁多嘢, 記唔到都係正常.

我覺得佢地錯過一兩次, 之後應該會學識.

我囝囝下星期趣英堂要做 "show and tell", 你地小朋友要唔要呀?

原帖由 VenusLee10 於 10-10-8 11:56 發表
跟阿女講過好幾次, 放學後休息一會, 便開始做功課, 一直沒有服從, 昨天突然有所改變, 她放學後先做好功課, 後看電視, 我估計原因 (一) 本週三放學後沒有做功課, 晚飯後才開始做每日一篇, 做功課, 溫中默, 最後要晚上 ...

Good girl!!

原帖由 maymaywong0417 於 10-10-8 11:50 發表
佢無講話要做喎, 淨係尋晚攞左本趣英的故事書出黎做功課咋喎.....

吓! 故事書有功課要做咩? 我問我仔帶番番來係咪因為教完. 佢話係, 咁我就叫佢收埋本書. 我完全無睇過佢本故事書喎.

原帖由 maymaywong0417 於 10-10-8 12:06 發表
有本叫"Scary" 的故事書, 第一頁要做, 同埋好似最後果 2 頁都有野要做架, 我仔仲話下次趣英堂要帶返番去添...

唔該晒你! 好彩你話我知啫, 唔係我就真係以為教完可以收埋.

原帖由 maymaywong0417 於 10-10-8 16:29 發表
原來仔仔今日既活動課就係整動物面具, 真頂癮.....佢而家己經喺屋企好努力咁做緊功課, 我叫佢如果攰,做唔晒就留番啲明天先做, 佢話"唔得, 一定要而家做晒, 聽日要去街...." ...

我都問咗我囝, 佢話佢整咗大笨象.

原帖由 KatherineMaMa 於 10-10-9 12:56 發表

昨晚我夜返, 佢已經訓左, 半夜發燒, 而家訓左, 仲末問到佢做左D咩, 今日的課外活動都無上呀. 大家都要小心身體.

希望你囡囡快D好番!

同你分享少少野: 今朝我地返咗幼稚園(圖書館), 見到好多老師: 林老師、羅老師、陳老師、李老師 ... ...
老師見到我囝好開心, 我囝見到D老師都好開心!!
你地星期六如果得閒, 都可以返去幼稚園行下, 學校暑假期間裝修, 有少少唔同咗.

原帖由 maymaywong0417 於 10-10-10 15:59 發表
想問下星期五派的 4 個 F4 folder(放工作紙), 橙色 - 放常識, 粉紅色-放數學, 咁其餘藍色同綠色係放咩科架?

我問咗我個囝, 佢話唔知.
佢話老師無講咩色放咩.(唔知係老師無講定係佢無聽到)

另, 我覆咗你PM, 請check.

原帖由 zimpy 於 10-10-12 10:43 發表
係呀, 昨晚已食白粥, 今朝食左白麵包了, 昨天都係放學佢講先知佢嘔來.....佢仲食埋學校果d 飯盒, 今日我都叫佢唔想食飯盒就同老師講, 放學先回家食白粥了...多謝咁多位關心

...

小朋友唔夠訓真係好大影響.
宜家天樂晚上幾點訓? 諗下有無辦法可以令到佢早 d 訓?

昨日出咗評估範圍.

我想問下有經驗的媽咪(KatherineMaMa, Oscar媽, ccdccl, ... ...)以往小一的評估的卷係咩形式? 係咪好似工作紙咁?

中文要唔要識寫晒課文入面的字?
‹ 上一主題|下一主題