用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 馬鞍山主風
go

馬鞍山主風 [複製鏈接]

我仔仔都係今年九月入主風讀小一.

Oscar媽, Zimpy,
   hello, 打個招呼先.
   我地 d 小朋友第二時有機會做同學仔.

你地買晒書同校服未 ?

原帖由 zimpy 於 10-6-24 14:00 發表
HI, 21號買晒了, 買埋校服, 希望7月10日見到您地啦

我仲未買校服.
我諗住買兩套校服, 加一套運動服.

我想問下一套運動服夠唔夠替換呢 ?
有無同學仔或師兄師姐的家長可以畀意見 ....

唔該.

唔知有無小一新生好似我一樣仲未買書呢?

我剛才打電話去書局問, 職員話佢地 7/7 會去學校擺攤位賣書畀舊生(即二至六年級), 而佢地早幾日賣的一年級書仲未賣晒, 仲放左喺學校.

如果有小一新生仲未買書, 可以 7/7 去學校買, 唔駛走出九龍城咁遠. (都一樣有折扣)

仲有, 個職員話, 7/7 前都唔好去佢地門市買小一書, 因為 d 貨仲喺學校, 未有貨喺門市.

原帖由 MayTam10 於 10-6-27 21:46 發表
Hello ! 好開心有咁多今年小一新生系到!我個囡都系派第一志願入主風!我買晒書同校服,校服除左冷衫同線衫買一件外,其它都系買兩件!因為幼稚園佢都要兩套替換,我自已覺得一套唔夠囉!你地會唔會揀普教中呀﹖我會呀!睇下有冇機會做 ...

MayTam10,
hello! 好野, 又多一個小一家長
大家多d喺度交流下啦.

我唔會揀普教中, 因為我家大少一句普通話都唔識 ... 佢仲好抗拒學普通話 tim ... 唉.

各位,
我剛才喺學校網頁見到原來今個星期六 (3/7) 係學校開放日.
可惜我當日已經有節目, 唔係一定會帶囝囝去, 等佢有機會參觀下間學校(佢未去過).

網頁無講開放日的時間.
唔知有無師兄師姐的家長可以講多 d 詳情呢? 例如係幾點開始, 幾點完.

謝謝.

Zimpy, MayTam10,
你地係咪去咗開放日? 參觀咗咩地方/設施?
我地嗰日返到 mos 已經6點....只係見到好多有幫忙的同學同家長義工(著住橙色衫)離開學校.

MayTam10,
你換咗相喎.
相中的小朋友好似好細個(不似升小學), 是你囡囡嗎?

原帖由 zimpy 於 10-7-5 17:48 發表
7月3是主風10周年..去參觀開放日有攤位遊戲玩..大型吹氣跳彈床,有d 益智遊戲玩, 玩夠5個印花有禮物之類

咁有無得參觀校園, 例如 d special rooms, 美術室, 電腦室, 音樂室 ... 等?

原帖由 MayTam10 於 10-7-7 22:36 發表
1 至 3 樓都有得參觀,你講個d我都睇過晒!不過個日都幾熱,我睇到四點幾走!

咁你囡囡參觀時有無話鍾意間學校?
後日就係家長會, 唔知到時會唔會安排d小朋友參選校園呢 ?

btw, 我剛才喺學校網頁發現到 d 資料, 我覺得都幾有用. 大家有時間可以睇下:
http://www.skhmoshs.edu.hk/document/PTA/PTA-P1-booklet.pdf

原帖由 catsuet 於 10-7-15 14:27 發表
大家好,我囡今年9月都系入讀小一呀
佢系叩門入架,今日先收到通知收左佢呀
剛好趕到搭尾班車

catsuet,
恭喜你!
大家多D交流下啦!

原帖由 MayTam10 於 10-8-20 21:15 發表
Thank You !Thank You !
唔見你黎facebook 咖﹖個度宜加好熱鬧喎!

你地喺 facebook 有個群組
是關於馬鞍山主風的嗎? 可以 join 埋一齊傾嗎? 可唔可以 post 條 link 出來?

原帖由 MayTam10 於 10-8-29 20:05 發表
Zimpy 同 Monkichi 你地派左邊班呀﹖我個囡讀1E。

我囝囝讀 1B.
你講嗰隻 CD, 我拎咗出來, 我諗應該唔駛交掛.
不過我打算 1/9 會問下老師 (如果有機會見面的話)

原帖由 catsuet 於 10-8-28 23:43 發表
今日個主任講都建議家長比零用錢小朋友,可以一個星期比兩次每次比五蚊咁上下
你哋會唔會比呢?
今日亞囡佢話老師話小息嘢食只可以帶餅、蛋羔仔.......系唔可以帶暑片呢D呀 ...

我暫時都無打算畀零用錢小朋友. 因為會幫佢準備好晒小息的小食/水, 佢應該(暫時都)無機會要喺學校用錢.

原帖由 zimpy 於 10-8-30 16:50 發表
我囝 1E 班...9月1係咪帶填好的回條 , COPY ID, 出世紙就得啦...有無人報游水呀...

仲要帶通告上面列咗嗰幾本作業(中文科)
我打算報游泳班呀. 3/9 交錢.

原帖由 zimpy 於 10-8-30 17:34 發表

通告原來有寫要帶作業呀..C 伙..我都唔知添
.

家長會時, 主任提過話會分幾日叫學生帶作業同英文故事書返學, 將作業留在學校, 減輕佢地書包的重量. 你有無印象呀?
當時主任喺 projector 顯示咗一個表, 嗰個表就係班主任派的通告其中一張. 你搵下有無.

原帖由 zimpy 於 10-8-31 09:16 發表
我買左深藍色羽絨一件咋...
有無人有msn, add我啦
另游水班 2:00要集隊, 咁咪無得上最尾果堂, 有無影嚮呢

我都有諗過呢個問題, 我估可能2:00後的課堂應該唔係教書, 可能係畀小朋友做功課或其他野, 所以唔上都影響不大.
明天問下班主任, 或者收到手冊時睇睇時間表就會明白.

我想問下你地小朋友本手冊有無膠套包住?
我睇番之前交簿費張單, 個item係寫住"學生手冊連膠套".
不過我囝囝本手冊係無連膠套的.

想睇下你地小朋友本手冊係咪都係無膠套, 定係我囝囝攞漏咗.

原帖由 catsuet 於 10-9-4 01:14 發表
今日睇到本手冊巳貼咗今個學期中英文默書既范圍
但中默我祇系睇得明水字部首生字和生果名稱
其他全部睇唔明呀
有冇人睇得明呀?

我估D數字係第幾課, 至於百變, 就暫時唔知喇.....我諗下星期開始正式上課就會知.

各位,
唔好意思, 我又有野想問.
我想問下, 你地小朋友喺9月2日有無收到書商補發尚欠的書? 本書應該係"成長列車".

我搵過阿囝個書包, 唔見有.
唔知係咪我無畀張"欠書通知單"佢帶番學校, 所以佢攞唔到本書呢? 你地9月2日嗰日有無畀張"欠書通知單"小朋友帶番學???

原帖由 catsuet 於 10-9-6 13:33 發表
我睇返張欠書單佢寫住學校通知先交返去既

但係28/8嗰日派的通告其中一張話9月2日會補發書商尚欠的書. 所以我先問下大家有無收到.

原帖由 zimpy 於 10-9-8 11:00 發表
通告寫下星期帶視藝袋..有無人知即係咩來

昨晚我睇阿囝本手冊, 都見到喺後面其中一頁貼咗視藝袋要準備咩物品. 你留意下你囝囝本手冊貼咗未.
印象中好似要帶:
1) 墊枱紙 (日曆紙 or 海報, etc)
2) 剪刀
3) 膠水/漿糊筆
4) 濕毛巾
5) 手袖 (for 穿長袖衫時用)

原帖由 Oscar媽 於 10-9-8 11:20 發表
應該係手冊後邊有貼住視藝堂需要帶的用品
老師會叫放落一個袋裡所以叫"視藝袋"
袋唔需要大架, 可以放到落書包便可係方便小朋友去視藝室上課, 應該係黎緊既星期五家長會, 會解釋比家長

**

...

Oscar媽,
你係咪有兩個小朋友係主風讀? (純粹好奇問下)

我見你喺較早前的 post 話囝囝今年小一, 但係你對學校 d 野咁熟悉.

原帖由 Oscar媽 於 10-9-8 12:07 發表
monkichi,

我仔仔今年升二年級喇

個 post 係上年架 !!

**

係喎, 個 post 係上年咖喎. 你唔講我都無留意tim.

有 d 高年班 d o既家長喺度真係好,可以幫忙解答下我地呢班小一家長的疑問. 我個囝都仲好似一舊雲咁, 我有咩唔清楚, 問佢佢都話唔知.
‹ 上一主題|下一主題