用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 我想問小朋友用三角琴學好還是直身琴學好?? ...
go

我想問小朋友用三角琴學好還是直身琴學好?? [複製鏈接]

其實我女已學左3個月琴佢miss用直身琴教,但我有朋友介紹左另一個miss比我佢屋企係用三角琴,學費都算優惠,我都唔知轉唔轉好,之前果miss就年幾大小小就無太氹小朋友,三角琴miss後生D教學生動D,應該點選擇好...
   0    0    0    0

如果只在於用三角琴定係直身琴,那當然三角琴好,考試同表演都係用三角琴,彈多一點三角有好處。但選老師的話,就不要單單看用什麼琴,不如你問下你女兒鐘唔鐘意舊老師,你自己又可以觀察一下老師教得好唔好。如果覺得舊老師教得唔好先轉啦, 唔好因為個三角琴而轉。

原帖由 kian 於 09-5-6 10:30 發表
其實我女已學左3個月琴佢miss用直身琴教,但我有朋友介紹左另一個miss比我佢屋企係用三角琴,學費都算優惠,我都唔知轉唔轉好,之前果miss就年幾大小小就無太氹小朋友,三角琴miss後生D教學生動D,應該點選擇好... ...

考試、比賽或表演都必定用三角琴.
無論音色、觸鍵感、Pedal踏瓣用途都與直身琴有很大分別, 用三角琴學習,有助提升演奏技巧
但真係要睇番學生同老師夾唔夾....

miss321:
好多謝你的解答我問題,我對鋼琴真的不太認識,我的女兒今年5歲學了3個月都學到很多首歌,佢自己都有興趣學,三角琴miss見過佢,miss覺得我女兒都學得幾好,都有問過我點解要轉老師,我都有睇佢點教小朋友,佢比我感覺...都好好,原本個miss都OK架,但就係有得選擇先至要諗應該揀邊個好.
原帖由 miss321 於 09-5-6 11:07 AM 發表
如果只在於用三角琴定係直身琴,那當然三角琴好,考試同表演都係用三角琴,彈多一點三角有好處。但選老師的話,就不要單單看用什麼琴,不如你問下你女兒鐘唔鐘意舊老師,你自己又可以觀察一下老師教得好唔好。如果覺得舊老師教得 ...

原帖由 kian 於 09-5-6 14:18 發表
miss321:
好多謝你的解答我問題,我對鋼琴真的不太認識,我的女兒今年5歲學了3個月都學到很多首歌,佢自己都有興趣學,三角琴miss見過佢,miss覺得我女兒都學得幾好,都有問過我點解要轉老師,我都有睇佢點教小朋友,佢比我 ...

其實你都講左你心目中既答案啦!! 既然新Miss不論在硬件(三角琴)及軟件(識教細路)都乎合要求, 就揀新Miss啦!!!!

醒目開學勳章

其實我女已學左3個月琴佢miss用直身琴教,但我有朋友介紹左另一個miss比我佢屋企係用三角琴,學費都算優惠,我都唔知轉唔轉好,之前果miss就年幾大小小就無太氹小朋友,三角琴miss後生D教學生動D,應該點選擇好... ...

其實我認為幫小朋友選擇老師最重要係個小朋友同老師夾唔夾,因為要夾先會有『火花』當初我幫個女同時試咗3個老師先揀到而家呢個,亦都證明我冇揀錯,因為我都幾滿意我女學琴進度。
千其唔好為咗部鋼琴而揀老師!

既然你自己都覺得新Miss唔錯,
咁不如都俾個機會小朋友試下,
同樣又用三個月去試下新Miss,
三個月後,你自己睇下女女係學習成果上有冇分別,
又問下女女鍾意跟邊個Miss多D,
同埋最緊要係,
邊個Miss同女女夾D!

好老師大有人在, 一山還比一山高。而家有個三角琴老師幾好,遲d可能有個用steinway教琴既又幾好, 咁你係咪又轉老師? 如果你真係覺得而家呢個唔夾, 先轉啦。同埋老師同學生要夾,萬一個新老師唔多夾,你又走返去舊老師度咩。
我見過係有家長轉老師有一個月過度期,兩邊都學, 試左新老師好唔好先, 決定左再cut 舊果邊。雖然對老師來說不多尊重,但作為家長的話,這個辦法也幾好。
原帖由 kian 於 09-5-6 14:18 發表
miss321:
好多謝你的解答我問題,我對鋼琴真的不太認識,我的女兒今年5歲學了3個月都學到很多首歌,佢自己都有興趣學,三角琴miss見過佢,miss覺得我女兒都學得幾好,都有問過我點解要轉老師,我都有睇佢點教小朋友,佢比我 ...

分別不會太大,就算讀緊APA旣,大多都是回家練直身琴。
獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回
日誌:https://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=90923

//www.edu-kingdom.com/?fromuser=bebebe12345

簽名被屏蔽
‹ 上一主題|下一主題