用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 嘉諾撒聖家學校(九龍塘) 09/09入讀小一之家長入來傾下
樓主: 水玲瓏
go

09/09入讀小一之家長入來傾下 [複製鏈接]

你地就好啦.我阿囡學校取消左畢業禮呀,搞到之前排好曬嘅舞都無得表演.聽日評估我都無同阿囡溫書,我諗大家都唔使緊張啦..

大家好,我小朋友是1D班,有無同班同學仔呀?開完家長會,真是好多通告要簽,大家得閑上嚟多D溝通下.

hello VIKIEPAUL 個晚是DADDY去開家長會,我諗住明天都帶埋書番學,俾佢自己適應下啦.想問一下,視藝堂要帶的桌墊是要用咩類型的,是否即是托盤?我的小朋友叫卓琳.
原帖由 vikiepaul 於 09-8-31 09:43 發表
Hello sue_yee_t,

我小朋友都係讀1D班架, 唔知我地果晚有無見過 同交換過電話呢?? 我小朋友叫Ellen..

日後多多指教!!

想問一問, 聽日開學應該唔須要帶書住, 到3/9 先開始帶, 係唔係呀? 因為果晚講左太多野.. 亂晒 ...

卓琳是33號呀,你點知?我都是打算報PHONICS和藝術體操.我都唔知有咩分別.
原帖由 vikiepaul 於 09-8-31 12:28 發表
我打算報phonics 同體操, 不過, 想問一問, 2樣體操, 有咩分別? 我知道老師有講過.. 不過, 唔係好記得...

瑤瑤係唔係31號, 卓琳係唔係33號呀? 我個女係18號呀~

...

VIKIEPAUL 英文有作業咩?做咩作業呀?我老公開完家長會番嚟,無講過啵?
原帖由 vikiepaul 於 09-8-31 15:25 發表
bbyiuyiu,

係啦, 我地無暑期作業架喎, 其實係咪唔係同我地講呢?聽日就要帶桌墊啦咩? 死啦, 我唔知添, 咁係唔係聽日帶呀??
但係, eng既作業, 聽eng老師講,. 又係唔係要聽日收呢??如此說來, 佢地聽日咪左一袋, 右一袋 ...

明白了,唔該曬,不過又拿白板,又要拿茶點袋,真是驚佢落校車會唔記得左拿.
原帖由 vikiepaul 於 09-8-31 15:46 發表
唔係做功課呀, 而係1D既eng老師話, 佢英文科, 唔好包作業, 包textbook唔理你, 而作業,第一日就會收晒佢....唔知佢第一日既意思係9.1 , 定係正式上堂既9.3呢...

果日學校實在講左太多野... 唔太記得到...

...

今日阿女番嚟話無帶中文課本,我以為下午唔使上課,所以執書包無同佢拿中文課本.想問下你地知唔知道今天的中文功課詞3行是寫咩?我只是見寫中文和英文名的薄.

回覆 2# VVbaby 的文章

唔該VVBABY, 因為阿女個日無帶中文書,我擔心是有詞寫佢唔知,阿女寫曬一版中文姓名,應該無問題吧?

水玲瓏,你唔是1D班咩,點解又轉左1B.我是1D卓琳,今日收到興趣班交費通知,報藝術體操和PHONICS兩個都OK左.

請問大家知道英默,老師是否會讀埋標點符號嗎?定是要佢地自己寫.

唔該HEIDI媽,我仲叫阿女要自己背埋符號.佢成日唔記得的就是標點符號.
原帖由 Heidi媽 於 09-9-15 12:21 發表
老師會講埋的.

英語街今日已經交左錢,阿女話班裏好多人都是選第一個,得佢一個人選第二個,佢話只是中意上網玩遊戲,唔中意同人對話傾計.
手冊寫左話餐具洗完明天要帶番學校的,我聽6年班的同學講其實個套餐具是放系學校做後備用的.不用拿回家,台墊就每星期帶番屋企清洗一次.

原帖由 水玲瓏 於 09-9-17 19:54 發表
各位姊妹,
想問下你地會唔會JOIN小小英語街呀?
下個星期一要交啦

還有.....明天使唔使帶埋食飯用既枱墊呀?

我阿女手冊寫番嚟都無個D啵...
中文:作26-27+改
        詞5行+改\

英文:WS (A3)
       GE P13 (1-5)

數學: 作P9-10,改P7-8
         W.S 5
         書P32-33
宗教4

同網上很大出入...是否佢地抄少左.定網上打錯呀..

VIKIEPAUL你真是勁,叫佢番學校揾. 中文造句應該是作業裏P27個D,英文寫P13(1-5),就真是唔知是否要每句寫2次,不過我叫左阿女全部寫2次,寫多好過寫少.英文DICT唔知是否真是改左10月5號呢?上星期仲是講話10月9號的.

原帖由 vikiepaul 於 09-9-28 17:27 發表
係啦, 我個女都係寫左呢D野返黎呀.. 等我仲鬧到佢癲, 要佢返學校搵... 佢真係返左呀.. 不過, 又搵唔到野喎....

唉.... 究竟有無呢D野架呢?

1D班的家長,你地尋日的GE BOOK寫P13(1-5)是點寫呀?今日阿女番嚟話老師話佢寫錯左,我問佢點錯,她就話可能是每個句子寫一次,我都唔知是唔是..因為我地睇圖寫句全部寫左兩次.

阿女話數學作業系老師度,英文8寶箱是否都應該參加好?

原帖由 mandymfl 於 09-9-29 18:43 發表
1D 今日功課:
中文:
1. 延9
2. 詞7行 +改
3. 寫(一)改

英文:
1. Dict corr, sign
2. WS (A5)

數學:
1. TSA P.4-5, 改p.12-13
2. 改 ws 4
3. 改作 p.9-10

其他:
明穿體育服

我女書包冇數學作業帶回來, 想問你地有 ...

https://urbtix.cityline.com.hk/internet/action/index.do
你地可以去上面的地址穩下音樂會的資料,我都在網上購左票26/10睇風中奇缘.

請問有無人知今日英文作業,是否只是寫圖4.5.6?
‹ 上一主題|下一主題