用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 2009 派位試算表 (停用, 請於升中資料下載區自行下載) ...
樓主: khmama
go

2009 派位試算表 (停用, 請於升中資料下載區自行下載) [複製鏈接]

原帖由 晴朗媽媽 於 09-7-9 12:40 發表
Thanks Khmama!
但係"谷"唔"谷"到就真係難以預知. 以妳的意見,東區網同油尖旺網邊個好D呢,這是指以現時的制度入band1英中計. 另轉升中校網是新學年何時申請的呢?

...

唔係記得好清楚, 應該一次係年尾, 一次大概3-4月. 到時你可以問下學校.

原帖由 candylau 於 09-7-8 13:03 發表
Hi Khmama

我囡囡今年9月升p.5, 但成績都是中間, 希望可以參考你的試算表作準備, 但看過後有些不明白, 例如: 競爭非保留學額band 1 學生人數, 非保留band 1英中學額等,
可否解釋一下, 還有試算表內的數字從哪裡得來 ...

學位有分保留同非保留兩種, 保留學位只係比聯繫/直屬小學抽, 所以其他考生只可以抽非保留學位. 升中考生數目係根據報紙所載, 派位學額同英中學額係根據中學一覽表自己加總數既.

原帖由 pineapple0983 於 09-7-11 18:43 發表
我個女係沙田區讀,學校D先生話佢成績可以報Band 1,於是我參考網友Khmama 數據,係大抽獎頭14個填曬英中,然後到中中,稔住個女既然係Band1 生,冇理由讀Band2架,位又夠,岩吳岩先?
點知7/7派位派到第20間Band 2尾。
呢幾日叩門,連直 ...

如果你大抽獎排第一係林漢光都抽唔到, 只有一個可能, 就係你唔係band1生, 因為林漢光係band1尾, 冇可能放第一抽唔到. 你囡囡既老師究竟點樣同你講? 係唔係講實係band1? 你囡囡既級名次係幾多?

原帖由 2008mum2008 於 09-7-12 09:58 發表
請問小西灣-中華基金點睇?
比較華富-聖公會呂明才邊間好?

謝謝回覆!

中華基金應該好過呂明才. 下面係節錄自校網:

中華基金:
大部份中七畢業學生考獲本港及海外大學學位、副學士、高級文憑及基礎課程。應屆會考主要科成績及格(優良)率為英文100% (59%)、中文90% (30%)、數學95% (50%),遠高於全港平均。

呂明才:
5科合格率:91.4%, 6科14分:42.8%

原帖由 stanleya 於 09-7-12 22:38 發表
唉教育局的官僚政策害死人, 我自己的成績有咩理由唔比我查? 中學會考都可以查卷啦, 話會標簽小朋友? 而家咪仲慘, 一樣係標簽左個小朋友, 仲無得上訴, 希望你能叩到一間理想的中學. 照計百幾人考四十幾應該係BAND 1,  ...

而家用咗中一編班試成績黎調整banding, 如果o的師兄師姐唔生性, 隨時影響band1%. 呢個case應該係band2生 (三次呈分試最終排名係考60), 因為band1生將林漢光放第一志願唔會入唔到, 因為係band1尾學校, 放後面都抽得到, 熟知沙田區既家長都會認同呢點, 況且如果真係band1生, 就算入唔到英中, 最差只會派到所填第一間有位既band2學校, 唔會一路跌到去band2尾, 如果係咁, band2生唔通要派去band3? 呢樣係唔合邏輯既.

原帖由 vicky99 於 09-7-13 16:07 發表
khmama,

想請問你 培道 or 福建中學 好呢

係唔係觀塘福建? 如果入到英文班, 一定選福建.

原帖由 vicky99 於 09-7-14 12:11 發表
Dear Khmama,

唔知你記唔記 得我 ......
福建味定中文班or 英文班
因為係叩門, 要等今日考完 TSA, 17 號有結果先知
我對呢二間學校一無所知, 可唔可以幫我分析下呢

1)  如果只是入到中文班, 咁又點選擇呢?
...

福建既會考成績唔錯, 唔知係唔係多數來自英文班. 兩間學校既校風都ok, 朋友既囝囝今年係福建升中四, 都好乖. 幾年前校長都好積極招收成績好既叩門生, 甚至提供免收學費. 培道係band2頭女校, 如果入福建中文班, 我覺得入培道可能會較好, 因為福建可能會將資源投放英文班多o的.

試算表已送出, 再想要試算表既家長可到下面個topic下載, 恕不再送出.

http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=2141081&extra=page%3D1

原帖由 sweetybaby88 於 09-7-15 17:09 發表
Hi Khmama,

請也send 油尖旺區派位試算表給我.
[email protected]

小女9月升小六,小五呈分試, 我想她的成績大約是band 2 .  她於廣東道官立就讀35/9X名. 想問跨區考九龍塘真光或何文田官立有沒有機會,是否太 ...

你既成績係band2頭定中? 依家只係考咗一次試, 仲有兩次, 唔使咁快決定考邊間, 何官同真光屬band2頭, 唔算進取, 只怕到時你升咗上band1, 會後悔考band2.

原帖由 長腳蟹 於 09-7-13 23:10 發表
Hi Khmama,

Would you kindly send me 派位試算表 to my e-mail address

小女學校剛剛在上星期完成小五呈分試, 學校講要9月開學先派成績表, 但而家已經好緊張la. ...

定o的黎, 仲有成年咁耐, 咁快緊張幾時捱得到出年?

原帖由 Mandy23 於 09-7-15 11:12 發表
Hi Khmama,

請也send 派位試算表給我.

小女小五呈分試, 我想她的成績大約是band 2 or 3呢.  她於九龍塘聖家就讀. 想問
九龍城的band 2 及 3有什麼是校風好的呢?
另我家住觀塘, 如跟家 ...

你囡囡係band2/3,中定係尾? 唔知就冇得選擇. 九龍城band2好既有何文田官立 (band1, band2), 培道同九龍塘真光. 另外, 五旬節同胡兆熾都係band2之選. 九龍城Band3就好難選, 你起碼谷個女去band2. 觀塘band2反而更少選擇, 都係九龍城好o. 最後兩次呈分試係計六年級頭兩次試.三次呈分試經調後既平均分, 會用黎計banding. 你考埋第二次呈分試, 定咗banding先諗自行啦.

原帖由 441 於 09-7-15 09:25 發表
Hi Khmama,

請也send 派位試算表給我.

小女小五呈分試, 全級155人考110. 是band 2 or 3呢?
九龍城的band 2 及 3有什麼是校風好的呢?

入"培道"及"何文田官中"的機會有嗎?  

自行應 ...

間間學校既banding%都唔同, 最好問清楚學校, 唔好亂估.

原帖由 cherryjamesma 於 09-7-13 20:32 發表
Hi khmama

Would you send me 沙田區 2009派位試算表
my mail [email protected]

另, 可否分析一下, 因本人得一位仔, 冇經驗點去選擇.
小兒將升小六, 老師話佢小五呈分考全級60左右, 暫應是band 1.

...

沙官, 曾肇添同沙呂只可以選一間, 仲要放第一位, 如果唔係就抽唔到. 至於林裘謀,沙祟同培英都幾受歡迎, 尤沙祟同培英上年會考成績唔錯, 會唔會因此變得難抽入去要等o的家長提供資料. 郭得勝, 林漢光同鄭榮之屬band1, 可以放band1英中最後3. 體藝應該冇得抽獎既, 填完band1跟住band2, 可以填胡忠第一, 先至填梁文燕, 黃鳳亭. 如果你真係band1, 應該入到英中. 你考60係唔係band1? 唔好重蹈覆轍.

原帖由 kathymum 於 09-7-13 10:40 發表
khmama,

Hi! 我現在很煩惱, 因小女在第一次呈分試考得唔理想, 老師話佢係Band 2 頭, 我想問其實可否在第二及第三次呈分追返上Band 1 呢?  小女就讀的小學在九龍城區, 請問有什麼Band 2中學選擇呢?

Kathymum ...

如果你囡囡努力o的, 總有機會追番上band1既. band2可以試何官, 培道同九龍塘真光.

原帖由 Mandy23 於 09-7-17 10:05 發表

首先謝謝你的意見 !
我諗我囡囡現是應是band2尾/3頭.  現在已幫她加強補習, 希望能上回b2頭.  另想問聖家書院banding是什麼? 對這校有什麼意見?

Thanks ...

聖家係band1中既英中, 校風唔錯. 但係如果唔係band1, 外人好難會入到去.

原帖由 smleung 於 09-7-17 12:07 發表
Hi khmama,

小女將升P.6, 現想幫她做profile, 請問應該用英文 or 中文做?
另外亞女P.5呈分試名次係7x / 17x,應該係band 1尾,九龍城區可否自行選 1) 旅港 (亞女比較活動型) 2) 黃芴南 or 銀禧, 唔知有冇機會?

請比些意 ...

如果係band1尾成績, 旅港同黃笏南都冇機會. 你可以有兩種做法:
1. 反正陪跑, 照報可也, 到時抽獎搏間好既. 但band1尾有機會最後一次呈分試失手跌落band2, 抽獎可能連band1尾英中都抽唔到. 又或者冇失手, 比你搏到間band1中上, 小朋友係唔係跟得到亦要考慮.
2. 自行穩穩陣陣, 搵兩間band1尾, 入到就算. 可以試丘佐榮同陳瑞祺喇沙.
‹ 上一主題|下一主題