用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 劍鳴幼兒園
樓主: JC102
go

劍鳴幼兒園 [複製鏈接]

(以下為個人意見)

迦南與劍鳴係唔同level嘅學校, 好難去compare , 要視乎你嘅要求

據我所知, km嘅 pn 每日都有45mins 英文 + 每星期2堂@20mins 普通話 (與primary形式差不多), am同pm 課程,書本,學費$3480一樣, pm一班有4個大人跟3個hrs (1 net班主任+1 local +1 assist +1 姐姐)有親子project/活動, 不過km 外籍老師係無金頭髮

如果與think compare, 個人認為2間都係注重語言嘅學校, think pn 也有英文普通話上, 時間就不清楚, 但不是net 班主任, 要到k1先分international

cannon 比較本地化, 歷史悠久, 沒有international, 每星期有英文堂 , 時間不清楚

若要compare 校舍, cannon is bigger

如果自己考primary, km is a best choice

my daughter accepted by cannon, km and think, and i would prefer km.

原帖由 kerkermui 於 09-4-7 10:47 發表

應該唔係
因為有朋友apply am, 收佢pm
(佢响問卷最尾嗰題答咗會考慮pm)

果個係我呀

我bb係0807,請問幾月可以申請報讀呢幾間nursery呢?

Cannan即係"迦南"定係"金巴倫"??

我見迦南原來有好多分校,有無話邊間好d?

tks!!!

醒目開學勳章

原帖由 pingu_k 於 09-4-7 12:31 發表
我bb係0807,請問幾月可以申請報讀呢幾間nursery呢?

2009年度就2009年一月收form

原帖由 pingu_k 於 09-4-7 12:31 發表

迦南每年九月就有form download不過要等BB歲半至In得
啟思都係九月份
劍明就要第二年o既一月份,照你所講你BB o既出世月份,應該係2010年1月就要報

不過我自己o既經驗係要不時留意o下自己心儀o既學校網頁至得。

tks kerkermui,Smallpigbb!!

請問你地果時除左報KM, 迦南,啟思,仲有無報其他? 我有朋友個仔見幾間都吾得,攪到我都怕怕地,想到時報多幾間呀!仲有邊間好d既nursery呢?

你地覺得學之園又點?

原帖由 pingu_k 於 09-4-8 15:35 發表

請問你地果時除左報KM, 迦南,啟思,仲有無報其他? 我有朋友個仔見幾間都吾得,攪到我都怕怕地,想到時報多幾間呀!仲有邊間好d既nursery呢?

你地覺得學之園又點? ...

我仲有見HKPS(樂基),我overall只In咗自己心儀o個4間學校,我都算好彩有一半學校收亞女。

原帖由 Smallpigbb 於 09-4-8 17:25 發表

我仲有見HKPS(樂基),我overall只In咗自己心儀o個4間學校,我都算好彩有一半學校收亞女。

你囡囡都好叻叻呀!!

醒目開學勳章

我開頭無諗住出到咁遠讀書, 所以報咗好近屋企嘅康傑 (一早知收) 同埋 last minute 報KM

醒目開學勳章

原帖由 Smallpigbb 於 09-4-8 17:25 發表

heheh~
咁我100% 喎~

我仲報左靈糧堂, 樂基, 維記, 屋企附近一間+學之園x2. 不過無報迦南, 啟思報左無in.
‹ 上一主題|下一主題