用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 浸會大學附屬幼稚園,小學及中學(王錦輝中小學) ...
樓主: ka媽
go

浸會大學附屬幼稚園,小學及中學(王錦輝中小學) [複製鏈接]

Re: 浸會大學附屬幼稚園,小學及中學(王錦輝中小學)

i would like to ask is the school promises to let the kindergarden students to study at the primary school.  As i know, they have 5 classes for P.1. that means only around 150 students at P.1.  

How many K.3 students at their kindergarden?  If they accept all the K. 3 studuents.  Will it means no more chance for others applicants outsides?

我都想知報名情況(附屬幼稚園學生是否一定被取錄,另外有多少人報名?)

我都想知情況, 但如果附屬幼稚園的學生係實收番, 咁點解又要自行報名又要面試2次, 真係唔明?

ka媽,
Why don't you ask the Kindergarden directly?  

ka媽:
我囡囡9月就會入讀浸幼的k1上午班,會坐校車,我想問下要幾早上校車?車程大約是多久?因為我都是住馬鞍山。

羅園長的離開,作為一個家長,你會唔會認為對學校的運作影響很大?

你囡囡是不是會明年入讀浸小?

唔好意思,很多問題!

我囡有打算讀06年浸小, 但浸小要面試後才知結果, 如果入讀浸小不成, 就唯有再作其他打算, 本來打算問浸幼, 但浸幼話浸小獨立運作, 要我問浸小, 浸小又話"...之前座談會已解釋得很清楚啦...", 咁大家有去聽講座的人係咪覺得佢地講得好清楚呢? 唔知! 我覺得浸小現在的運作係見招拆招, 之前的講座好多含糊的地方嘅.
浸幼已上軌道, 唔會因為有人去留而有大影響呱, 不過到今個月為止, 羅校長仍有在浸幼上班.
我囡係下午班, 12:35上車13:00到浸幼, 車程唔算耐, 不過放學就要花45分鐘,  唔知新學期的時間又點呢? 因為有了浸小, 已多o左沙田馬鞍山的小朋友入讀浸幼, 據我所知, 有個小朋友的兄長正就讀九龍塘官小, 但妹妹都放棄那裡的優先機會, 而決定入讀浸小, 希望浸小不會令人失望啦!

ka媽

我諗你都唔駛擔心0既,佢小學都講明會優先收番幼稚園生,佢要interview可能都係想再一次睇睇家長的期望及對學校的認同,同埋可能校長想面見哂所有學生呢。

"優先"??? 即唔係100%啦, 好擔心啊!

日內同浸幼的工作人員傾談過, 我話浸小給人一個信息係包收浸幼的人, 所以今年好多人爭住考入浸幼, 佢地以為真係一條龍, 原來浸幼d人都話, 浸幼的人係會被"優先考慮"啫, 而且所謂"一條龍"係指中小學咋, 錄取的除了看小朋友的資質, 家庭, 家長的質素也被考慮在內.......吓? :

我曾經參觀過浸幼,覺得無論環境、老師和教學理念都好好,本來我真係非常有興趣報讀,但自從知道附屬中小學的校長是前何文田官中校長,就打消了念頭。因為我有親戚的仔仔在此校畢業,學校就無問題,但當年D家長對校長怨聲載道,認為她愛面子多過愛學生。唉,好失望。

請問此校長在任何文田官中期間, 學生的水平(包括成績及品行)如何呢?

heiheimum,

"但當年D家長對校長怨聲載道,認為她愛面子多過愛學生"

可唔可以講多D比大家知, thanks.

NatMom,
Pls check pm.

Heiheimum

can you pm to me as well?

Tks
chun100

heiheimum 寫道:
NatMom,
Pls check pm.

Heiheimum,

Please pm me as well.

Thanks.

等我再問下我親戚個仔有關詳情,先至再pm你地啦。

可以pm埋比我嗎?  我對這校很有興趣.  不過想知多d 個校長背景.  因校長是一間學校的靈魂!

heiheimum 寫道:
等我再問下我親戚個仔有關詳情,先至再pm你地啦。

可否pm埋我 ,因我囡囡今年會入讀浸幼k1。

heiheimum,

香港係言論自由的地方, 講一個人好與壞, 如果係善意嘅都冇傷大雅, 不如公開咁講下這位校長, 等各位好奇的家長不要估估下啦.

Dear All,

Please check PM.

公開講唔係唔得, 只不過我覺得該校長又罪不至死, 唔想太早把她定型. 她或者會改都唔定. 各位看完PM後可發表下意見. 又有無曾讀何官的學生 or 家長可以講下.
‹ 上一主題|下一主題