用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 等緊你呀SPK
樓主: hugub
go

等緊你呀SPK [複製鏈接]

囡囡0610仲要係10月尾出世, waiting list

收到冇feeling, 因已給真光hurt左一次, 當時老師係好直接咁表達, 好懷欵囡囡係咪剛識講野, 係咪仲講疊字, 結果係reject

但最後幸運地被聖心收入上午班, 因為面試時間又比真光遲了兩個月, 兩個月表現差別很大了, 而且真光還算是第一間去面試的幼園, 我們整家人可能都未適應

每間學校的收生政策都不同, 所以不用氣餒, 如果真是很心儀, 下年可以再報, 細囡有細囡優勝的地方

我剛巧也住小西灣, 這兩間幼園我也曾考慮, 如果原區升讀, 我不覺得靈糧有優勢, 除非你有一個灣仔地址, 但這又跟幼園沒有關係, 迦南我囡囡也在讀n1, 派的幾十張中英字咭, 都全試讀, 每天也唱很多學校教的兒歌, 也很喜歡返學,如果你也在讀, 應好清楚迦南的情況, 若喜歡靈糧那類的教學方式, 可試試上書房, 我去過面試, 各方面感覺良好, 缺點是校園細

希望以上幫到你

原帖由 AhMi88 於 09-3-18 09:47 發表
i received blue letter - rejected. 0611 bb, may be they not prefer small b la~

講真,雖然知道機會好少,但收到確認REJECT都幾唔開心,因為我覺得阿女個日表現好好,沒有哭......

事實上我考左4間,得一間收,仲要 ...

靈糧同迦南, 我唔覺得名氣上有差別, 視乎你心儀的直資是那一間?  

我有朋友讀靈糧入左跑馬地st paul, 不過佢有個跑馬地地址, 是派位的, 所以跟幼園沒關係, 灣仔區實在太多好學校, 所以唔需要擔心

原帖由 AhMi88 於 09-3-18 11:05 發表
lafayette, 我在灣仔區有地址,因為我有屋在那裡....咁我係咪應該讀迦南...?

論名氣,係邊間有利上直資?
‹ 上一主題|下一主題