用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 將軍澳媽媽,你們會幫小朋友報邊間幼稚園呀? ...
樓主: iwff
go

將軍澳媽媽,你們會幫小朋友報邊間幼稚園呀? [複製鏈接]

Re: 將軍澳媽媽,你們會幫小朋友報邊間幼稚園呀?

windpuff

好開心你都排到上午班, 我姐姐10:30pm幫我去排隊 , 我12:30am去到不久那7個"靚仔"就出現了,我很奇怪點解他們會去排隊 , 他們起初有點嘈吵,又食煙,但總算冇騷擾其他人,我老公3:00am來接班, 我6:00am再去, 因為他要返工,到7:00am左右有個太太來取代那7個"靚仔"的位,我估可能其中一個"靚仔"係那太太的仔,之後班friends陪佢一起排隊,相信他們是"夜鬼"一族,真係唔話得了.
冇錯呀,我排那7個"靚仔"前幾個,穿綠色衫長髮戴眼鏡的,應該係我了,你真係犀利,我想找你就很難了.你真好彩,若再遲些就係下午班了.我報完名還有很多人等報下午班呢.你是否都係11月20日interview呀?我選擇了上午時段interview.你呢?真的開心可以報到茵怡幼稚園,我見到很多男人通霄排隊,報到名後很開心,他們說辛苦一晚是直得的.估不到這幼稚園有這麼多人喜歡,我見到老師同校長都很nice.希望我們的仔仔囡囡在這三年會讀得很開心.
我明早都會去報易澤峰,比仔仔多個interview機會,唔知見唔見到你呢. keep in touch.
   `

cfpa

報到下午班都好呀,你仔仔都會讀得很開心的,你住在那裡呀?我住富麗花園(next to 慧安園). keep in touch.

恭喜 iwff, windpuff 及 cfpa 成功報到茵怡幼稚園, 希望你地囝囡出年入學都讀得開開心心

windpuff,

恭喜晒你同個囡囡喎,排到心水學校,希望你哋全都可以interview成功啦.
本明報攻略係剪明報個報頭,然後加$40.00到指定地點換架.原價$80.00,不過係我朋友換俾我架,所以我唔知指定地點係邊道;而且好似已經係早排嘅事來架啦.

hi,名位媽咪

我都同個仔報了茵怡幼稚園-上午班,我老公4:20左右排。我個仔現在讀緊德寶-國際班,但2個月來,我看不出個仔有什麼學到,最叻是說"no"(所以我覺得$2900學費不值),但上星期都看見他有進步,都幾開心,我現在都心大心細,都唔知讀邊間好。我問了個在TKO教中學的朋友,他們都不要茵怡幼稚園是什麼學校,沒有聽過,,妳地有無朋友D小朋友在茵怡幼稚園讀,有什麼意見呀?但茵怡幼稚園同德寶給我最大分別是我覺得茵怡D老師比較nice,而德寶就比較商業化D,同我之前參歡過,個學校的印象不錯。但之前有D媽咪話德寶派小學好D,茵怡幼稚園多派什麼學校呢?真的很苦惱

我好像看見茵怡幼稚園沒有外籍老師,妳地有無問過茵怡幼稚園有沒有普通話學呀?

星期六去完循道衛理interview,諗住去茵怡睇睇,已經差唔多11am,但重有下午班,都報咗,不過等interview之後再考慮讀唔讀!

今朝老公去保良方王換珶攞表,好多人,佢成9點先去到,已經有300左右。後來先知原來有D係遞表,最後都攞到表!
銀羔多士焗爐:
http://blog.uncledos.com

M8
我果日都認唔到人呀...只係janet叫我咋....

賢賢表現都ok呀,只係點都唔肯話比老師知佢叫乜名law..   

我都好希望宣道會收賢賢.但咁多人

iwff,
哈哈!原來果個真係你,因為我諗你一定好早去排隊(不過又估唔到你早到10:30p.m.喎! )所以我咪係前面睇下見唔見到你囉!到差不多7:00am大部分的人都到齊,我咪估到果個可能係你囉!因之前甚少有女士是長髮又戴眼鏡呢! 其實我後你唔係好多咋!約6至7人之後啦!我同老公一齊由4:00am開始排架!無返過屋企,我著黑色外套架!你有冇少少印象呢? 無印象都唔緊要啦!我20日都係約左上午時段去interview呀!到時可能又再遇上呢!如我再見到你,我就向你自爆身份啦!哈! :wink:
無錯!我見到好多人就算排通宵(包括我地啦),能夠為子女報到自己的心水幼稚園,真係好開心!茵怡雖則不算咩野名校,但這裏的校長、老師,甚至阿嬸都好nice,好有愛心,加上又係基督教信仰,所以我好想囡囡入到這間幼稚園,享受這三年的學校生活。有時揀學校,除了關注佢地的學業水平外,我相信那裏的老師的身教好重要,而茵怡比我的感覺真係好好,今次成功報到,我同老公真係好開心呢!加上阿妹06年又足齡讀書,可以入埋這間讀,唔使再排隊囉!真係安樂晒囉!哈!
我今朝都有去易澤峰遞表,約左6日下午2:00interview,你呢?上午定下午呢?有緣再見啦!

slk,嵐豬仔,
多謝你地的祝福,希望你地都找到間心水幼稚園啦!

cfpa,
你報到下午班都好啦!都是那些有愛心的老師教,你仔仔一定會讀得好開心呢!

請問各位/YY02:
查實坑口宣道同九龍塘宣道的課程和宗旨係米一樣,有沒唔同?是否只是地點唔同?TKO畢業生又可否容易D入九龍塘宣道小學呢?
坑口宣道的課外活動多是什麼?

嘻 ! windpuff, 阿仔今年讀緊茵怡 k1, 我咪就係話俾 iwff 知要好早去排隊o個個 lor, 遲 d 可以開番個茵怡家長 topic la

windpuff 寫道:
slk,嵐豬仔,
多謝你地的祝福,希望你地都找到間心水幼稚園啦!

cpy,
我都係認得你囝囝咋~~我無見過你呢!
軒軒個日ok啦!係張玩具bread當餅乾...呵呵

宣道約了6/11(10:00a.m)
保良局約了6/11(2:00p.m)
信義會約6/11(10:15a.m)-->已改期

如果你地喜歡的幼稚園只收你的小朋友讀p.m...
會讓佢讀嗎?

我老公喜歡保良局,我喜歡宣道&信義會
因幾次去保良局都覺老師無乜笑容,很冷冰冰

Yukmama,

茵怡老師    , 所以小朋友都好開心

茵怡o既辦學團體係宣道會,可以升讀番同一辦學團體o既宣基小學同中學(尚德附近),宣基o係將軍澳區都冒升得幾快,呢個意見係一個有囝囡分別o係官中同迦密讀緊書o既朋友講, 可以參考下,佢都認為唔錯

茵怡幼稚園沒有駐校外籍老師,但有外籍老師每星期到校教英文(今年新o既),k1暫時未有普通話學,如無記錯應該會學普通話,學費就真係平過德寶好多(1308元), 希望解答到你o既問題

Yukmama 寫道:
hi,名位媽咪
我都同個仔報了茵怡幼稚園-上午班,我老公4:20左右排。我個仔現在讀緊德寶-國際班,但2個月來,我看不出個仔有什麼學到,最叻是說"no"(所以我覺得$2900學費不值),但上星期都看見他有進步,都幾開心,我現在都心大心細,都唔知讀邊間好。我問了個在TKO教中學的朋友,他們都不要茵怡幼稚園是什麼學校,沒有聽過,,妳地有無朋友D小朋友在茵怡幼稚園讀,有什麼意見呀?但茵怡幼稚園同德寶給我最大分別是我覺得茵怡D老師比較nice,而德寶就比較商業化D,同我之前參歡過,個學校的印象不錯。但之前有D媽咪話德寶派小學好D,茵怡幼稚園多派什麼學校呢?真的很苦惱

我好像看見茵怡幼稚園沒有外籍老師,妳地有無問過茵怡幼稚園有沒有普通話學呀?

windpuff

真係比你認出添 , 希望interview時你見到我就叫我啦 !我好似有印象你和老公在後面排隊 ,但不是太深.

我今早都有報易澤峰,我報了11月6日上午9:00am, 應該見不到你了. 今早都有很多人排隊 , 但有件事發生令我覺得老師英語水準有些問題 , 事原有位家長應該係英文不好,但佢個女英文名叫 "Shirley"不懂串 ,有位老師幫她填, 好似又係不懂串 , 就問另一位老師 , 該老師就串"Shirely",那老師就照填可也, 我有個衝動想告訴她們串錯字 , 但都係算了, 怕她們不好意思 , 希望只是個別事情啦 . keep in touch

嵐豬仔

你的意見很好 , 其實幼稚園老師有愛心及耐性 , 小朋友學習都快些啦 ! 那些私校學費實在太貴了, 所學的東西不是比人特別多呢 . keep in touch. :wink:

嵐豬仔多謝妳回應

我個囡讀緊保良局易澤峯k1,我個囡返得好開心,現在有外藉老師教英文,亦有老師教普通話,上星期開始有興趣班報名,每星期都有填色的功課要做。

windpuff,
明報出既幼稚園全攻略,今日在寶琳地鐵"七仔"仍有得換,係零食物語對面!

hi
我bb 女亦是報了茵怡幼稚園上午...我約10:00悾去排隊..    

iwff:我看到你....因為我就排在你前幾個,常常看那7個"靚仔"在作什麼,我還以為他們是"黃牛"黨,為後面d人心急

不如我地開主題 for宣道茵怡幼稚園啦,好唔好?
有無人和議?

hi,

我在上星期六都幫我仔仔報了宣道茵怡,但是下午班。

waterlin

你應該排係我前面的,你是否我老公一起排, 你住在那裡呀 ?不如分享下你報茵怡的原因呀 . 我對該校的印象很好.

我和議開個 topic 給宣道茵怡幼稚園 , 等 interview完後再開都未遲 , 好嗎 ?
‹ 上一主題|下一主題