用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 天主教聖保祿小學vs瑪利曼小學
go

天主教聖保祿小學vs瑪利曼小學 [複製鏈接]

王國長老

Re: 天主教聖保祿小學vs瑪利曼小學

跑馬地聖保祿小學應該唔會重建的,因那小學的校舍好耐歷史,仲被列入為香港受保護的建築物。

王國長老

真的無咩辦法,20分都要抽籤,15分抽都無得抽。唔想淋你冷水,但自行分配階段手持15分報Marymount機會可以說是零...
你住12網嗎?是的話二輪中央派位都仲有D機會,好彩的話可能抽中,如果是跨區的,機會好微。

湯媽媽 寫道:
瑪利曼係津小,只有15分,有乜辨法?

王國長老

其實St. Paul’s Convent School (銅鑼灣)同 St. Paul’s Catholic Primary School (跑馬地) 都係由同一個法國修女會-Sisters of St. Paul de Chartres創辦的,當然修女們都是兩邊走的,我地都稱為Paulinians,亦叫對方為Sister School。 St. Paul’s Convent School (Primary section) 是英文小學,學生英文底子好,SPCPS雖是中文小學,但見佢地升中之後是英中,英文一點都不比Convent差喎。
我自己畢左業好鬼耐了,以前我地兩間學校時有join school functions, Convent的女孩多活潑外向,個個滿有自信,而跑馬地St. Paul’s女仔多溫文儒雅,比較純樸。我而家都有幾個朋友的女兒分別就讀於呢兩間小學,感覺上Convent的女孩比較嬌縱、醒目,但不至於無禮貌,而SPCPS的女孩比較乖巧、樸素。
我覺得兩間都是好學校,大家亦不要只看學術上的成績來衡量,我絕對相信,學生除了在書本得到知識外,呢兩間學校一定可以培養出學生良好德行及修養,長遠來說更為重要。
‹ 上一主題|下一主題