用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 好煩, 下星期選那間才對? 聖羅撒 / Maryknoll ...
go

好煩, 下星期選那間才對? 聖羅撒 / Maryknoll [複製鏈接]

好煩, 下星期選那間才對? 聖羅撒 / Maryknoll

如題, 因女兒是聖羅撒K3學生, 如果下星期自選果round選了Maryknoll, 就即是等如放棄了聖羅撒的學位(因校長講明如果唔選回自己本校的話, 到了3rd round都冇情講)!!  而我又覺得我是住在41net, 又拿20分, 應該會一半chance可派到Maryknoll (當然是講彩數啦), 如果是你, 會唔會博一博? 自
Sisly

Re: 好煩, 下星期選那間才對? 聖羅撒 / Maryknoll

Hi Naughty Boy,
如果真係選Maryknoll的話, 而又failed in 1st round, 我會plan 2nd round 第一自願再選返Maryknoll, 第二選聖加(九龍塘), 第三選聖加(九龍城), 之後九龍塘官立.....; 諗就係咁諗, but真係唔係幾敢, 正如Msma所講, 1st round先選聖羅撒, 如失敗的話, 都起有得(倪), 之後再係2nd round選返Maryknoll; 其實我最初的念頭都是這樣的, 但又貪心想博一博, 呢次真係玩死自己!
Sisly

Re: 好煩, 下星期選那間才對? 聖羅撒 / Maryknoll

Hi Bau,

Actually, I've got 20 marks and lived in 41 net.  I just afraid if I choose Maryknoll in 1st round and failed, I will lost my chance at 3rd round in St. Rose (as my daughter is studying in St. Rose now)!
Sisly

Hi DoReMika,

我已一早做哂Research, Maryknoll首輪會offer around 96個學位, 而聖羅撒是74個; 如果我現有一間私校做backup的話, 我就不用考慮地用20分去博Maryknoll; 而聖羅撒係講到明如不選回自已學校, 佢係唔會收返的, 我真係好驚兩頭都唔到岸; 而我老公又唔係好讚同我咁做, 他說博唔過, 寧願1st round聖羅撒唔得先係2rd round博Maryknoll, 冇辦法啦, 正所「進可攻、退可守」!

DoReMika,
其實你同我個case真係一樣的, St. Mary都係一間好多人爭的學校, 亦都係冇20分都入唔到的(in 1st round), 所以你都要好好諗清楚!
Sisly

Hi DoReMika,

我已一早做哂Research, Maryknoll首輪會offer around 96個學位, 而聖羅撒是74個; 如果我現有一間私校做backup的話, 我就不用考慮地用20分去博Maryknoll; 而聖羅撒係講到明如不選回自已學校, 佢係唔會收返的, 我真係好驚兩頭都唔到岸; 而我老公又唔係好讚同我咁做, 他說博唔過, 寧願1st round聖羅撒唔得先係2rd round博Maryknoll, 冇辦法啦, 正所「進可攻、退可守」!

Song,
其實你同我個case真係一樣的, St. Mary都係一間好多人爭的學校, 亦都係冇20
Sisly

Hi Song,

我淨係知道舊年有90幾個St.Rose小朋友可入返小學部, 其他的派去邊就唔知道; 亦都找不到什麼途徑去check, 我估計淨餘的大都是跟返自己屋企校網去分配的, 又或是入了私校.  

你決定報回小學部還是St.Mary?
Sisly

Hi DoReMiKa
End up我都係選擇了聖羅撒(in the 1st round), 都係果句「唔夠膽博」, 怕兩頭唔到岸。 如果派得返的話, For 佢都好, 起碼佢對自己間小學有些小認識, 唔怕陌生, 其實聖羅撒都係一所不錯的學校, 不過要果要compare with Maryknoll, 咁就梗係冇得講啦, 不過相對壓力(for me & for her)都會冇咁大。
Sisly

Hi Tinkerbell,

我都唔知係邊到可看到個Number, 但我係在星期二早上去交Form的, 所以你現時手上個Number應該是update的!

我想問下20分入紙St.Rose, 係唔係多數到實得到
Sisly
‹ 上一主題|下一主題