用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 請問你會選擇34網or40網
go

請問你會選擇34網or40網 [複製鏈接]

請問你會選擇34網or40網

好頭痛, 因兩個網區都只有一兩間比較心儀的學校.

Re: 請問你會選擇34網or40網

有冇人可以俾到意見呀?

You need to tell us your girl or son ?
Which school you prefer????( because 我沒有idea)
Otherwise how can we give you information to compare?   

我都覺睇下係仔仔定女女la.....
40網係咪深水步呀???
因我原本深水址網,但都報左34網了,因深水步最吸引真係英華,但我個又唔係仔,咁諗34網會隱陣d啊,而且到升中時都係睇番小學個地區,咁何文田d學校比較平均d,好就好gel,大家都知道無咩分渣手幾慘了,只靠運氣,萬一第一志願入唔到,深水步就驚d啊...
~~~My dogs Phoebe,Minnie,Ah Bert and Rico~~

多謝兩位媽媽, 我個係仔, 在40網都真係只有英華比較吸引, 而34網又唔知有邊間好, 所以好頭痛.請問兩位媽媽有什麼意見呢, 同埋應該選擇邊幾間學校呢?

I have the same problem : 34 網or 40網 for my son.
Still haven't decided, so haven't handed in the form yet.

I will choose 34 net as there will be more band 1 secondary school than 40 net.
If your child has good performance in primary, he can get in good band 1 secondary school in net 34.

其實34網好似叫"名校網",但老實講對男仔又好似無咩特別著數咁啊~~~
我覺得最主要睇你有冇諗住博英華先啊....如果計過條數唔敢博的話,咁34網雖然無咩特別勁o既小學for男仔,但升中個校網就唔差的,比較平均啊~~~
深水步入到英華就好了,但萬一唔好彩就唔知入到咩學校啊,因呢區多新移民呀....我自己都係因為呢個原因而唔鍾意的啊~
~~~My dogs Phoebe,Minnie,Ah Bert and Rico~~
‹ 上一主題|下一主題