用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 西灣河基灣/北角循道你地簡邊間?
go

西灣河基灣/北角循道你地簡邊間? [複製鏈接]

西灣河基灣/北角循道你地簡邊間?

如題

Re: 西灣河基灣/北角循道你地簡邊間?

我簡西灣河基灣, 仲係剛剛改變主意, 因囝囝與父親今午參觀完學校, 又和校長老師傾過, 感覺好好.

請問有無問西灣河基灣多唔多功課?? 程度深唔深??

o甘如果係, 揀丘佐榮 or 西灣河基灣好呢? (雖然我自己報新基灣有多 5分, 但唔係o甘適合阿仔!) 我唔想揀太多功課的學校呀!
Hei-Hei

我選西灣河基灣, 佢派位當然好過北角循道, 北角循道都派得好好的, 但始終係西灣河基灣好少少, 其實2間都好多功課, 冇話邊間特別少(如果讀 "精英班", 以我所知, 2間都差不多功課), 可能北角循道仲會傳統d, 西灣河基灣比較多元智能, 小朋友思考要著重靈活性, 而老師及校長也很Nice.

我小女剛以後補生入了西灣河基灣,開學日發現有朋友的女兒由北角循道轉來讀二年級,她說循道不是不好,對升中派位基灣稍勝,但她女兒轉校過來時要經筆試19張Paper,所以最好還是在一年級派入或後補考入,因一年級只有口試。

醒目開學勳章

IrisLSK,

,我個囡都係後補生入西灣河基灣,佢讀1C,你個囡呢?

醒目開學勳章

小寶,
咁你揀定味? 我個囡今個星期都開始做功課,我就覺得唔多都ok,仲有佢哋Mon-Thur下午都會有導修課比30mins係學校做功課,所以佢返屋企會有時間溫書。d先生同校長真係好nice嫁。我個囡起初唔習慣,我同班主任傾,班主任都有follow-up。我覺得佢哋d學生開心d,有童眞,我去交後補form同見校長時就成日見到d學生入校務處,d staff對佢哋好好。佢哋學校現在都擴張緊,遲d會大好多,有圖書館、音樂室....,我個囡就跟佢哋學校的海天泳會學游水(其實都係我之前學的先生,但每堂就平$5啦!)   

Xanthe 及各位有子女讀緊西灣河基灣媽咪
0甘請問你地覺得西灣河基灣校風好嗎?

醒目開學勳章

creamy-lanlan,

我覺得OK唔差!

Xanthe,
多謝晒~~ 我稔我都會揀西灣河基灣

Xanthe,

不好意思,因為這幾天沒有上網,沒有回覆。真巧合我的女兒也是1C班,以後可否保持聯絡?你說與班主任傾過,我覺得班主任卓老師好像很cool似的,你是否親自接放學?每一次都是1C最後放的。

請問舊基灣是否不同新基灣一樣谷學生??

多唔多功課呀?? 剛開學, 有默書未??

程度深唔深??

謝謝!
Hei-Hei

Hei Hei,

下星期已開始要默書,默的課文大部份在功課上已寫過多次,功課大約每日三様左右,暫時未feel到催谷的壓力,程度不算太深,尚算OK!

醒目開學勳章

IrisLSK 寫道:
Xanthe,

不好意思,因為這幾天沒有上網,沒有回覆。合真巧我的女兒也是1C班,以後可否保持聯絡?你說與班主任傾過,我覺得班主任卓老師好像很cool似的,你是否親自接放學?每一次都是1C最後放的。

oh ic.. 合真巧!我係打電話比卓老師的,我個囡搭校車,你呢? and pls check pm.

醒目開學勳章

IrisLSK 寫道:
Hei Hei,

下星期已開始要默書,默的課文大部份在功課上已寫過多次,功課大約每日三様左右,暫時未feel到催谷的壓力,程度不算太深,尚算OK!

IrisLSK,
星期四要默中文喎!

Xanthe

I just want to "8", you are living in Shaukeiwan, what the charge of school fee???  Very short distance!

bshirley

[/quote]
oh ic.. 合真巧!我係打電話比卓老師的,我個囡搭校車,你呢? and pls check pm.[/quote]
‹ 上一主題|下一主題