用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 有無沙田區05年升小一家長入o黎傾下..... ...
go

有無沙田區05年升小一家長入o黎傾下..... [複製鏈接]

有無沙田區05年升小一家長入o黎傾下.....

我住馬鞍山,各位沙田友有無心儀小學....

Re: 有無沙田區05年升小一家長入o黎傾下.....

我都係住馬鞍山, 唔知區內那些小學較好?
我個仔06年先升小一. 我唸住多數俾佢出九龍或HK升小學啦, 好似出面多D選擇!
你唸住點?

我會揀馬鞍山主風小學,想問各位媽咪如果第一志願是BAND 1學校咁第二志願是否揀BAND 1定

主風都好似幾好,雨川聽人講都ok學校入面有游池好似幾勁好少有學校自己有游池,而我有個朋友個女四年級想考入雨川,學校話佢個女有科聖經不合格所以唔收佢,都幾嚴緊,其實我好想揀沙田呂明才但好似機會好渺茫,其實我打算第一志願沙呂,第二揀沙田官立,第三主風或循道衛理未定,其實第二志願揀band1同揀band2有乜影向可否教路多謝指教...

版主

我都係住馬安山, 囡囡出年讀小一啦, 我想 報屋企附近的小學, 好似 馬安山主風, 或者 禧年.......   除左這兩間, 就唔知邊間小學好啦........

聽講 馬安山的中學, 沒有一間好的, 唔知係咪呢???

goodmummy 寫道:

版主

我都係住馬安山, 囡囡出年讀小一啦, 我想 報屋企附近的小學, 好似 馬安山主風, 或者 禧年.......   除左這兩間, 就唔知邊間小學好啦........

聽講 馬安山的中學, 沒有一間好的, 唔知係咪呢???

goodmummy 寫道:

我都聽過馬鞍山無好中學所以如仔仔讀中學都唔會係馬鞍山讀,到時才o念,而家小學都未o念掂可能到時有好學校呢,hi...真係好煩,如果香港教育制道好就唔洗咁煩不過我都知係冇可能  :cry:

sandrawsy & goodmummy:

小學是沒分 band 1 or band 2 的。
只有分佔 band 1 的學生的百份率高不高,如一間的 band 1學生超過 50%也算不錯的了,當然是愈高愈好啦!
[img align=left]http://i46.photobucket.com/albums/f119/virgokaren/virgokaren_02.gif[/img]

我也有仔仔的升K.3

在 MOS 讀小學,到升中時,是整個沙田和 MOS 合計。沙田區足己有14所英中,況且現還有6,7 年長,增值中學就黎有,唔好灰心啦!

今期< 親子便利 > 還是 < 學前教育 > 有介紹錦英苑的泰伯小學。

版主

程程媽,

你有邊間心水小學啊

請問禧年小學好不好?聽講06-07年會搬,但唔知搬上午OR下午班.各位仲有無咩心水小學呢??

貓大姐>>

弊!弊!

我暑假,聽很多人會說選你附近的馬主風,你好多對手呀!

無乜!一是梁上,二是保良局!

我個小朋友向靈糧返請問各位媽咪你地d小朋友向邊樹返學...

版主

我都知好多人會選啦......  因為有個舊同事個女9月讀小一, 佢個女第一 選 馬安山主風, 入唔到, 最後入左 禧年.....  我估馬安山主風 都有好多人識.........   

程程媽 寫道:
貓大姐>>

弊!弊!

我暑假,聽很多人會說選你附近的馬主風,你好多對手呀!

無乜!一是梁上,二是保良局!

貓大姐:
請問你舊同事選禧年小學係第幾志願架可否給我地參考一下唔該曬....   

姨甥女是靈糧幼稚園畢業生,去到靈糧小學,佢讀得好好,全級等一。

另有一位叩門轉左聯合道華德小學上午,但就好辛苦,麻麻地!

只看到大家提馬鞍山主風小學 , 但沒人提及馬鞍山循道衛理小學, 馬鞍山循道衛理小學好嗎 ?

kuen ma

版主

因為唔係好熟, 只係在屋企留下見到面問o下, 好似第4,5志願

我表嫂在富寶住, 兩個細路在 禧年返學, 佢話上午班會轉全日, 下午班會搬走, 或者縮班   

她的朋友的兒子在 "循道衛理小學" 讀, 今年升中一, 派唔到原校, 因為佢有一科分數不合升原校的分數 (不是不合格), 佢地話讀書氣氛比較緊張

程媽媽:
你姨甥女向靈糧小學讀甘你知唔知係咪佢果道d課程比教深架,因我聽人講話靈糧小學d學生如一年級會教二年級既課程如此類推所以d小朋友會讀得好辛苦??

貓大姐唔該曬你既幫忙,其實禧年小學好唔好呢比d意見
‹ 上一主題|下一主題