用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 有冇家長考慮比小朋友考直資或私校? 可以分享嗎? ...
樓主: tpmak
go

有冇家長考慮比小朋友考直資或私校? 可以分享嗎? [複製鏈接]

有冇家長考慮比小朋友考直資或私校? 可以分享嗎?
   0    0    0    0

我個女都係15, 不過我認為直資的學校的方向會有新d, 我自己希望個女唔好好似我以前讀書, 死谷, 跟到就好, 跟唔到, 好討厭讀書. 我真係希望個女喜愛學校及讀書. 眼見成班朋友, 得自己一個選這方向, 都有d驚同孤零零, 因為問人都係講d好出名的私校./官津, 希望大家賜教, 賜教.

原帖由 Geni 於 09-3-5 17:56 發表
我覺得, 考直資私校其實不見得比用15分抽學校容易好多, 只係直資私校要O既係"關係"+"運氣"+"實力", 而津校就只有"關係"+"運氣".

O係BK有好多父母都會俾小朋友去考直資私校, 有心的話我提議大家可以多留意呢個小一選 ...

大家有咩心水?
原帖由 winchoy16888 於 09-3-5 18:16 發表
唔該哂:idea: 真係 幾煩我都係15分

Ming2,
我想你係music 方面咁標誌, 你幫兩個女選校的方向就好明朗, 好易找到方向,
我個女之前上過music class, 真係一d都唔鐘意. 我暫時都找不到佢的興趣, 要繼續幫佢找自己的興趣.
原帖由 ming2 於 09-3-6 22:57 發表

tpmak

唔洗擔心...我個心態都係好似你咁..唔想個囡讀死書,死谷完都唔知為乜...所以我揀左一間心儀0既小學俾阿囡讀,大囡宜家讀完一個學期,0岩0岩收左上學期成績表(有成七張紙咁多..),成績表例得好詳細咁...我就幾 ...

培橋, A-school
原帖由 carmankm 於 09-3-6 10:20 發表

PLK CKY, 英華,培橋,你呢?

Ming2,
心靈上及品德的成長對我來說, 比學問更重要.
你兩個女真係有你遺傳! :>
原帖由 ming2 於 09-3-10 20:02 發表

rabbitpiggy

冇K2 report card冇問題架..只要小朋友面試時表現得好,一樣會被取錄架...我兩個囡囡就連k2上學期0既report都冇,一樣都被取錄啦...所以呢一方面係唔需要擔心0既..

至於學校有咩吸引到我,我諗除左音樂 ...

rabbitpiggy,
20日有家長會, 你可以參加聽下.

ming2,
我想問音小點樣著重音樂?
原帖由 rabbitpiggy 於 09-3-12 08:35 發表

ming2

yes, 完全正確.

我仲有一個問題, 我想問下音小是否傳統教學或是活動教學呢? 紀律方是否是很嚴呢? 是否經常會受罰, 什麼罰企呀, 罰抄呀等等 ...

嘩, 真係好掛住你, 我以為你忙到唔記得我.
大家都有時問起你.   遲d我地可能係小朋友攪小型生日聚會, 另外3月27日有空嗎?食dinner.
原帖由 dianachau 於 09-3-12 18:21 發表
tp,
我好耐無上來啦, 你點呀, 得閑pm我啦

Ming2,
我知道音小係好學校, 只是我對music 真係唔多掂, 而且又要番工, 我冇信心可以follow佢地.
原帖由 ming2 於 09-3-12 17:03 發表

其實對於其他學科何謂"不足"呢??我自己就唔係好清楚"不足"0既定義...不過在我而言,佢地都有課外活動堂,亦有art, PE 堂,呢d對我黎講都已經足夠架啦.....當然如果你係想你小朋友參加咩學界運動會/游水比賽,而又有出 ...

CC 轉了幼稚園, 禮賢, 唔錯. 好近你母校!
你打算比Eden 讀邊間小學?
原帖由 dianachau 於 09-3-16 13:47 發表
我都好掛住你地, 成班c9出來食飯好開心呢
而家終於無咁忙, (其實晚上多咗會要開, 不過唔以之前上堂咁一上就成十點先返到屋企) 每星期都係上一晚課, 同埋開始做research, 希望準時出年年中埋單, 同亞仔一齊讀小學 :si ...

我有兩個朋友小朋友分別讀兩校, 如其名, 音小較全面, 宣小只是其一一項學習必要原素.

原帖由 金毛B媽 於 09-3-18 12:30 發表

音小, 同宣小都出名音樂科好好, 請問2間比較, 有咩意見呢 ?

如果之前係根德園讀, 就唔覺係壓力大, 不過如果好似我個女咁, 就亞媽有d壓力. 我好lazy, 又唔識教女.
原帖由 ming2 於 09-3-18 17:14 發表

我都有學生係宣小讀,宣小係功課上壓力一定比音小大(個人覺得),而且佢地好似鋼琴係唔當一樣樂器計架...如果樂器個科學得唔好(考試唔好)係會影響全科成績架... ...

ming2,
你都已經識, 唔駛靠學校.
雖然個女唔多有興趣音樂, 但佢參加的音樂興趣班上了半年, 我都係決定比埋佢完成. 可能下半年會好d.
原帖由 ming2 於 09-3-18 17:15 發表

小一至小三 0既學費係包左32堂單對單樂器課,summer就應該要再俾錢學(if want to keep on learning during summer holiday)

咁樣, 如果真係冇音樂細胞天份, 真係麻煩d.
原帖由 ming2 於 09-3-18 19:25 發表

你指宣小??我讀宣小個學生咪就係之前讀根德架LOR...佢跟我學鋼琴,係學校學長號,由於長號成績唔好,所以拉低晒全科0既成績,迫住要停左學琴,攪好個長號先呀... ...

Rabbitpiggy, Ming2
你地真係好好, 比咁多資料, 對於我來說, 真係好有用,
謝謝!
原帖由 rabbitpiggy 於 09-3-24 11:50 發表

如果我沒有搞錯, 音小主要是中文教學的, 小一時英文和數學是英文, 其他都是中文,  但校長一再强調他們著重兩文三語的

音中是英文中學.

所以好似會在小學階段逐步把其他科目改為英文. ...

除了直資, 仲有邊間私校, 你地認為都可以考慮?
‹ 上一主題|下一主題