用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 買小提琴, 邊隻牌子好?
樓主: cheapbombom
go

買小提琴, 邊隻牌子好? [複製鏈接]

我全職私人教授鋼琴和小提琴﹐最近也收了幾個九至十歲才開始學小提琴的﹐但他們會比起年紀小的小朋友學得更認真﹐理解能力又更高﹐進度也十分好。

原帖由 YYLYY 於 10-7-31 13:12 發表
Hello, 各位好!

小兒今年10years才開始開小提琴, 會不會太遲? 主要我是想佢當1門興趣去學習, 不用太大壓力, 所以我幫佢報左香港兒童弦樂團, 剛剛收到通知取綠左。故現在想問下各位, 我應該在團隊團購,還是到Ming2 所 ...

我覺得完全初學的話﹐不用花費太多﹐可以買個幾百蚊的學生琴﹐甚至看看有沒有親戚/朋友/同學仔的舊琴不要/讓出﹐學到三四級(開始多拉高把位)﹐如果孩子一直表現出持續的興趣﹐及保持穩定的練習﹐才換個更好的琴。

我自己的二三級學生﹐好多都係用人地用過的舊琴/自己買個幾百蚊的學生琴﹐幾位資質不一樣的學生﹐歷屆比賽同樣連番奪冠﹐考試也都是distinction。我覺得﹐提昇學生的技巧和演奏能力﹐比起用什麼琴﹐更為重要及值得思索。

原帖由 YYLYY 於 10-7-31 21:46 發表
Hi, omygoosh,

咁你會suggest我仔買咩琴用?

初學的話﹐其實無0羊所謂。我叫我d學生和家長﹐買最平的就可以了﹐不用傷腦筋。

原帖由 tautaub 於 11-10-10 13:14 發表
初學, 粵華既學生琴好嗎?

70蚊 6 隻O既琴? 哈哈...有機會真係要見識下﹗

一般家長都只會去附近商場裡的琴行選購小提琴﹔我會建議他們買最便宜的便可以了。

原帖由 ilovethiscow 於 11-10-17 23:38 發表
如果你有用過70蚊 6 隻O既琴 你就知道... 平都要有個限度~~~

首先﹐找個合適/有口碑的小提琴導師﹐導師自然會建議買怎樣的琴﹐什麼配件﹐什麼琴書﹐如何督促孩子在家裡練習﹐等等。

六歲是很適合開始學習小提琴的年齡啊﹗祝您孩子有一個好的開始。

原帖由 fallenstar023 於 11-10-26 22:22 發表
各位mami,

我個小朋友六歲, 佢突然同我講話想學小提琴, 起初我覺得佢只係玩玩下講下笑...今日經過琴行佢又叫我入去問下課程又主動問個哥哥比個小提琴佢試下...之後佢話感覺好舒服好想學...哥哥話佢要用1/2琴...咁我 ...

真係好離譜

原帖由 ilovethiscow 於 11-10-18 23:24 發表
果個 弦準... 有其中一隻... 一tune 就斷左.....

木紋是 燒上去的...

我見70 蚊 人仔.... 咪買返黎 睇下囉...

我送哂俾人做禮物....啦... 同佢地講左.. 係壞琴...

我在淘寶網買的

今次去上海樂器展都有見到... ...

將軍澳線地鐵站上蓋﹐您會考慮嗎?

原帖由 fallenstar023 於 11-10-27 08:33 發表
我真係一小頭煙...你有冇好提意

時間方面都幾難夾﹐不過您可以參考下其他資料先﹐大家適合的話再試下夾。

原帖由 fallenstar023 於 11-10-27 22:02 發表
都得...咩時間?學費+琴?你可pm我...
‹ 上一主題|下一主題