用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 岩岩收到聖嘉勒收我個女電話,讀唔讀好?? ...
樓主: sanlocama
go

岩岩收到聖嘉勒收我個女電話,讀唔讀好?? [複製鏈接]

St.Clare's同Good Hope我交左留位,等緊DGS同聖心,DGS收就當然讀DGS,如果唔係我會揀St.Clare's,聖心唔諗.

初初有諗,佢係第一個收我個女,所以立即去留位,因為驚之後無學校收,但之後有幾間收左,比較下覺得St.Clare's好D,所以都係揀佢

原帖由 fatpooh 於 08-12-16 13:29 發表

點解唔諗GH呀 ?

交通真係一個好大問題,因為始終6年時間,日日要咁長途返學小朋友好辛苦,好容易影響學習,聖心要聖誕後至有結果

原帖由 sanlocama 於 08-12-16 13:56 發表
依家好緊張!想讀又想唔讀,因交通唔係咁方便,要轉車,我係九龍住,車費都好貴.但間學校都聽聞口碑都ok,不過如果有聖心同dgs又收咁點好.哈哈哈(幻想緊)

...

你去返小學一覽St.Clare's個板睇裡面有St.Clare's校車資料,我睇過不過唔記得左係邊個post到有 ,不過我諗要差不多開學至清楚校車路線點安排
原帖由 WMH05 於 08-12-16 14:22 發表
Comparing Good Hope and St Clare, which school has higher academic level?  How about the English standard?

I know St Clare's school bus has a stop at IFC.  Do you know when the school bus goes to IFC ...

但咁遠要自己湊返學放學會好辛苦,如果打風落雨個小朋友同大人都好慘,因為個書包都唔輕.

原帖由 sanlocama 於 08-12-18 11:00 發表
今日發現左原來屋企附近有部巴士直達學校附近,可以20~25分鐘到學校,交通車程上暫時解決左.
不過自己好似好衰咁,又想等埋明天dgs收唔收,如果收就唔去交留位費,直接讀dgs,如果唔收就去讀scps,我係唔係好衰呀 ...

我諗學生好叻個D叫獎學金,未必間間都有,而學費津貼個D應該要經過入息審查,因為如果個個mami話因為個小朋友要出去學好多野而無錢交學費而個個都申請學費津貼咁政府同學校未好唔掂,因為而家個個小朋友都好多野學 ,不過到你讀左小學你未必有咁多時間去學其他野,起碼星期一至五返全日放學返到屋企都成4,5點,要做功課同溫書都無哂時間. 讀得私校就預左要拎一筆錢出黎,咁米唯有放棄某些課外活動,始終讀書緊要D,如果負擔唔到咁多唯有放棄D無咁重要的. 又唔可以講到有冇回報,子女係自己,生得佢出就有責任供書教學,我都放好多時間同金錢比個女,但我又冇諗過要佢回報或供樓好過 ,我只希望佢大個做個正值有用的人,養得起自己就ok,唔好等屋企養

原帖由 sanlocama 於 08-12-18 11:06 發表
想問下其他家長,私校係咪有d學費津貼,是不是要學生好叻先申請到,或還是係一些獎學金???
因我個月仲有學其他課外活動,每樣活動都唔平,我想都好多媽咪都同我一樣每月開支都好大.
有時都想將d錢去供層樓仲有 好回報.:mo ...

中產階層係最慘 一定無減學費,因為你地有錢

原帖由 sanlocama 於 08-12-18 12:23 發表
係呀!自己湊返學係一個大問題,因仲有另一個係九龍讀,所以頭痛緊,因東一個,西一個,但st clare又好過另一個讀緊果間,而呀女話最鐘意,其他唔鐘意,因去in時,佢話有好多玩具玩,所以就話要讀,所以做媽咪都好頭痛,而學費津 ...

比我再諗諗先 ,真係好難揀

原帖由 bird-bird 於 08-12-18 12:36 發表

如果你揀St. Clare's, 咁就唔會係Good Hope 見到你啦, 因為我隻小豬只係得GH收咋....

請問多唔多功課?係米好多會响學校做左?另一個學期幾多次測驗?thank you

原帖由 manming3 於 08-12-22 15:46 發表
我女兒現就讀聖嘉勒小一,她很喜歡上學。老師、校長和員工都很好。她以往就讀維多利亞幼稚園,我也曾擔心她是否能適應傳統小學的生活。現在過了半個學期,她學會了祈禱,尤其安慰的,是她很喜歡學習,功課方面,她都能應付到。默 ...

thank you, 因為我聽人話每日有成6,7樣功課加一年6次測驗加3次考試,所以想知究竟係米?你可唔可以話比我知

原帖由 manming3 於 08-12-23 17:21 發表
功課都幾多,大約3-4樣啦‧測驗每年4次,考試2次,默書(中及英)每星期1次‧

即係4測兩考,咁都放心D,因為書就日日都會溫,但如果好似某D學校一個學期都成4-5次評估我覺得對小朋友同家長都太大壓力,每日都要迫個小朋友因為評估/測驗而去記住D野咁唔健康.
重想問學校講英文風氣好唔好?數學係米英文教?thank you

原帖由 manming3 於 08-12-24 09:15 發表
但我個女由開學至今只有2次測驗,嚟緊1月份就考試。其實我覺得考試測驗多都好嘅,等小朋友習慣温習,每次範圍亦唔會太。呢種模式幾適合囡囡,因為佢學嘢好快,但有惰性,自己又不主動學習,所以,St Clare's 很適合囡囡這種性 ...

好睇小朋友的程序同興趣,而且我知法文都唔計分,未必個個小朋友都會溫,我就覺得比小朋友唔駛錢學多樣語言不知幾好

原帖由 Sindy 於 08-12-27 00:13 發表

乜有法文堂呀,朋友個女讀完都唔識法文

係比左學費,但我當唔駛錢 ,唔係間間都比學費有其他語言學(英文/普通話之外),而且又唔計學分,家長又可以可埋一份,學到米學,學唔到米唔學,有St.Clare's家長PM過我話佢同個女一齊學都ok,個女D法文重叻過佢,唔計學分米當興趣班law ,唔駛咁認真 個女資質好又有興趣米當識多一樣野,無興趣米由佢

原帖由 Sindy 於 08-12-28 16:52 發表

呢度有個阿媽對呢度既法文堂有comment架.....不過唔記得正確佢點形容...............希望呢位阿媽/爸再比意見啦

唔駛錢?邊有免費午餐架?有比學費架

哇!當然唔係因為有法文學而去讀啦!!三千蚊學費又唔算貴,好多私校都差不多,佢已經算係平學費的一間,如果係因為有法文而比個女去果間學校讀書咁個家長諗野都好有問題 ,人地學校有法文學係唔另收你錢只係一個額外比你學多一樣野,咁又點可以話係因為比左學費問題呢,學法文同學費幾多係兩回事,我唔會因為有法文學而比個女去揀St.Clare's, 而係喜歡佢地學校而揀,更加唔會覺得比3千幾學費係要包埋學法文 ,其他學校有興趣班學野都大部分要收錢,咁人地而家唔另收錢又唔計學分咁何樂而不為 ,比學費返學係學基本知識,我無諗過學費要包其他興趣班,所以我又無諗學費其中的2千蚊係比黎學法文 ,我只係諗間學校又幾好喎唔駛$有得學法文連家長都可以去學校學,讀得私校就預左每個月最小拎4,5千出黎(學費,校車....)

原帖由 Sindy 於 08-12-29 00:59 發表

比多成二千蚊,出去邊度都搵到學啦... ,個家長大概話,如果因為佢有法文學而去讀,就會有小小失望

各有所好,我就覺得以英文小學黎講3千蚊學費就真係好平,好似聖心返半日都要2千幾重要係中文小學,所以只要你鐘意間學校的話無論佢幾錢學費你都會覺得抵,如果你唔鐘意間學校就算佢唔駛錢你都唔會揀.平過St.Clare's有幾間,但貴過佢的有大把,咁就要睇佢係米你杯茶

原帖由 Sindy 於 08-12-29 03:20 發表

我唔覺得佢抵呀,求其up幾間學費都平過佢,spc, 真光,聖心

我覺得羊毛出自羊身上......呢幾間學費平過佢

唔知呢,因為我知佢地出名英文程度好,反而我朋友個女讀聖心佢話雖然英文係讀高一級,但佢好後悔當初St.Clare's收佢個女但佢揀左聖心,因為佢同朋友個女比(讀St.Clare's)D英文真係差好遠喎,人地個女講到滿口英文好好(佢屋企無用英文溝通),但自己個女D英文好差要同佢補,佢睇返大家的英文書其實差不多,不過個朋友同佢講因為St.Clare's要小朋友用英文溝通,同老師講野都要用英文,所以佢地係時常都用到英文,我又真係無聽過有人話St.Clare's英文唔好,通常一講St.Clare's D人就話佢地英文好過好多學校,教到D小朋友好有禮貌,我都親身感受過,我去佢地學校問野,D小朋友見到我會同我微笑用英文打招呼,所以我覺得間學校3千學費一D都唔貴.佢地咁多課本要用英文我諗佢地英文程度唔會差得去邊,英文唔好咁好多堂都唔明老師講咩,我其實睇過聖心, Good Hope, St.Clare's的書單, 3間的書都差不多,只係St.Clare's用的英文課本多D, 不過我知上到5,6年級其他兩間有D都會轉用英文課本,咁我寧願早D比個女習慣用英文課本,唯一介意係佢地校舍真的有點破舊.
不過最攪笑係剛聖誕節我個女同我朋友個女一齊玩,佢已經係聖心二年級,因為我個女英文都ok,好多時會用英文同人溝通,我朋友個女一路玩一路走出黎問佢阿媽D英文字點解,我個女講緊咩,但我個女講D英文真係好淺,好多單字我個女識但佢唔識,真係令我大開眼界,讀高一級英文但程度係咁,可能佢個女真係比較差,我朋友話佢個女成績係中間個堆.學校好多小朋友要出黎補/學英文(唔知係因為課本高一級定係覺得英文唔好)我朋友都預備另外比個女去學英文會話,至於Good Hope英文係米好過St.Clare's我就唔知. 如果讀聖心私校我寧願讀佢地津校,起碼我知佢地普通話唔差,成績同私校差不多.

原帖由 Sindy 於 08-12-29 11:16 發表

如果係因為佢係英文小學而讀佢,會更加失望,中文小學英文程度都高過佢:)

咁又唔係,各有所好姐,你鍾意間學校的話覺得佢咩都好,唔鍾意的話唔駛錢都唔會讀,好似我唔係好鍾意聖心,我老公鍾意咁.

原帖由 Sindy 於 08-12-29 12:29 發表

講到呢度為止,唔想比人話我針住St.Clare's, hahaha

普通幼稚園,唔係名幼稚園黎.

原帖由 kkmoremore 於 08-12-29 13:58 發表
BBR,

請問你個女讀邊間幼稚園o架?
‹ 上一主題|下一主題