用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 有冇舊年面試過 SPCS 的學生或家長可以分享經驗? ...
go

有冇舊年面試過 SPCS 的學生或家長可以分享經驗?

面試的過程是怎樣?

謝謝!

原帖由 ksnghk 於 08-12-15 19:25 發表
面試的過程是怎樣?

謝謝!

小朋友會被分配成不同顏色的組別,在班房內等候,然後會被安排單獨進入班房present你的中文book reports,然後再回班房等入另一間房present 英文book reports。(中英文次序可能調轉)

等的時候小朋友會有video睇,可能要填form。

如果無整PowerPoint,會唔會好蝕底?!

住張紙就敢講得唔得?

原帖由 Ms.ChanChan 於 08-12-15 19:53 發表

小朋友會被分配成不同顏色的組別,在班房內等候,然後會被安排單獨進入班房present你的中文book reports,然後再回班房等入另一間房present 英文book reports。(中英文次序可能調轉)

等的時候小朋友會有video睇,可能要填 ...

Ms. ChanChan

Ms. Chan Chan,

Besides Book report, will have group discussion or not, what kind of questions they will ask, mainly about the book report or not.

Do you know which kind of student they like to choose, quite, active ?

Sorry for so many questions, thanks

原帖由 ksnghk 於 08-12-15 21:10 發表
如果無整PowerPoint,會唔會好蝕底?!

住張紙就敢講得唔得?

好難講,無統計過上年係咪有做powerpoint著數些! 不過如果低著頭望著紙讀我諗印象分點都輸蝕,其實唔用powerpoint用其他形式都得架窩只要present得好...我覺得咋!

原帖由 salina0817 於 08-12-15 23:16 發表
Ms. Chan Chan,

Besides Book report, will have group discussion or not, what kind of questions they will ask, mainly about the book report or not.

Do you know which kind of student they like to choos ...

上年無group discussion,其他問題都係圍繞book reports 和其他普通問題 (例如 自我介紹,平時喜歡看什麼書) 無特別深奧問題o窩!

邊類型學生...真係唔知,不過不能太沉靜o卦?太沉靜收你都要諗諗是否適合入讀啦! 因為好難溶入佢地個culture囉!

Ms ChanChan,

For the questions, they will ask regarding the comments on news such as H5N1, tourist stay in Thailand etc.

thanks

原帖由 salina0817 於 08-12-16 14:17 發表

For the questions, they will ask regarding the comments on news such as H5N1, tourist stay in Thailand etc.

thanks

上年好似無這些時事問題,我覺得預備下不妨,其實睇報紙和新聞唔係淨係為interview...若真係問時事問題真係無得捉題目o架o窩! 平常心啦!

Thanks ! Hope my daughter perform well in the interview. It is because it is not under our control. I really feel pressure and tired for the games. I really hope that she can get a seat in SPCS so she can enjoy rest of her P6 school life, no need to worry for exam, interview etc.

原帖由 Ms.ChanChan 於 08-12-16 10:58 發表

好難講,無統計過上年係咪有做powerpoint著數些! 不過如果低著頭望著紙讀我諗印象分點都輸蝕,其實唔用powerpoint用其他形式都得架窩只要present得好...我覺得咋! ...

你好,Ms Chan Chan
看過你很多帖子,多謝和我們分享,小女今個星期六interview 啦,請問會否問家長問題,而且會問什麼呢?非常緊張呀我

回覆 10# Ms.ChanChan 的文章

中文book reports 和英文book reports (是不是要自己預備) , 因為信上沒有說明要做任何預備

原帖由 EMILY03 於 09-12-16 04:33 PM 發表
中文book reports 和英文book reports (是不是要自己預備) , 因為信上沒有說明要做任何預備

你有無攪錯左學校, st. paul ...都有好幾間架!

原帖由 Ms.ChanChan 於 08-12-16 02:33 PM 發表

上年好似無這些時事問題,我覺得預備下不妨,其實睇報紙和新聞唔係淨係為interview...若真係問時事問題真係無得捉題目o架o窩! 平常心啦!

Thanks Ms.ChanChan, 希望今年與往年interview型式一樣, 但平常心真的的難, 女兒就平常, 但家長就...

女兒是否已成功入讀SPCC, 學校生活愉快嗎?

在第1次interview, 主要集中於book report, 記住一定要bring with the story book.  舊年我見有d人用 story broad- (好似廣告公司做presention 果d), 有d用畫紙, 無攞住野果d我諗佢地用 power point.

不過我想提的是小朋友前一晚一定要好夠訓, 而且要食早餐, 舊年差不多1:30 先放晒人. 阿女出到黎好嚇人, 累得要死.

仲有係web submit 個d資料最好有一份copy, 方便小朋友在interview day 果日有好多都係類似的問題會比小朋友自己再填, 費時前後不對.

rr

醒目開學勳章

原帖由 天瑜 於 09-12-17 23:44 發表
Hi rr,

2) 您所提及1:30PM才完結的意思即是整個interview過程用了幾多小時呢?  (因為我囡囡interview 時間是1pm - 3:30pm)

我女都係呢個時間...

醒目開學勳章

原帖由 天瑜 於 09-12-17 23:44 發表
Hi rr,

請賜教。

1) 請問是否一次過發表完兩本英文book report 才開始問題?

2) 您所提及1:30PM才完結的意思,是否比指定時間更長?  (因為我囡囡interview 時間是1pm - 3:30pm)

3) 家長有沒有等候區呢? 或者可否陪 ...

剛問完阿女, 希望可以答到你的問題.

1) 一入學校先分色分組line up, 夠鐘有人同佢地上班室等, 入去自下video, 派name tag, 同表俾佢下地填, 跟住輪侯到另一房外再等, 有人會話佢知中文定英文先,  記住中文用中文 greeting (早晨), 英文用英文, 入到去老師先問下d 日常問題, 即你幫佢文e-profile 果d內容.  再叫小朋友自己pick 1本做presentation. 完成1科後, 再去第2間房又等, 跟住再去另1科, 都只係pick 其中一本present.  

當時老師自己睇 powerpoint , 阿女伙無得對住講, 佢只可以跟page 內容自己講. 然後老師都有問下果本書d問題.  

q2) 即over-run,我送完阿女去, 走左返屋企, 當時一早連圖書館都未開, 都唔知去邊.  

q3) 好似有家長係garden 果度等, 但不如出去出面行下好d.

以上是舊年的, 唔知今年有無變, 可能有d唔同, 我記得舊年係全部人都上午同一時間, 而且好似成3-4 hour ar .

rr

醒目開學勳章