用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際英文幼稚園 對於ST. CAT 的行政及英文以外的培養如何? 現ST CAT家長 ...
go

對於ST. CAT 的行政及英文以外的培養如何? 現ST CAT家長請進 [複製鏈接]

今日去了樂基國際班面試, st. cat. 英普已收了, 雖然已經決定一定先留下st. cat 的位, 但如果樂基都收, 不知如何取捨? 所以想大家可以分享一下:
1. 為何樂基沒有st. cat 出名?
2. st. cat 的學校行政如何?
3. st. cat 對於英文以外, 即是數學、德育、表達能力、學術、音樂方面的培養好不好, 有何COMMENTS?
   1    0    0    0

我個人當初揀sc, 係佢九龍新界不論遠近都有校車到, 名氣又搭夠....

k1學足成年都無咩功課, 又未教寫字, 淨係畫線條...朋友d細路讀kv, pre-school, 眼見人地寫a-z, 1-10, 我個囡都淨係聯線...

到k2, 開始學寫字, 佢地教中文字都有自己一套, 我非常滿意, 亞囡認字同寫字都掌握得好好, 証明學寫字真係唔使急....每個月英文有4weeks plan, 中文都有每月份既學習報告; 數亦會明確列出學左d 咩, mental要佢地記d咩.....on top 每個fri派手冊有清楚列明每星期上至各科下至體能兒歌勞作做左d咩; 溫習週前每科再各自出範圍, 個別評估亦再有溫習範圍同日期時間, 家長只要跟足指示, 您會極清楚小朋友學左d咩, 要溫習d咩, 時間如何配合等等...短短幾個月追晒人地一年學既野, 仲可以超越人地添 ~ 我個friend仲話教k1小朋友寫字真係好勞氣, 所以我覺得真係唔使咁早學寫字.....

家下k3, 嘩, 中文追得得人驚, 但亞囡都仲handle到, 英文閱讀能力亦非常好, 今年仲要認識埋中文字部首....

由k1既不滿, 到今日非常滿意, 我絶對方心推介此校給其他人 ~ 最值得一讚係佢地既行政 ~ 真係一流.....相信好多外界家長担心地方少又多班小朋友上小息音樂堂等資源分配既問題 (因我以前都担心這些嘛) ~ 我之所以話佢地既行政做得好, 係因為佢地可以將每一班既小息茶點音樂國語中英數堂時間作出不同既編配,  每次只會同時最多得兩班小朋友係操場玩耍(雅息士道校舍如是), 既可控制人流同聲浪, 一舉兩得.....講緊一個campus有好多班架!!! 編排得一d都唔亂喎, 您估易咩!

開學有個別年級家長講座, 講解課程編排, 亦有升學講座等....仲有秋季旅行, 開放日 (只限本校生), 家長義工活動, 兩個月一次生日party.....etc.

個囡從來唔使補英文, 但學校提供既國語課程略為不足, 您最好自己出去補....

我地當年無英普班, 家下又唔知佢地英普班run成點喎....

其他家長有無補充???

樂基, 雖然我都有朋友個囡讀 (同我個囡一樣大), 但人地學校我唔方便作評論, 您係樂基嗰邊問人la....

希望幫到您地....

原帖由 joeyxlma 於 08-12-7 15:33 發表
今日去了樂基國際班面試, st. cat. 英普已收了, 雖然已經決定一定先留下st. cat 的位, 但如果樂基都收, 不知如何取捨? 所以想大家可以分享一下:
1. 為何樂基沒有st. cat 出名?
2. st. cat 的學校行政如何?
3. st. ca ...

原帖由 meowross 於 08-12-8 16:08 發表
我個人當初揀sc, 係佢九龍新界不論遠近都有校車到, 名氣又搭夠....

k1學足成年都無咩功課, 又未教寫字, 淨係畫線條...朋友d細路讀kv, pre-school, 眼見人地寫a-z, 1-10, 我個囡都淨係聯線...

到k2, 開始學寫字, 佢 ...

請問你囡囡現在讀哪間(哪類)小學?

Thanks so much for your explanation. Now I can 放心。 My son will be in PM E/C class at Essex Road.

原帖由 meowross 於 08-12-8 16:08 發表

到k2, 開始學寫字, 佢 ...

首先多謝meowross的分享!

另外,我也有些問題,都希望大家可以分享吓!多謝!

唔知SC的老師(雅息士道校舍)有冇愛心呢?又會唔會定時都打電話同你傾吓小朋友的情況,特別係剛剛開學時,會唔會多些主動聯絡你呢?學校裏的職員及老師是否友善,會唔會高傲(因名校)?

For英粵班,係唔係K1先有英文外藉老師做班主任呢?k2-k3就得粵語老師呢?

For成績,會唔會排名次呢?

多謝!!

"又會唔會定時都打電話同你傾吓小朋友的情況,特別係剛剛開學時,會唔會多些主動聯絡你呢?" ~ 好似sc d 老師普遍都唔會咁做, 除非您既小朋友有特別問題, 否則無人call 您! 但亦聽過有個別老師會咁早, 但我個囡未試過lor....so far 佢k1個老師都好nice, k2嗰個都惡架, 今年k3嗰個直頭激c 我, 嚴都c.......但通常呢d惡既老師都做左好多年, 所以有少少似我地嗰個年代既方法....有好有唔好, 唔好在佢地惡, 好在佢地有經驗 (因好多學校d新老師實在新得滯唔識教), 同據我e家個老師講, k3係要咁? 當佢地p1咁train??? so far 亞囡又ok 喎, 問佢佢都鍾意老師喎?!

基本上每個老師既處理方法都唔同, 睇您遇到d 咩人, 好唔好彩....

亞囡就超鍾意d 厠所嬸嬸, 佢地好nice 架!

原帖由 mandy1003 於 08-12-9 11:51 發表
首先多謝meowross的分享!

另外,我也有些問題,都希望大家可以分享吓!多謝!

唔知SC的老師(雅息士道校舍)有冇愛心呢?又會唔會定時都打電話同你傾吓小朋友的情況,特別係剛剛開學時,會唔會多些主動聯絡你呢?學校裏的職員及老師是否 ...

我個囡出年先讀小一, 佢好好彩, 好多學校都收左佢, + 下仲未決定讀開心定傳統....因佢睇嚟兩番都ok?! 要再觀察多陣......

原帖由 qingbb 於 08-12-8 16:24 發表

請問你囡囡現在讀哪間(哪類)小學?

Meowross - Thanks very very much for your thorough and detailed explanation!

SC is my 1st choice (will study K1 EC am at Essex Cresent) but I really don't know how good it is until now!!

Thanks again for sharing.

DEAR ALL

THANKS FOR YOUR SHARING.
JUST WANTED TO KNOW MORE ON THE GIRLS GO TO WHICH PRIMARY SCHOOLS?
‹ 上一主題|下一主題