用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 漢華中學(小學部) 09年小一家长交流下
go

09年小一家长交流下 [複製鏈接]

原帖由 TIN821 於 08-12-4 08:35 發表
吓, 得咁少人炸~~我住係柴灣頭, 可能都會搭校車,不過要睇下佢條路線點行, 如果尾站接柴灣學生就ok, 如果第1站要上車就要唸下lu~

TIN821

上次我係學校門口等個仔拎番D野....咁岩主任係門口....所以傾左幾句....我都有問今年收生情況點呀, 佢答今年 OK 仲 reject 左十幾個....重質唔重量.

Hi 各位 09年小一 mami

溫馨提示, 如各下小朋友喜歡游泳而又想入校隊, 可在暑假時操下.  

"來年度的九月或十月將會有第二次泳隊選拔給一年級的學生及未有參與是次選拔的同學."~ 多謝支持!

吳副校長退休..... 而新副校長都是性吳.   在7月頭學校有舉行家長會...那晚新/舊 副校長交接.

新副校長比我感覺都好NICE ...... 她說很認同我們的學校理念....她會緊加深化各樣, 以小朋友為本開始....等等,  看起來很積極.

小班與大班...各有好處, 但本人較喜歡小班..... 老師與學生可較多時間在課上溝通, 答問, 教學....等等!  (老師唔駛改咁大量功課,測試卷..等 就會多D 時間照顧學生需要 )  

上年我的小朋友P1 初初都是只有21-22, 但到了第2個學期已經多了23-24.   今年升P2 每班又多了人.  (每班好似有26個) (在上年年尾時....閒談時有問過主任 09年收生P1情況...她說現收生都會揀過...當時她說都有幾個不收, 不會因小人而收得太濫.)

原帖由 hellobaby 於 09-8-16 23:01 發表
我的儿子是在1A班.
你们知道为甚么副校长转了人?
你们对新校长感觉如何?
总感觉收生人数好像太少了! 每班都不足二十人.

係呀..... 所以可以向新副校長反應一下.....她都有說很喜歡聽家長意見.

其實我小朋友讀漢華...身邊既人都唔太like 這間學校, 一來話係新校, 又話係左派, 又話唔夠深, 又話英文唔好, 又話係中中 (但中學依家都開始有英文班).                              

小朋友已讀了一年.... 他自己很喜歡上學, 而講英文/普通話都有進步.... 起碼會自動波...比起以前...唔很講已經大不同了.   (好多教學專家都講學習語言 是由 "聽, 講, 讀, 寫", 這方面學校做得好好), 真的係很感謝老師及校長, 他們製造了一個很好的語言環境給小朋友!   

本人認同新校係會有好多要改善空間... 見學校仍努力中.   希望將來我們的學校會多些人認同!

(講樣好消息你聽, 老師話今年中學收生很好呀!)

原帖由 hellobaby 於 09-8-18 00:36 發表
hoichun,
多谢你的分享, 我也觉得新副校长好像很NICE, 并较ENERGETIC.

我不是太担心小班或大班, 而是有点失望, 好像认识和认同的人相对少, 当然希望生气多啲....或者我们要努力PROMOTE 吓这所学校啦....

...

HI jj825

你都多D上黎講多D 學校 OR 高年級既野分享下.....thx!

原帖由 jj825fung 於 09-9-4 16:47 發表
好歡迎你地加入漢華的大家庭,希望以後我地可以多D分享。

哈! 我仔上年班主任係張老師, 初初我仔都有講張老師好惡..... 但過左一段時間後.  我再問佢 鐘唔鐘意張老師....我仔答話鐘意...我問點解? (事關你之前話過張老師好惡wor)... 張老師係小息時會同我地玩, 我唔開心時佢會斗我開心.....所以鐘意她,  張老師惡都係想教好我地! ..... d 小朋友有時都係好搞笑!   

今日 ECA 堂...我仔話有導師黎試範 圍棋 ...我仔仔試玩左, 佢話好好玩!  你地小朋友有冇試玩呀!

原帖由 hellobaby 於 09-9-11 14:11 發表
上咗学都有两星期, 你个仔有无同你讲系学校开无开心,
我个仔就话一半(开心)一半(唔开心), 佢话老师都很恶(尤其张老师), 但有时佢又话老师叫佢地"安静", "QUIET PLEASE", "SO NOISY", 佢话P1A 是全校公认最顽皮, 很好 ...

hi hellobaby

分組討論...我唔知 p1 有冇....我問我仔佢話唔記得 (只係講有時要圍圈坐...要做咩咩咁), 所以黎緊....副校長會見每班(下午茶聚) 都會問下呢個問題!

之於坐位....今年我仔仔都話同上年一樣 係分組坐....唔係一行行坐.

原帖由 hellobaby 於 09-9-12 00:08 發表
有啊! 我个仔佢话答问题并拿了礼物(一把间尺), 佢话都几好玩.

hoichun, 我想问吓你觉唔觉得学校方针唔同咗啊?  好象不是活动教学?  之前观课, 佢地都是小组坐(如品字型), 我个仔话现在是一行行坐, 另外又唔见佢有甚 ...

聽到你仔仔咁 講...都鄧你開心.

今日我仔仔都講---->哎! 今日學校既午飯係佢至愛....冇得返去食!  真係唔好!   我聽完都想笑出黎....

原帖由 hellobaby 於 09-9-15 21:12 發表
今天打风, 仔仔不用上课, 他说不高兴因为不能回校.
这是自幼稚园以来, 第一次他说喜欢上学. 不愿待在家中.
真的很安慰啦

我个仔话又换咗位, 是U型坐, 并说最钟意是多多老师喔 ...

有嫁, 因全校都放早....BUT 你可以打去學校 confirm!

原帖由 hellobaby 於 09-9-18 23:01 發表
学校话九月三十日会放早, 11时30分放学, 请问有没有校车送小朋友回家呢? 是不是要亲自去接?

hi jj825fung

今日同副校長茶座完!

~學校既 website 會有新野.   中/英對照,  會放多d 學校生活相片, 短片, ...... 等等係 新website.

~午飯時會播古典音樂(之前都有), 另會有播些時事新聞比學生聽.

~午飯後會分輪流可到圖書館 或 電腦室 或 操場玩耍.

~加強 GROUP WORK / 功課質素
~今年新加既普通話音樂劇, 是由演藝學院派導師來教!
~英文音樂劇, 都是給專業導師來教

~NET TEACHER (1星期/3日) -1day phonic,
                                      - 1day writing/
                                                         - 1 day   story / talking

~MR DAVID 提議係學校搞個 english cafe...到時歡迎各家長做義工. (Mr David--->校長講之前教過 st.paul co-ed...所以好有經驗)

~校園電視台會搞一隊 英文/普通話 組... (唔係好記做d咩...遲d 新website 都會講)

~圖書館, 今年會有個 中學老師帶領小朋友 學怎樣看中文圖書 , 看完後要做 d 咩...咁.  而英文圖書由 net teacher 教番.

~副校長講遲 D 會派一張叫 '十全十美' 報告上面會有小朋友係學校既行為表現, 但亦請家長們填回小朋友在家裡的行為表現給學校.  家校合作(除學業成績外)更可改善小朋友品德...等!  (此報告會定期給家長及要覆回學校)

~校長講會邀請中文大學咩教授提供 通識料意見 (會觀課)

~明年可能會更改學校時間表為配合新改動.

以上既野....新 website 都會有.

因副校長每班都會約見....而我暫時記到咁多... .如有其他家長有去茶座...希望到來分享!

~看來副校長都很積極.

~提外話 $1300/月學費有咁既野..都算係咁, 因校長講每年 補貼 學生ECA 活動 都要成幾十萬.

原帖由 jj825fung 於 09-9-21 17:45 發表
Hi 各位,

我沒有出值 "副校長茶座", 請問各位有什麼資料分享, 因現在轉了新校長都唔知有什麼改變呢?

謝謝!

「祖國之光---海陸空軍備模型文化藝術展」

於10 月9 日(周五)至11 日(周日)假香港小西灣富欣道3 號漢華中學展覽。期望通過展示祖國軍
隊現代化建設的嶄新面貌,體現國家科技發展的巨大成就,從而加深社會各界尤其是青少年的
國家觀念和民族意識。

現誠邀 閣下和你的親友出席此活動。你們的蒞臨定能使展覽倍添光彩!
活動詳情如下:

1、開幕禮
日期時間︰2009 年10 月10 日(星期六)上午10 時正
地期時點︰香港柴灣區小西灣富欣道3 號漢華中學
主禮嘉賓︰ 中央駐港聯絡辦港島工作部副部長劉林先生、立法會議員葉國謙 GBS 太
平紳士、東區民政事務助理專員謝凌駿先生、東區區議會副主席鍾樹根
BBS 太平紳士、香港東區各界協會會長曾向群區議員MH

2、展覽
日期及時間︰2009 年10 月10 日至11 日上午10 時至下午8 時正
地 點︰香港柴灣區小西灣富欣道 3 號漢華中學

3、播放 “和平使命” 軍事演習紀錄片
播出時間︰10 月10 日至11 日上午10 時至下午8 時
(每隔1.5 小時重複播放)

地出時點︰香港柴灣區小西灣富欣道3 號漢華中學
參加者可獲贈送精美場刊及小禮物一份。

小一同學仔你地派番哂d評估卷未呀? 聽講小一d野深左唔知係唔係呢!

小二份英文測試卷有成9張....但d圖同d字都較大, 我估若縮番細d字同圖 ....會同出面d 學校差唔多5-6張掛.

十一月三日東區小學校際游泳比賽, 今年我地第一年參賽都有奪金牌!  真係要恭喜果位小朋友....

份卷學校收番.... 我d記性有限, 好似有 閱讀理解, 作句, ....等等 我就唔覺得太深 .

中文百達通 既 配詞馬拉松~~~請大家勇躍參加!!!!

原帖由 Carol88Chan 於 09-11-11 14:41 發表
呢兩日都派番評估D卷,亞囝成績都唔錯,有D科都可以攞到滿分,比我預期的要好。我覺得評估D卷都唔算深,如果平時上堂留心,同埋肯吓溫書,攞100分都唔難。但係我就唔知舊年小一的卷,所以唔知今年算唔算深。

哇~~小二英文科有成9 ...
‹ 上一主題|下一主題