用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 漢華中學(小學部) 09年小一家长交流下
樓主: hellobaby
go

09年小一家长交流下 [複製鏈接]

原帖由 Carol88Chan 於 09-6-9 13:54 發表
Thank you! 我會係星期六去註冊。

我都係星期六去

回覆 1# hellobaby 的文章

终于註册, 并订校服

[quote]原帖由 hellobaby 於 09-6-15 15:36 發表
终于註册, 并订校服 [/quote各位:
請問你們有否參加漢華的暑期活動?我之前報左名, 5知會5會取消呢?

原帖由 TIN821 於 09-6-23 20:31 發表
請問你們有否參加漢華的暑期活動?我之前報左名, 5知會5會取消呢? ...

我没有参加, 可能你要致电问一问啦!

原帖由 hellobaby 於 09-6-29 10:38 發表

我没有参加, 可能你要致电问一问啦!
謝謝您! 是真的取消了, 真失望, 本想亞女可以習慣一下

提醒一下, 明天要回校交购书单
在这, 也想问一下, 你们订了校车未? 要几时订和交钱? 自动转帐FORM 又是几时交啊?

購買新書及校車

如果今天沒有到校買書,可自行到書店買,職員說灣仔店比較齊全,最好盡早購買,如果店內沒有可預訂。

至於校車就要在7月30日前報名及入數,資料於校車通告上。

Hi 各位 09年小一 mami

溫馨提示, 如各下小朋友喜歡游泳而又想入校隊, 可在暑假時操下.  

"來年度的九月或十月將會有第二次泳隊選拔給一年級的學生及未有參與是次選拔的同學."~ 多謝支持!

唔該晒,原來學校有泳隊,我囝囝都好鐘意游水,而家都學緊游水,我一定會比佢試吓。

原帖由 hoichun 於 09-7-18 11:03 發表
Hi 各位 09年小一 mami

溫馨提示, 如各下小朋友喜歡游泳而又想入校隊, 可在暑假時操下.  

"來年度的九月或十月將會有第二次泳隊選拔給一年級的學生及未有參與是次選拔的同學."~ 多謝支持!

...

原帖由 linglongma 於 09-7-7 16:28 發表
如果今天沒有到校買書,可自行到書店買,職員說灣仔店比較齊全,最好盡早購買,如果店內沒有可預訂。

至於校車就要在7月30日前報名及入數,資料於校車通告上。 ...
您好呀!  請問 8/15 的小一家長會係咪 2:00-4:00pm 呀?

原帖由 TIN821 於 09-8-13 08:13 發表
您好呀!  請問 8/15 的小一家長會係咪 2:00-4:00pm 呀?

應該係2:30至3:30,剛剛我個仔既班主任打嚟,話我個仔係讀1B班。

原帖由 Carol88Chan 於 09-8-14 14:22 發表

應該係2:30至3:30,剛剛我個仔既班主任打嚟,話我個仔係讀1B班。
您好!我女也是 1B班啊~有機會認識一下吧

原帖由 TIN821 於 09-8-15 08:21 發表
您好!我女也是 1B班啊~有機會認識一下吧

太好了,我哋應該有機會見面呢!

我的儿子是在1A班.
你们知道为甚么副校长转了人?
你们对新校长感觉如何?
总感觉收生人数好像太少了! 每班都不足二十人.

吳副校長退休..... 而新副校長都是性吳.   在7月頭學校有舉行家長會...那晚新/舊 副校長交接.

新副校長比我感覺都好NICE ...... 她說很認同我們的學校理念....她會緊加深化各樣, 以小朋友為本開始....等等,  看起來很積極.

小班與大班...各有好處, 但本人較喜歡小班..... 老師與學生可較多時間在課上溝通, 答問, 教學....等等!  (老師唔駛改咁大量功課,測試卷..等 就會多D 時間照顧學生需要 )  

上年我的小朋友P1 初初都是只有21-22, 但到了第2個學期已經多了23-24.   今年升P2 每班又多了人.  (每班好似有26個) (在上年年尾時....閒談時有問過主任 09年收生P1情況...她說現收生都會揀過...當時她說都有幾個不收, 不會因小人而收得太濫.)

原帖由 hellobaby 於 09-8-16 23:01 發表
我的儿子是在1A班.
你们知道为甚么副校长转了人?
你们对新校长感觉如何?
总感觉收生人数好像太少了! 每班都不足二十人.

hoichun,
多谢你的分享, 我也觉得新副校长好像很NICE, 并较ENERGETIC.

我不是太担心小班或大班, 而是有点失望, 好像认识和认同的人相对少, 当然希望生气多啲....或者我们要努力PROMOTE 吓这所学校啦....

原帖由 hoichun 於 09-8-17 20:51 發表
吳副校長退休..... 而新副校長都是性吳.   在7月頭學校有舉行家長會...那晚新/舊 副校長交接.

新副校長比我感覺都好NICE ...... 她說很認同我們的學校理念....她會緊加深化各樣, 以小朋友為本開始....等等,  看起來 ...

係呀..... 所以可以向新副校長反應一下.....她都有說很喜歡聽家長意見.

其實我小朋友讀漢華...身邊既人都唔太like 這間學校, 一來話係新校, 又話係左派, 又話唔夠深, 又話英文唔好, 又話係中中 (但中學依家都開始有英文班).                              

小朋友已讀了一年.... 他自己很喜歡上學, 而講英文/普通話都有進步.... 起碼會自動波...比起以前...唔很講已經大不同了.   (好多教學專家都講學習語言 是由 "聽, 講, 讀, 寫", 這方面學校做得好好), 真的係很感謝老師及校長, 他們製造了一個很好的語言環境給小朋友!   

本人認同新校係會有好多要改善空間... 見學校仍努力中.   希望將來我們的學校會多些人認同!

(講樣好消息你聽, 老師話今年中學收生很好呀!)

原帖由 hellobaby 於 09-8-18 00:36 發表
hoichun,
多谢你的分享, 我也觉得新副校长好像很NICE, 并较ENERGETIC.

我不是太担心小班或大班, 而是有点失望, 好像认识和认同的人相对少, 当然希望生气多啲....或者我们要努力PROMOTE 吓这所学校啦....

...

听你说, 汉华的语言环境真不差, 这正是我最想儿子学习的地方.
我觉得汉华太新, 很多家长都不认识, 如果我们能多讲一些, 让多些家长了解这所学校, 他们也可以有多个CHOICE嘛!
多些学生,多些生气, 多些意见, 学校也会办得更好吧?

原帖由 hoichun 於 09-8-18 17:29 發表
係呀..... 所以可以向新副校長反應一下.....她都有說很喜歡聽家長意見.

其實我小朋友讀漢華...身邊既人都唔太like 這間學校, 一來話係新校, 又話係左派, 又話唔夠深, 又話英文唔好, 又話係中中 (但中學依家都開始有 ...

原帖由 Carol88Chan 於 09-8-15 09:40 發表

太好了,我哋應該有機會見面呢!
您好!  您們於適應週會返幾多日呢?  我打算返 2日, 因為不想請太多假呢

我请咗假, 应该会每天倍他的. 你会去那几天呢?

原帖由 TIN821 於 09-8-20 08:12 發表
您好!  您們於適應週會返幾多日呢?  我打算返 2日, 因為不想請太多假呢
‹ 上一主題|下一主題