用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

崇真 or 民生

請各位給些意見, Thanks

祟真....好似無咁辛苦

原帖由 bulls 於 08-11-27 20:05 發表
請各位給些意見, Thanks

當年我也是培正,民生及崇真三選一,論名氣前兩間係好過崇真,但到最後一刻我還是決定揀崇真,當年作這決定時屋企人及朋友都反對,
但我覺得中英文是工具科,是學好其他科目的工具,而崇真的語言環境,是三間中最好的,我自己英文不好沒法自己教,所以揀崇真,貪夠多外籍老師,
現在我的小朋友k2,他講英文非常有信心,在街上見到外籍遊客也會主動向對方講英文,簡單的對答已能應付自如...
若你也想小孩有好的外語根底,不妨揀崇真,
若擔心小學及中學派位不理想,則可揀民生,因為可直升,不過聽聞民生小學功課非常繁重,唔係個個頂得順,而且民生教學比較傳統,循規蹈矩的小孩比較啱

catfish2008, 請問你的小朋友是國際班還是主流班? 主流班學生的英文會否不及國際班?

原帖由 miutang 於 08-12-1 15:15 發表
catfish2008, 請問你的小朋友是國際班還是主流班? 主流班學生的英文會否不及國際班?

不一定啦! 其實都要睇家長點教個小朋友, 同埋屋企有冇提供語境比個小朋友講英文。

例如: 國際班小朋友係學校講英文&普通話, 但回到家中只講廣東話同睇中文電視。

而主流班既小朋友每日係學校聽完小小英文, 其餘廣東話之外, 但返到屋企就係要講英文+睇英文電視。

以上兩種小朋友好難比較究竟佢既英文係學校幫佢定係屋企幫佢。不如先問下你自己, 你會提供邊類型既語境比你小朋友先啦!

P.S. 我家兩隻小鬼都係後者, 英文都唔錯。而老師教既拼音, 佢地都學得好好。因此睇到唔識既字, 都會試讀出黎架。

原帖由 miutang 於 08-12-1 15:15 發表

我的小朋友係主流班,佢k1時每個星期返4日英語樂園,1日返其他興趣班,持續了一年,他已學了很多英文生字,但都淨係識講單字,未識講英文句子,直至依家k2由11月開始識講句子
佢响屋企我地係全程講廣東話,無講英文的,也很少看dvd或電視,間中會播學校派的英文童謠cd

想问-下

您好,
想问-下你的小朋友是讀主流,入国時是否一早決定?  考K1是難不難?-般考什么呢?
Thank you

can you email the school info for me

cccccccccccccccccccccccccccccccccccc