用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 港大同學會小學 港大同學會小學家長 (2) 26/11/2008-30/08/2009 ...
樓主: iwff
go

港大同學會小學家長 (2) 26/11/2008-30/08/2009 [複製鏈接]

醒目開學勳章 王國長老

係呀, 今晚照常舉行, yeah!!
不過一切都好趕, 星期3政府宣佈, 我地即晚傾, 得一日時間準備! 我地班義工話, 攪到好似擺酒咁, 要寫晒rundown, 好多野都要分工, 臨時"班馬"搵人幫手, 今次真係唔慌唔"招呼唔到"呀

醒目開學勳章 王國長老

哈, 咁情況, 又打風, 又停課, 暫時決定咁..........想唔努力d call人都唔得啦
我走喇, 返去砌chair , 今晚見!
原帖由 iwff 於 09-6-26 11:04 AM 發表
Kookoo/Charlotte_mom,

係呀! 我都收到電話confirm 人數, pta 真係打電話去每個參加的家長confirm, 真係唔話得。希望今晚大家開心見到成果。

iwff

醒目開學勳章 王國長老

真係要寫個"服"字
睇返學校網頁(小一申請), 發現原來真係schedule左9月26及27日interview, 咁28號似乎真係假期了

原帖由 KooKoo 於 09-6-29 11:49 AM 發表

iwff, 放學後去又幾麻煩嘅, 不過, 我有咁諗法..... , 唔知9月28日學校會唔會放假, 因為我係跟舊年推算估計, 舊年9月最後一個星期一咪係小一入學interview後嘅學校假期, 你睇番個校曆, 希望我冇估錯 ...

醒目開學勳章 王國長老

我女舊年都要做錄音(估唔到部古董錄音機仲有用, 呵!)
9月派返黎, 我女好開心即刻打俾我, 話老師寫"發音準確, 聲線甜美, 扮極了"
我聽到一頭霧水.........咩叫扮極了呀........佢於是用普通話讀啦, 至知原來老師寫"棒極了", 我個女唔識讀, 夾硬拼個廣東音出黎
原帖由 KooKoo 於 09-7-1 10:45 PM 發表

iwff, 都係係番內聯網內 -> 學習天地 -> 再揀 中文科/english/數學科/常識科, 出晒啦, 都唔係好多咋, 仲少過停課功課 , 係中文科要做多少少, 就係要錄音, 錄佢地讀嘅拼音, 跟住開學帶返學校交畀2年級中文老 ...

醒目開學勳章 王國長老

應該係不嬲都唔多
原帖由 iwff 於 09-7-2 11:13 AM 發表
Kookoo,

我真係大懞呀, 唔記得有內聯網比功課這回事, 仲停留緊係hard copy階段 。我已睇了功課,又真係唔算多,要錄音都幾得意喎。

Charlotte_mom,

我仔仔仲未變聲,佢都聲音甜美架,但唔知音準唔準,應該好過我 ...

醒目開學勳章 王國長老

好彩我醒, 考完試已經塞左個環保袋俾女女, 叫佢"好自為之", 所以都清左好多野返屋企
原帖由 iwff 於 09-7-6 10:00 AM 發表
Kookoo,

你問左話返我知。係呀那朝早好多野整, 我朋友上星期六幫讀六年班的囡囡取成績及執locker, 佢拎埋一個小朋友去旅行的手拉行理箱(小型個隻呢), 結果封完滿哂個行理箱, 我都要帶定幾個袋了。

iwff

...

醒目開學勳章 王國長老

哈, 我地p3有考試, 派晒卷返黎, "驚嚇"日子已過, 心中有數 , 唔怕唔怕
原帖由 iwff 於 09-7-6 05:06 PM 發表
Kookoo,

嘩! 你想未放暑假就做哂d功課呀? 其餘時間做咩野呀? 不過又真係唔太多功課做的。

我會8月17-21號去北海道旅行, 已報了團。但我同仔仔講睇下佢今次成績怎樣才考慮會否去旅行。

iwff

...

醒目開學勳章 王國長老

唔係, 你都知老師效率幾高啦, 停課前已派返晒喇
原帖由 KooKoo 於 09-7-6 06:32 PM 發表

charlotte_mom, 啲試卷係咪寄去屋企呀? 上星期五都收到個叠通告

醒目開學勳章 王國長老

好問題 ! 唔識答(唔記得之前點填tim)
原帖由 KooKoo 於 09-7-7 11:26 AM 發表
我有個問題請教, 校車報名表和購買書單上嘅班別和學號, 應該點填? 填1年級 or 2年級? 2年級係咪真係原班上, 學號都一樣, 學校都冇正式通知, 唔係好敢填 ...

醒目開學勳章 王國長老

我試過7月尾去北海道, 夜晚都涼涼地, 尢其係浸溫泉, 小朋友剥光豬走出走入好易凍親, 我果團就有小朋友病住落東京, 病住返香港
記住帶多件衫, 同叫你老公小心睇住仔仔唔好亂黎
原帖由 iwff 於 09-7-7 02:11 PM 發表
Kookoo,

其實自由行輕鬆d的, 不過我老公冇時間plan, 我又係懶去plan, 所以跟團(東瀛遊)5天, 行程都幾輕鬆的, 老公只係想relax下, 我未去過北海道所以都好期待, 仔仔係未知架。

iwff

...

醒目開學勳章 王國長老

我女之前都清左兩轉, 但都載滿一個大背囊
見到佢d爛鬼勞作(真係擺到甩頭甩骨的), 叫佢唔好拎, 死都要拎返屋企
我執好晒喇, 原來48支木顏色一大盒, 水彩一大盒, marker連筆筒一大個, magazine holder2個, 嘩, 拎屎我!
原帖由 iwff 於 09-7-13 11:48 AM 發表
Kookoo,

我已睇哂d folder了, 要掉的都掉了, 不過都要keep住好多野, 等小二開學後再清多一次。阿仔班相好靚, 不過唔人齊, 有同學當日冇返。下年學期尾一定要阿仔自己清哂d locker物品, 減輕負擔呀!

iwff ...

醒目開學勳章 王國長老

學校唔著重計分數, 不過有時家長工作太忙, 真係太少時候照顧功課, 亦有人會搵輔導班, 不過唔係傳統學校果種, 同上次爭2分就叫晒救命果d
學校老師應該有d係合約形式的, 完左約有變動都好平常, 今年有幾個老師走左

醒目開學勳章 王國長老

應該係上午了, 下午係簡介會呀
你可以打去學校問清楚時間

mummy_jen
學期尾有幾個老師走左, 今年會有replacement
原帖由 EmilyMami 於 09-8-10 10:31 AM 發表
各位媽咪:
請問8月22日的新生日是上午還是下午啊,找不到通告了。

謝謝!

醒目開學勳章 王國長老

課外活動多數平日, 亦有d星期六例如童軍, 樂器班, pingpong校隊等
當然join唔join就完全optional喇
原帖由 h20471120 於 09-8-17 05:34 PM 發表
請問一下星期六有冇課外活動要返呢 ?

醒目開學勳章 王國長老

上星期六返左去聽簡介會, 第一次聽到官方數字, 應該大家都會有興趣
上年小六126個學生, 106個升上hkugac, 另外16個去左其他英中, 4個去左中中
‹ 上一主題|下一主題