用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 港大同學會小學 港大同學會小學家長 (2) 26/11/2008-30/08/2009 ...
樓主: iwff
go

港大同學會小學家長 (2) 26/11/2008-30/08/2009 [複製鏈接]

iwff,
我個份就: 好明顯係阿媽教, 罪過罪過...
我都好鐘意聽小朋友佢地傾電話, 佢地d互動好鬼可愛。

其實去邊間小學, 都難保不會遇到一兩個較會動手動腳的學生, 最重要是小朋友學會應變的方法。
我女女都投訴過在校車俾某同學搣, 我想對方可能只是想撩女女玩, 並非心存惡意。 但女女之後情緒反應很大, 很容易便哭和常常逃避, 我才把她那陣子的經歷告訴班主任 - 也不是想投訴別人啦。 不過一天之內, 老師們便和那同學說了, 對方還寫了一張卡向女女道歉, 我覺得很不好意思。 班主任對我說, 遇到這些事, 他們是會即時處理的, 不希望小朋友怕了上學。
原帖由 luzhk 於 09-3-31 16:28 發表
Oh, thank you a lot!

my email address is [email protected]

我昨天從一位家長口中聽到,有個同學2年級的哥哥(不是港小的),在校車上比高年級同學打,聽落有d驚.....

...

我都想, 不過公司d野做唔哂, 唔敢請假。你地可以去到嘅返黎講下.

放學時間和ELA係唔係照常?

我又去左台灣幾天,  真係幾鐘意呢個地方。

由於這次不是跟團, 又要探親, 囡囡有很多機會用國語和別人溝通, 想不到佢那麼多話, 雖然仲有好多發音和用詞要執, 人地又ok明佢講乜, 都幾老懷安慰。佢英文都可以有咁上下就好啦。

糟了, 掛住玩, 還有很多功課未做, 這次假期都幾多功課要家長指引。

iwff,
我呢次都係飛起老公, 同屋企人+囡囡去旅行, 都ok架。老公自由幾左日, 佢應該都好開心。

唔會, 其實我地有叫佢去, 係佢自己唔想去。

原帖由 KooKoo 於 09-4-16 09:18 發表
hello, 早晨呀, 今日放完假要返工lu, 咁iwff你有冇放工呀? tomdog, 唔同你老公去, 佢會唔會有怨言, 話你地走晒, 唔陪佢 :)

iwff,
囡囡都交唔齊Easter Holiday Homework, 都係因為我, 臨急臨忙找Magnet又搵唔到, 昨晚終於俾我找到, 但佢話老師已經收哂, 唔駛交啦喎。

我無諗第一日就show & tell, 所以沒有放那件東西入佢書包。 佢話因為無帶, 所以無份, 但又唔駛再帶啦喎,  係唔係架?

我都覺得學校個summer camp好吸引,  但結果都無係報到, 始終個schedule都幾困身, 不過我都會join屋企附近小型補習社的 Half Day Summer Camp, 再加其他活動。

EMB終於出左足5年直資小學的comprehensive review: reporthttp://www.edb.gov.hk/index.aspx?langno=2&nodeID=7281

我由2008年頭問EMB幾時有GT的comprehensive review report睇(佢07年尾做assessment), 足足一年零五個月先至公佈。男拔卻極快速, 今年1月做, 現在即有。

上星期五晚, 我們到大學會堂欣賞了學校第五屆的週年音樂會, 由小一至中學的都有份表演, 節目很豐富, (也有點長 ), 壓軸表演是百人管樂合奏-女女最期待的"波兒", 和特別送校長的auld lang syne。原來學校已組成很多隊不同的band, 也是很難得。

Mr. Kent識中文? 係就真係估佢唔到.

一年級常識科上學期基本上和課本上的範圍差不多, 不過主要沿用學校的教材。下學期開始研究磁石, 引伸到四大發明,  尋晚見女女research緊中國古建築的構築, 唔知遲d會唔會砌d structures 出黎呢? 我覺得老師係教緊同學用唔同方法去學習: 聽同學的簡報, take notes, 問問題的方法...等等。

KooKoo, 你認得我真係好野, 我應該肥左好多。我覺得上星期五晚的講座好正, 絕對拍得住大結局 (我都無睇, 開頭仲唔明大家做乜笑"人生有幾多個十年", 呵呵!)。 黃成榮博士本身有一對17和19歲的子女, 所以分享的很多都是佢親身的經驗和體會, 好好笑但又好有啟發性。 我都好有興趣再找黃博士的著作看看。

Dear bblaw,
HKUGAPS is a Chinese primary school. The subjects you enquire about are mainly taught in Cantonese.

Without any tool of measurement, I can’t really comment on English Level; there are always some very advanced students, and some who needs a bit more help. But I think the school has some advantage over common local Chinese schools; its curriculum really train students to become “communicators”, i.e. students are used to speaking out since P1.

My girl used to go to a bilingual kindergarten, but this is the first year that she’s become so comfortable with speaking English in class. (Thanks to her loving English teacher too). Though there’s a lot of work ahead, I think it’s been a pleasant start.

small cc,
我都好鐘意台灣啊, 今年去左兩次, 你來自邊區呢? 第日去玩真係要請教下地膽。
我有時都喜歡同女女講國語, 因為國語比廣東話斯文d, 惡極有限.

星期天帶女女去公園玩, 那裡的小朋友比平時少很多。女女多數留在家做功課同玩, 佢都開始覺得有d悶。

囡囡本來就想跟我去, 昨晚check email, 原來Mrs Lewis會走, 很不捨得啊, 所以我更決定帶埋囡囡去了。

小一升小二是同班的, 小一班主任如無意外也是跟上小二的。
‹ 上一主題|下一主題