用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 港大同學會小學 港大同學會小學家長 (2) 26/11/2008-30/08/2009 ...
樓主: iwff
go

港大同學會小學家長 (2) 26/11/2008-30/08/2009 [複製鏈接]

祝各位

牛年
"身體健康,心想事成"!
小朋友 "身體健康, 學業進步"!

原帖由 TSLiu 於 09-1-23 09:35 發表
祝各位

牛年
"身體健康,心想事成"!
小朋友 "身體健康, 學業進步"!  

我都祝大家 ~ 新年快樂, 事事如意, 龍馬精神, 小朋友精乖伶俐, 聽聽話話, 身體健康!

各位媽媽:

我都祝大家身體健康, 萬事勝意, 心想事成。大人就工作愉快, 小朋友就學業進步!

醒目開學勳章 王國長老

雖然遲左d
我都祝各位工作愉快, 身體健康, 小朋友聽教聽話醒醒目目
我盆水仙呢2日終於都開花喇(雖然成paul蔥咁長), 你地呢?

原帖由 iwff 於 09-1-23 10:54 AM 發表
各位媽媽:

我都祝大家身體健康, 萬事勝意, 心想事成。大人就工作愉快, 小朋友就學業進步!

我終於可以上番網lu , 祝 開工大吉!

醒目開學勳章 王國長老

可喜可賀! 可喜可賀!
原帖由 TomDog 於 09-2-2 06:16 PM 發表
我終於可以上番網lu , 祝 開工大吉!

今日先返工, 今朝好多野都未跟完, lunch 完再跟過 , 你地小朋友今朝有冇唔肯起身呀? 好彩, 我仔今朝冇扭, 唔係又要同佢嘈

tomdog, 恭喜你可以上番呢個網, 我早前都試過入唔到, 幾愁呀, 希望唔好再block啦

charlotte_mom, 好耐冇見你入黎啦

KooKoo,
我也是, 放完大假, 不情不願地返回公司, 驀然發現個位同地下都係堆滿"快勞",  路都行唔到,  無辦法唔即刻回魂, 搏命做做做。

新年我去了台灣幾天, 太多人了, 感覺不是很盡興。下次去應自由行, 最好撇埋老公和女女。

Tomdog,

原來你新年去了台灣玩呀, 真係開心了, 我都喜歡自由行, 但要放低老公同仔就難d了。

這兩天仔仔起床都不是太難, 可能是天氣冇咁凍啦。佢每天都話要做運動, 他好著緊那個運動計劃。

明天阿仔會上小型網球(可以運動了), Tomdog, 你囡囡好似上學期上完, 她說開心嗎? 要否預備什麼?

iwff

原帖由 TomDog 於 09-2-4 18:29 發表
KooKoo,
我也是, 放完大假, 不情不願地返回公司, 驀然發現個位同地下都係堆滿"快勞",  路都行唔到,  無辦法唔即刻回魂, 搏命做做做。

新年我去了台灣幾天, 太多人了, 感覺不是很盡興。下次去應自由行, 最好撇埋老 ...

iwff,
開頭女女comment唔錯架, 不過年尾開始佢有點容易焦慮的毛病, 變得好驚上這個課。佢今早宣稱佢已好番哂了, 希望都真係啦。

Tomdog,

你囡囡咁得意既, 希望佢真係冇事啦! 你有冇問佢焦慮什麼, 點解驚上小型網球呀? 咁囡囡第二階段會上什麼活動呀, 之前阿仔上趣味數學好開心, 因為隔一堂就有IQ遊戲玩具派, 小朋友收到真開心。

iwff

原帖由 TomDog 於 09-2-5 11:31 發表
iwff,
開頭女女comment唔錯架, 不過年尾開始佢有點容易焦慮的毛病, 變得好驚上這個課。佢今早宣稱佢已好番哂了, 希望都真係啦。

我都祝大家身体健康, 萬事如意!

想問大家, 今個月我見唔到intranet有報閱讀數量, 我仲未報一月份, 但notice上寫要9/2前交,可以o係邊度找到?

TSLiu,
原來你先生都有返學校幫手, 咁我知佢係邊個
我提議個遊戲名叫"愛拼才會贏", 其他媽咪好有創意, 將個"才"字改成"財"字, 幾特別
o固日見d小朋友玩得好開心, 我地係最多禮物o既攤位, 好受歡迎
你先生有幫我同仔仔影相, 可否send比我? pls check PM

YipYip,

閱讀數量我已報了, 都係好似以前咁係內聯網-資源熱點-問卷中報數量, 會唔會學校提早cut了呀, 你send email 問下學校啦。

我仔仔那天新春party都取了好多小禮物回家好開心, 多謝義工家長的付出。

那盆水仙頭正在開花, 不過就不斷傾斜生長。

iwff

原帖由 YipYip 於 09-2-5 15:07 發表
我都祝大家身体健康, 萬事如意!

想問大家, 今個月我見唔到intranet有報閱讀數量, 我仲未報一月份, 但notice上寫要9/2前交,可以o係邊度找到?

TSLiu,
原來你先生都有返學校幫手, 咁我知佢係邊個
我提議個遊戲名叫"愛 ...

原帖由 iwff 於 09-2-5 15:20 發表
YipYip,

閱讀數量我已報了, 都係好似以前咁係內聯網-資源熱點-問卷中報數量, 會唔會學校提早cut了呀, 你send email 問下學校啦。

我仔仔那天新春party都取了好多小禮物回家好開心, 多謝義工家長的付出。

那盆水仙 ...

hello yipyip, 個日我仔都玩得好開心, 佢仲食晒所有win 番黎嘅糖

iwff, 我地棵水仙係前日掉左啦, 有好多都未開花, 但已彎腰"dup"晒頭, 用膠紙都救唔番

昨日我仔終於嘗試到去靜思區嘅滋味, 有一樣假期功課冇帶, 其實係我累佢 , 我以為今日先交(因視藝今日先有堂), 點知要昨日交左先

Kookoo,

我棵水仙頭都唔會擺好耐的了, 有升前dup的生長。

之前阿仔視藝科的老師係網上冇寫功課幾時交, 我都會以為係有堂先交的, 我同視藝科老師傾過電話表達了意見, 老師之後每次都有係網上寫清楚交功課的日期了。

唔緊要啦, 6年小學生活總有機會去靜思室的 ,我仔仔被罰過後都會警覺些要帶齊功課, 我之前都有怪責自己的, 因為阿仔試過放了功課放係書包(佢係唔係都擺的), 我見冇堂就抽返起份功課, 因而被罰。但再想清楚, 不如同阿仔一起學習執書包啦, 如果唔肯定要交, 帶埋返學都冇問題的。

iwff

原帖由 KooKoo 於 09-2-5 15:38 發表

hello yipyip, 個日我仔都玩得好開心, 佢仲食晒所有win 番黎嘅糖

iwff, 我地棵水仙係前日掉左啦, 有好多都未開花, 但已彎腰"dup"晒頭, 用膠紙都救唔番

昨日我仔終於嘗試到去靜思區嘅滋味, 有 ...

原帖由 iwff 於 09-2-5 15:55 發表
Kookoo,

我棵水仙頭都唔會擺好耐的了, 有升前dup的生長。

之前阿仔視藝科的老師係網上冇寫功課幾時交, 我都會以為係有堂先交的, 我同視藝科老師傾過電話表達了意見, 老師之後每次都有係網上寫清楚交功課的日期了。 ...

iwff, 我都係咁樣, 以為冇堂就懶好咁秋出黎, 點知就累佢冇交, 昨晚叫佢執書包, 佢第一樣就係執視藝功課先 , 仲有一樣我地初頭諗唔知係咪得佢一個罰, 唔敢再提, 今朝佢自己係度講, 希望今日唔好去靜思區, 咁我先再問佢, 昨日係咪得你一個去, 佢話唔係, 仲逐個數畀我聽有邊幾個都要去, 唉...放完個長假, 就搞成咁.... , 不過下次放復活節都係唔好鬆懈

醒目開學勳章 王國長老

點解paul paul水仙頭都歪晒既
我果paul都係, 一舊好正, 一舊60度角打斜, 好彩搵d石仔責住都勉強可以
我仲勁呀, 差d以為星期一開學.......上星期日晚, 我至風聲鶴唳, 叫女女對功課, 對對下佢打開本手冊話........聽日唔駛返學wor!
原帖由 KooKoo 於 09-2-5 04:47 PM 發表

iwff, 我都係咁樣, 以為冇堂就懶好咁秋出黎, 點知就累佢冇交, 昨晚叫佢執書包, 佢第一樣就係執視藝功課先 , 仲有一樣我地初頭諗唔知係咪得佢一個罰, 唔敢再提, 今朝佢自己係度講, 希望今日唔好去靜思區, 咁 ...

原帖由 Charlotte_mom 於 09-2-5 17:40 發表
點解paul paul水仙頭都歪晒既
我果paul都係, 一舊好正, 一舊60度角打斜, 好彩搵d石仔責住都勉強可以
我仲勁呀, 差d以為星期一開學.......上星期日晚, 我至風聲鶴唳, 叫女女對功課, 對對下佢打開本手冊話.... ...

charlotte_mom, 你好搞笑, 咁你女女知道後有冇話叫你唔使咁緊張對功課

早晨呀!

昨天收到3月5日親子運動日的通告, 你地有冇人會去呀? 因為要請假去, 若我去不到, 唔去的學生又可以不用上課。我反而想請3月6日假陪下的仔仔 等我再考慮下先。

Charlotte_mum,

過往親子運動日的情況是怎樣的, 多人參加嗎?

iwff

原帖由 iwff 於 09-2-6 10:21 發表
早晨呀!

昨天收到3月5日親子運動日的通告, 你地有冇人會去呀? 因為要請假去, 若我去不到, 唔去的學生又可以不用上課。我反而想請3月6日假陪下的仔仔 等我再考慮下先。

Charlotte_mum,

過往親子運動日的情 ...

iwff, 我地會陪個仔去

charlotte_mom, 係啦...講黎聽下, 我都想知呀, 同埋咁得意嘅, 個日係下午舉行, 張通告有啲唔明, 話"不參與的同學是日不用回校上課", 咁參與的同學係咪上午要回校, 咁下午係咪跟校車去運動場呀?
‹ 上一主題|下一主題