用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 禮賢VS九龍塘學校, 點揀?
go

禮賢VS九龍塘學校, 點揀? [複製鏈接]

禮賢是一間很好的學校,KTS 亦是一間很好的學校。

禮賢師生打成一片。(不是打架。 )

KTS 老師嚴而有愛。

他/她們都是很好的老師。

校網有一定的重要性,但不是全部。

決擇時還看小朋友和家長的情形/要求。

"好頭痛" 很正常。魚,我所欲也;熊掌,亦我所欲也。

無論最後選那一間,相信小朋友也會有一個豐盛和愉快的童年。

原帖由 Yonniewong 於 08-11-28 11:15 發表

我都好頭痛. 煩緊揀邉間.
九龍塘 - 每班人數太多 (40人), 雖然英文同普通話會分為20人一班, 其他科目就不會. 這個我要慎重考慮.  同埋有朋友話這間學校超級傳統, 我相信因為太多人一班, 無辦法不傳統, 所以老師會惡少少. 但佢地數學校用英文(下學期), GS都係用英文. 校網又較好.
禮賢 - 今早交了留位費, 感覺很良好!! 這是一間基督教學校, 我們全家也是基督教. 老師出名有愛心, 小朋友很開心, 但校網稍為遜色.  校舍不是我考慮的因素, 因為佢地由幼稚園升上小學, 間間學校對他們來說係大. 我覺得囝囝好像比較適合這一間學校.  其實校網係咪咁重要!!!
如果小朋友有實力, 係咪應該6年後再幫他找好的中學(直資或私校), 如果佢唔係太叻, 就不如放他在愛心小學.
我頭痛係 因為身邊既人都說我應該揀九龍塘.
只是個人意見, 如果我有野講錯, 多多見諒!!!
.
尋找「閃光點」,努力不懈,堅毅不屈,機會總是留給有準備的人。
但是,有準備不一定能找緊機會,因為....
命運就是這樣的敲門。
要找緊機會,就要戰勝自己和戰勝命運。
遇到逆境,堅持,不要放棄。
黑暗是可怕的,極難耐的.....
但是,渡過了黑暗,不就是黎明了嗎 ?!

最近有絕對可靠的消息人士向我透露,KTS aim at 每班 35 人。

觀察所得,P.1 多數收 around 40人,P.2 或之後,有些學生會因個別原因離去,而插班生只看個別情形才收,所以 P.2 或之後,每班會小於 40人。
尋找「閃光點」,努力不懈,堅毅不屈,機會總是留給有準備的人。
但是,有準備不一定能找緊機會,因為....
命運就是這樣的敲門。
要找緊機會,就要戰勝自己和戰勝命運。
遇到逆境,堅持,不要放棄。
黑暗是可怕的,極難耐的.....
但是,渡過了黑暗,不就是黎明了嗎 ?!
‹ 上一主題|下一主題