用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 外斜視?
樓主: RINGO
go

[視障] 外斜視? [複製鏈接]

我囝囝將於下周做第一次外斜視手術,是拉左右的。如無意外,我們會選擇香港眼科醫院做。請問有沒有過來人可俾些意見或分享一下﹖事前準備﹖事後操練或湯水之類﹖

如不方便,請pm我 or [email protected]。真的很需要多些意見與大家的支持。謝。

我囝囝睇開的私家醫生話,因為我囝囝是天生用一隻眼睇野(左又得,右又得,但多用右眼),所以佢就好似天生只有一隻眼的人一樣,習慣了,日後可以駕車、打波,做一般職業無問題,只有細微到做眼科醫生先唔掂。

不過,立體感對小朋友的成長很重要,因當中涉及距離、空間等觀念,發展不好亦會影響自信,所以要訓練及改善,可以請教職業治療師(OT)。

請問大家在家如何幫小朋友TRAIN眼﹖

我囝囝有遮眼、眼肌運動(如玩紙上迷宮、玩捉星星--即在他面前伸手在不同方位要他捉,跳彈床等)。大家交流下。

(我囝囝也完成了第一次外斜視手術一個月了,一切尚算順利。)

sumyee,

我囝4.3嵗,約4個月時健康院姑娘轉介排期香港眼科醫院,約1嵗開始睇,每3-4個月覆診,同時也是看謝道欣,每半年覆一次。

三四個月前眼科醫院話可以做手術,話要排半年左右,佢地話我地呢d case(嚴重)其實會是優先插隊的,排左兩個月左右就到。我地考慮到政府醫院資源豐富,雖然無得揀醫生,但點都是斜視科醫生做,阿囝仲好好彩,由范醫生操刀(+兩個年青醫生做),到現在,手術算是很成功。

你可以覆診時向眼科醫生表示想快d做,睇下佢地會否幫你插隊,同時,也不妨多聽一兩個私家醫生的意見。

希望幫到你。

原帖由 sumyee 於 09-7-31 17:49 發表
各位

我囡4.5嵗, 有外斜視約30-40(政府眼科醫院), 算是較嚴重, 斜視專科說要做手術等返小學前.現在做眼操先.約4個月覆診一次,見醫生一次.(我覺得斜視專科pro些)
1. 政府排隊做手術,通常等多久?
2. 有沒有專業眼科醫 ...
‹ 上一主題|下一主題